Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
darekcic
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 27 lis 2019, 17:32

Post autor: darekcic »

Proszę o poradę zrobiłem nastaw cukrowy 60kg cukru do 200l wody 5 x drożdże Moskwa. Dziś po 5 dniach widzę że nastaw już nie pracuje ale jak zbadałem cukier cukromierzem to mam nie jak zawsze -4 tylko ok 3 na plusie. Co robić dodać jeszcze paczkę drożdży?
promocja
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 227
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Post autor: łoles »

Poczekaj jeszcze 5 dni na taką ilość cukru to mało kolejne drożdże nic nie dadzą alkohol w nastawie je ubije z automatu
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Post autor: rozrywek »

Wychodzi na blg startowe 23. Czyli poprawnie.
Mierz blg paroma miernikami zawsze.
Najlepiej to zagotuj w garnuszku troche nastawu. Tak z pol szklanki. Jak ostygnie zmierz blg ponownie.

Tam zostało ok 7kg cukru.
Nie zrestartujesz tego raczej.
Na przyszłość daj 50kg cukru co ci da 20blg startowe. Reszta potem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
darekcic
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 27 lis 2019, 17:32
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Post autor: darekcic »

Czyli na starcie 50kg a pozostałe 10 w ciągu następnych 2-3 dni? Tak?
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 wrz 2020, 15:33 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Post autor: użytkownik usunięty »

Stawiaj 50kg cukru zamiast 60kg. Niższe stężenie cukru- drożdżom lżej.
darekcic pisze:Dziś po 5 dniach widzę że nastaw już nie pracuje
Po czym poznajesz, że nastaw już nie pracuje?
darekcic pisze:dodać jeszcze paczkę drożdży?
Po jakiego grzyba :?:
Czekaj aż zakończy.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Nastaw - cukier się nie rozpuścił - co robić?

Post autor: rozrywek »

Tak. Dobrze zrozumiałeś.
Ja osobiście wolę start z niższym blg i dokarmianie partiami.
Lepsza stabilniejsza praca i mniejsze straty ew nieprzerobionego cukru.

Ten cukier tylko możesz odzyskać nastawiając nowy na tym dundrze.
Ważne. Zmierz blg dundru zanim coś tam dosypiesz. Po odciągnięciu alko blg się z pewnością zmieni. I napisz jakie było blg.

Ps: nie przegrzewało się to w beczce podczas burzliwej? Przy takiej ilości grzybków?

Ps2: mam nadzieję że to jeszcze stoi i dochodzi? Zapomnij o tym do Niedzieli. Nie tej..następnej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”