-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: LIMONCELLO
No to nie muszę nic dolewać do gąsiorka;-) bardzo dziękuję za odpowiedź;-)
-
- Posty: 4802
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: LIMONCELLO
Poniżej link - czym jest i jak się robi oryginalne Limoncello.
https://www.sorrentoinfo.it/ricetta-del-limoncello-di-sorrento/
https://www.sorrentoinfo.it/ricetta-del-limoncello-di-sorrento/
-
Autor tematu - Posty: 6281
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Re: LIMONCELLO
lesgo58 jak zawsze skarbnica wiedzy;-) 

-
- Posty: 78
- Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 21:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łiski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: LIMONCELLO
Zrobiłem limoncello jakiś miesiąc temu i zostało ledwo pół, jedyna modyfikacja to dodałem mniej cukru bo nie lubię tak słodkiego alkoholu i muszę przyznać bardzo dobry napitek wyszedł a z ciekawości rozmieszalem limoncello z wódeczka w proporcji 40 procent limoncello i 60 wódeczki i także wyszła bardzo donra wódeczka limonczellowa. Zastanawiam się o ile lepszy byłby ten trunek jakbym miał cytryny z Itali. Plus limoncello że przy okazji jego robienia zrobiłem se także cytrynówka z miąższu bez tego białego i bez tych błonek postała trochę i zniknęła szybciej niż limoncello. Pytanie czy wam też się limoncello rozwarstwia u mnie przed spożyciem trzeb wstrząsnąć
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe 

-
Online
- Posty: 1904
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: LIMONCELLO
W każdym prawdziwym Limoncello robi się osad przy dnie butelki i zawsze należy je wstrząsnąć przed podaniem... Z czystej ciekawości oraz chęci poznania różnic tych napitków zakupiłem oryginał od kilku producentów.
Uważam, że domowe limoncello ma o wiele większy kożuszek, ale wg mnie ma również o wiele więcej serca, aromatu oraz smaku. Myślę, że limoncello produkowane przez "nas" domowym sposobem niewiele odbiega od oryginału a nawet jest lepsze.
Na pewno kluczem do sukcesu domowego tworzenia limoncello byłoby pozyskanie materiału, który nie jest pędzony oraz jest pozyskiwany naturalnie bez żadnych lamp przyśpieszających i innych bajerów.
łoles pisze:Pytanie czy wam też się limoncello rozwarstwia u mnie przed spożyciem trzeb wstrząsnąć
W każdym prawdziwym Limoncello robi się osad przy dnie butelki i zawsze należy je wstrząsnąć przed podaniem... Z czystej ciekawości oraz chęci poznania różnic tych napitków zakupiłem oryginał od kilku producentów.
Uważam, że domowe limoncello ma o wiele większy kożuszek, ale wg mnie ma również o wiele więcej serca, aromatu oraz smaku. Myślę, że limoncello produkowane przez "nas" domowym sposobem niewiele odbiega od oryginału a nawet jest lepsze.
Na pewno kluczem do sukcesu domowego tworzenia limoncello byłoby pozyskanie materiału, który nie jest pędzony oraz jest pozyskiwany naturalnie bez żadnych lamp przyśpieszających i innych bajerów.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 166
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
- Załączniki
Re: LIMONCELLO
Hmm, ja robiłem limoncello już kilka razy i nie rozwarstwiło mi się ani razu.
Podobnie z resztą było z wersją ze skórek z limonki, jak i z pomarańczy ("Pomarańczello"
).
Sprawdzę w piwnicy, jak to wygląda po czasie.
Podobnie z resztą było z wersją ze skórek z limonki, jak i z pomarańczy ("Pomarańczello"

Sprawdzę w piwnicy, jak to wygląda po czasie.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość