Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?
-
- Posty: 4910
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?
Wychodzi na blg startowe 23. Czyli poprawnie.
Mierz blg paroma miernikami zawsze.
Najlepiej to zagotuj w garnuszku troche nastawu. Tak z pol szklanki. Jak ostygnie zmierz blg ponownie.
Tam zostało ok 7kg cukru.
Nie zrestartujesz tego raczej.
Na przyszłość daj 50kg cukru co ci da 20blg startowe. Reszta potem.
Mierz blg paroma miernikami zawsze.
Najlepiej to zagotuj w garnuszku troche nastawu. Tak z pol szklanki. Jak ostygnie zmierz blg ponownie.
Tam zostało ok 7kg cukru.
Nie zrestartujesz tego raczej.
Na przyszłość daj 50kg cukru co ci da 20blg startowe. Reszta potem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?
Stawiaj 50kg cukru zamiast 60kg. Niższe stężenie cukru- drożdżom lżej.
Czekaj aż zakończy.
Po czym poznajesz, że nastaw już nie pracuje?darekcic pisze:Dziś po 5 dniach widzę że nastaw już nie pracuje
Po jakiego grzybadarekcic pisze:dodać jeszcze paczkę drożdży?
Czekaj aż zakończy.
-
- Posty: 4910
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?
Tak. Dobrze zrozumiałeś.
Ja osobiście wolę start z niższym blg i dokarmianie partiami.
Lepsza stabilniejsza praca i mniejsze straty ew nieprzerobionego cukru.
Ten cukier tylko możesz odzyskać nastawiając nowy na tym dundrze.
Ważne. Zmierz blg dundru zanim coś tam dosypiesz. Po odciągnięciu alko blg się z pewnością zmieni. I napisz jakie było blg.
Ps: nie przegrzewało się to w beczce podczas burzliwej? Przy takiej ilości grzybków?
Ps2: mam nadzieję że to jeszcze stoi i dochodzi? Zapomnij o tym do Niedzieli. Nie tej..następnej.
Ja osobiście wolę start z niższym blg i dokarmianie partiami.
Lepsza stabilniejsza praca i mniejsze straty ew nieprzerobionego cukru.
Ten cukier tylko możesz odzyskać nastawiając nowy na tym dundrze.
Ważne. Zmierz blg dundru zanim coś tam dosypiesz. Po odciągnięciu alko blg się z pewnością zmieni. I napisz jakie było blg.
Ps: nie przegrzewało się to w beczce podczas burzliwej? Przy takiej ilości grzybków?
Ps2: mam nadzieję że to jeszcze stoi i dochodzi? Zapomnij o tym do Niedzieli. Nie tej..następnej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............