Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus
Witam wszystkich
Jestem początkujący i posiadam kolumnę Thor.
Osiągnąłem już czysty produkt 96% a teraz chciał bym zrobić bimber czy tam berbeluche jak to nazywacie
Wiem że przepuszcza się przez zawór LM co czyni kolumnę destylatorem prostym
Ale nie wiem ile może być przedgonu czy pogonu
Jeśli ktoś ma taką wiedzę to proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i podaje link do sprzętu:
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... 68-wys-170
Jestem początkujący i posiadam kolumnę Thor.
Osiągnąłem już czysty produkt 96% a teraz chciał bym zrobić bimber czy tam berbeluche jak to nazywacie
Wiem że przepuszcza się przez zawór LM co czyni kolumnę destylatorem prostym
Ale nie wiem ile może być przedgonu czy pogonu
Jeśli ktoś ma taką wiedzę to proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i podaje link do sprzętu:
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... 68-wys-170
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus
Witaj! Robisz dokładnie tak o: https://alkohole-domowe.com/forum/sposo ... t9301.html
lesgo58 elegancko wszystko opisał.
lesgo58 elegancko wszystko opisał.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus
Zacznnę w formie żartu.
Masz Porsche i chcesz się przejechać na dwójce.
Po mojemu: żeś mnie zaintrygował, wkurwił, zaciekawił, zdeprymowal. Zarozrywkocietrzewił no finalnie wisisz mi dentystę. Szczęka opadła i pizdła o beton.
Ale cieawość bierze górę.
Po cholerę ci berbelucha i śmierdzące cóś?
Ujmę to inaczej:
Masz zrobić bimberek. Tyle rozumiem.
Wyjmij wypełnienie przepuść do zera pierwszy gon, drugi do 20% i masz gotowe.
Bez refluxu.
Dążymy tutaj do perfekcji a ty prosisz o przepis na bimber.
Zastosuj się na NIE do wszystkich porad tu zawartych i wyjdzie ja chcesz.
Ale ostrzegam: skrzypka po konserwatorium Moskiewskim poprosić aby fałszował Odę dla Elizy? Który perfekcyjnie taniec z szablami wykonuje?
Alternatywa zawsze jest.
Zrób dobry bimberek lekko zajeżdzający grzybkami. Nie berbeluchę.
Postaw na moc 60% niech ich trzepnie.
I na litość boską, na rany Chrystusowe, na pochybel czarnym czerwonym niebieskim żółtym i tęczowym nie czyń waść tego więcej.
Tak mi dopomóż destylator mój i moje kubki smakowe.
Z przymrużeniem oka waści to potraktuj ale z odrobinà refleksji.
Pozdrawiam.
Masz Porsche i chcesz się przejechać na dwójce.
Po mojemu: żeś mnie zaintrygował, wkurwił, zaciekawił, zdeprymowal. Zarozrywkocietrzewił no finalnie wisisz mi dentystę. Szczęka opadła i pizdła o beton.
Ale cieawość bierze górę.
Po cholerę ci berbelucha i śmierdzące cóś?
Ujmę to inaczej:
Masz zrobić bimberek. Tyle rozumiem.
Wyjmij wypełnienie przepuść do zera pierwszy gon, drugi do 20% i masz gotowe.
Bez refluxu.
Dążymy tutaj do perfekcji a ty prosisz o przepis na bimber.
Zastosuj się na NIE do wszystkich porad tu zawartych i wyjdzie ja chcesz.
Ale ostrzegam: skrzypka po konserwatorium Moskiewskim poprosić aby fałszował Odę dla Elizy? Który perfekcyjnie taniec z szablami wykonuje?
Alternatywa zawsze jest.
Zrób dobry bimberek lekko zajeżdzający grzybkami. Nie berbeluchę.
Postaw na moc 60% niech ich trzepnie.
I na litość boską, na rany Chrystusowe, na pochybel czarnym czerwonym niebieskim żółtym i tęczowym nie czyń waść tego więcej.
Tak mi dopomóż destylator mój i moje kubki smakowe.
Z przymrużeniem oka waści to potraktuj ale z odrobinà refleksji.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus
No Panowie proszę Was nie zlinczujcie mnie...
Ja również od czasu do czasu mam ochotę na berbrluchę i na takiej samej kolumnie jak Twoja robiłem ją następująco:
Rozgrzewanie, stabilizacja oraz odbiór przedgonów tak samo jak przy gotowaniu na spirytus.
Później zmniejszenie mocy na 1,5kW i odbiór z całkowicie otworzonego zaworka LM. OVM nie używamy w ogóle.
Podstawiamy papugę i przy końcówce procesu powiedzmy od 60-55% musisz łapać smak na gębę
Najlepiej podmień sobie wtedy naczynie i odbieraj do 50 %.
Końcówkę możesz pompować jak na spirytus, czyli zamykasz LM, grzejesz na 2kw i po ustabilizowaniu 10 półki powolutku odbierasz z OVM-a.
Rozrywku pozdrawiam Cię serdecznie
Edit:
Ja pracowałem na Thorze fi54mm.
Ja również od czasu do czasu mam ochotę na berbrluchę i na takiej samej kolumnie jak Twoja robiłem ją następująco:
Rozgrzewanie, stabilizacja oraz odbiór przedgonów tak samo jak przy gotowaniu na spirytus.
Później zmniejszenie mocy na 1,5kW i odbiór z całkowicie otworzonego zaworka LM. OVM nie używamy w ogóle.
Podstawiamy papugę i przy końcówce procesu powiedzmy od 60-55% musisz łapać smak na gębę
Najlepiej podmień sobie wtedy naczynie i odbieraj do 50 %.
Końcówkę możesz pompować jak na spirytus, czyli zamykasz LM, grzejesz na 2kw i po ustabilizowaniu 10 półki powolutku odbierasz z OVM-a.
Rozrywku pozdrawiam Cię serdecznie
Edit:
Ja pracowałem na Thorze fi54mm.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 wrz 2020, 12:32 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus
Tu nie ma co ani kogo linczować. Jest zapotrzebowanie na tradycyjny polski napitek to tak sie go robi - na naszych kolumnach - jak to opisałeś.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus
Pytanie z czego chcesz robić ten bimber. Cukier?
Wtedy koneserom dawaj póżne przedgony i wczesne pogony z kolumny ))
A może wystarczy dowalić 1,5 razy tyle cukru do nastawu ?
Osobiście to bym nie truł przjaciół, tylko dawał im 50 % trunek.
Pamietaj o starzeniu.
Jeżeli inne surowce no to już sztuka wytwarzania bimbru się kłania.
Wtedy koneserom dawaj póżne przedgony i wczesne pogony z kolumny ))
A może wystarczy dowalić 1,5 razy tyle cukru do nastawu ?
Osobiście to bym nie truł przjaciół, tylko dawał im 50 % trunek.
Pamietaj o starzeniu.
Jeżeli inne surowce no to już sztuka wytwarzania bimbru się kłania.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 wrz 2020, 14:27 przez robert.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus
Ja nie raz wspominalem że sam lubię bimber. Tylko że dobry, nie śmierdzący berbeluch a z delikatnym posmakiem i zapaszkiem.
Kolegom co się lubują zrób dwie wersje.
Jedną na wypasie z dobrym cięciem frakcji i drugą z trafną sugestią robert.Michał. trochę przedgonu i troche pogonu.
Gacku ten kto cię linczować chciał będzie zarobi po nerach kolumną fi 63,5 jaki kijem basebollowym. I napiszą w podręczniku:
"Rozrywek na spienionym koniu z impetem wpadl w tłum linczujących i piana ciekła mu z pyska"
Koniu nie mi.
Kolegom co się lubują zrób dwie wersje.
Jedną na wypasie z dobrym cięciem frakcji i drugą z trafną sugestią robert.Michał. trochę przedgonu i troche pogonu.
Gacku ten kto cię linczować chciał będzie zarobi po nerach kolumną fi 63,5 jaki kijem basebollowym. I napiszą w podręczniku:
"Rozrywek na spienionym koniu z impetem wpadl w tłum linczujących i piana ciekła mu z pyska"
Koniu nie mi.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 34
- Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Lubelskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolumna Thor jak zrobić bimber nie spirytus
Ja też początkowo musiałem zmagać się z otoczeniem. Każdy chciał bimbru a nie destylatu. Z czasem rodzina się przekonała. Okazuje się też, ze „swojak” nie musi mieć 65 procent - bo tak musi być a wystarcza jedynie 45 procent. Impreza trwa dłużej, lepiej czuć smaki itd. Gust się zmienia Panowie i Panie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk