Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
konradvv
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 11 wrz 2020, 10:02
Załączniki
Pierwsze wino śliwkowe

Postautor: konradvv » piątek, 11 wrz 2020, 10:16

Witam, wczoraj nastawiłem swoje pierwsze wino śliwkowe. Wypestkowane 10,2kg śliwek dałem do wiadra fermentacyjnego, zalałem syropem cukrowym ( 1,8kg cukru rozpuszczone w około 2,7l wody ), dodałem pektoenzym i po około dwóch godzinach dolałem 2litry wody nieprzegotowanej a następnie pożywke i drożdże bayanusy g995. W tym momencie cukromierz wskazywał 21blg. Na ten moment winko ładnie pracuje, fajnie bulga i mieszam je codziennie przez mieszanie wiadrem. I teraz rodzi się mi kilka pytań :

1) Po ilu dniach odcedzić śliwki? Po czym można poznać że to już czas?

2) Ile musze dolać syropu cukrowego (i kiedy mam to zrobić?) w drugiej partii jeśli chce uzyskać wino 17-18% półsłodkie?

3) Co w przypadku gdybym chciał uzyskać wino 12-13% na bayanusach? Jest możliwe żeby w naturalny sposób zatrzymać fermentacje na tych drożdżach czy musiałbym użyć innych drożdzy, które mają niższą tolerancję na alkohol?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości