Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
darekcic
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 27 lis 2019, 17:32
Załączniki
Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Postautor: darekcic » czwartek, 17 wrz 2020, 09:59

Proszę o poradę zrobiłem nastaw cukrowy 60kg cukru do 200l wody 5 x drożdże Moskwa. Dziś po 5 dniach widzę że nastaw już nie pracuje ale jak zbadałem cukier cukromierzem to mam nie jak zawsze -4 tylko ok 3 na plusie. Co robić dodać jeszcze paczkę drożdży?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

łoles
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 21:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Postautor: łoles » czwartek, 17 wrz 2020, 10:27

Poczekaj jeszcze 5 dni na taką ilość cukru to mało kolejne drożdże nic nie dadzą alkohol w nastawie je ubije z automatu
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:


rozrywek
2000
Posty: 2109
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Postautor: rozrywek » czwartek, 17 wrz 2020, 10:48

Wychodzi na blg startowe 23. Czyli poprawnie.
Mierz blg paroma miernikami zawsze.
Najlepiej to zagotuj w garnuszku troche nastawu. Tak z pol szklanki. Jak ostygnie zmierz blg ponownie.

Tam zostało ok 7kg cukru.
Nie zrestartujesz tego raczej.
Na przyszłość daj 50kg cukru co ci da 20blg startowe. Reszta potem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
darekcic
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 27 lis 2019, 17:32
Załączniki
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Postautor: darekcic » czwartek, 17 wrz 2020, 13:16

Czyli na starcie 50kg a pozostałe 10 w ciągu następnych 2-3 dni? Tak?
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 wrz 2020, 14:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 911
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Postautor: defacto » czwartek, 17 wrz 2020, 14:55

Stawiaj 50kg cukru zamiast 60kg. Niższe stężenie cukru- drożdżom lżej.
darekcic pisze:Dziś po 5 dniach widzę że nastaw już nie pracuje

Po czym poznajesz, że nastaw już nie pracuje?
darekcic pisze:dodać jeszcze paczkę drożdży?

Po jakiego grzyba :?:
Czekaj aż zakończy.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


rozrywek
2000
Posty: 2109
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Postautor: rozrywek » czwartek, 17 wrz 2020, 15:09

Tak. Dobrze zrozumiałeś.
Ja osobiście wolę start z niższym blg i dokarmianie partiami.
Lepsza stabilniejsza praca i mniejsze straty ew nieprzerobionego cukru.

Ten cukier tylko możesz odzyskać nastawiając nowy na tym dundrze.
Ważne. Zmierz blg dundru zanim coś tam dosypiesz. Po odciągnięciu alko blg się z pewnością zmieni. I napisz jakie było blg.

Ps: nie przegrzewało się to w beczce podczas burzliwej? Przy takiej ilości grzybków?

Ps2: mam nadzieję że to jeszcze stoi i dochodzi? Zapomnij o tym do Niedzieli. Nie tej..następnej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości