Ziarno bez zacierania

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Egon777 »

Faktycznie dziwne wysokie blg. U mnie przy 3,5 kg cukru na 17 litrów wody i 3 kilo zboza wychodzi tak miedzy 20 a 22 blg.
promocja
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: donald1209 »

I czym to zmierzyłeś? Tylko cukromierz do miodu pitnego ma skalę do 45 Blg. Standardowo skala 32 - 35 Blg. A poza tym, przyjmując w 1 kg pszenicy 04 kg cukrów, nie wiem ile wody zabrało to zamoczenie, to licząc optymistycznie więcej niż 20 Blg nie było na starcie.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: patrzal »

A może to cukromierz wyskalowany na gęstość, a nie Blg? 1.040g/cm3 to byłoby 10Blg, OIDP.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 wrz 2020, 19:13 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: wawaldek11 »

Można zwykłym cukromierzem mierzyć gęste nastawy. Bierze się równe wagowo części nastawu i wody - Wynik pomiaru razy dwa.
Pozdrawiam,
Waldek

Maronis
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2020, 19:31
Ulubiony Alkohol: Własnej roboty.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Maronis »

No i wprowadziłem niepotrzebne zamieszanie. Mieszkam w Norwegii i nie znam znajomych rodaków o podobnym hobby. Więc dopytuje Norwegów. A oni głównie piwko kręcą. I jeden z nich zrobił mi opis Hydrometru piwowarskiego z którego to wynikało ze 1.050 to 40blg :hammer: A 0.995 to -5blg :D ale juz odnalazłem poprawności i drogę przez którą mam podążać. :poklon;
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Dzień dobry wszystkim! Wcześniej w tym temacie pisałem, że chcę zrobić nastaw wg autora, ale z kukurydzą. Kupiłem więc 2kg kukurydzy w zoologicznym, niestety nie miałem gdzie, ani jak rozdrobnić I użyłem całych ziaren. Zalałem letnią wodą, aby zakryć ziarno, wsypałem 2 szklanki cukru, wymieszałem i po pięciu dniach uzupełniłem wiaderko resztą wody z cukrem. Dziś mija dwa i pół tygodnia od tego momentu. Cukromierz pokazuje -2blg, drożdże jeszcze pracują, ale niedługo pewnie skończą i w związku z tym mam pytanie: Czy gotować to razem z ziarnem? Mam garnuszek 15L z deflegmatorem z rurki fi28 o długości 90cm, wypełnionym sprężynkami miedzianymi, a grzeję na kuchence gazowej. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Góral bagienny »

Przecedz to chociaż przez sitko żeby kuku wyłapać a jak chcesz gotować wszystko to na małej mocy bo przypalisz ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Góral bagienny pisze:Przecedz to chociaż przez sitko

Taki miałem zamiar, tylko pomyślałem, że może lepiej gotować wszystko razem... Czy taki nastaw będzie się mocno pienić podczas destylacji?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Góral bagienny »

Jak będziesz gotował wszystko to będziesz miał więcej aromatów ;).
Nigdy nie robiłem w ten sposób :) ja zacieram wiec nie pomogę czy się pieni :scratch:
Ale tam masz całe ziarna kuku jak nalejesz 2/3 kotła powinno być ok
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: .Gacek »

Szkoda, że ta kukurydza nie była ześrutowana, lub chociaż trochę rozgnieciona na kilka kawałków... Ja tam bym wlewał do gara wszystko jak leci odpuszczając osad drożdżowy z dna. Być może gotowanie całości doda trochę aromatu kuku.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Góral bagienny »

mat.82 Na drugi raz zawij kuku w ściereczkę, poszewkę i ponapierdzielaj trochu młotkiem i już ześrutowana :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Szczerze, to o potraktowaniu jej młotkiem pomyślałem, jak było już za późno :)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Góral bagienny »

Możesz między 2 blaty drewniane wysypać kuku jakaś skoczna nuta i LP niech tańczy na blacie :D
Przyjemne z pożytecznym :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Ciekawy pomysł :smiech:
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Nastaw z kukurydzą już prawie przerobiony. Do gara pójdzie raczej sam płyn. Może by tę kukurydzę przepłukać, zmielić w maszynce do mięsa i użyć jeszcze raz do nastawu?
Jak myślicie?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: .Gacek »

Wydaje mi się, że raczej już wszystko z tej kukurydzy zostało wyciągnięte...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Pomyślałem, że może jeszcze coś w niej zostało, skoro nie była ześrutowana do pierwszego nastawu.
Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

Dzień dobry wszystkim! Nastaw na kukurydzy "poszedł" przez rurę i muszę powiedzieć, że całkiem ciekawy zapach i posmak wniosło to ziarenko do urobku. Efekt, jak dla mnie pozytywny. Obecnie moczy się w nim drewienko i myślę, że za jakiś czas będzie z tego coś dobrego ;)
W planie mam jeszcze nastaw z karmą dla gołębi opisany na tym forum i nastaw z paszą dla koni :lol: o którym czytałem na innym forum.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Egon777
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: Egon777 »

Co to za pasza dla koni?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: .Gacek »

Podbijam pytanie... Czy mógłbyś podać link do strony/forum/artykułu?
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ziarno bez zacierania

Post autor: mat.82 »

To jest mieszanka pięciu różnych zbóż, ale nie wiem, czy jest coś podobnego dostępne w Polsce, bo znalazłem ten temat na zagranicznym forum.
Oto link do niego:
https://www.stookforum.nl/thread/whisky ... ardenvoer/
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”