Kamil89
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Cześć wszystkim, moje imię jak w tytule. Jestem z Tarnowa. Niedawno „odziedziczyłem” aparaturę, za mną pierwsze próby. Ciągle się uczę, a w tym temacie to chyba nauka na całe życie. Załączam zdj aparatury, powiedzcie proszę co o niej sądzicie. Pozdrawiam wszystkich!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Kamil89
Kanka ma niecałe 30l. Deflegmator wysokość 95 cm i śr zewn 83, z czego od dołu 35 cm węgla a na górze rurki szklane. Rurka łącząca ma 8/9 cm i śr zewn 12 mm. Myślę nad wymianą węgla na sprężynki miedziane ze względu na posmak i zapach produktu, jak też nad wspawaniem rurki łączącej większej średnicy.
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Kamil89
Węgiel w tym miejscu to nieporozumienie, filtruje się produkt rozcieńczony i maksymalnie schłodzony. W kontakcie z gorącymi oparami zamiast adsorbować zanieczyszczenia, będzie oddawać do produktu poprodukcyjne syfy. Może nie jest to potrzebne, ale zastanowiłbym się nad szerszym łączeniem - nie masz problemu ze spływem skroplin do kotła? Generalnie spora ta twoja rura na szerokość, ludzie tu najczęściej mają bodaj 76 na kolumnę, a mój maluszek 28mm to już całkiem się chowa
Re: Kamil89
Powiem, że co do spływu to nie wiem. Ale pierwsze to pomyślałem, żeby to poszerzyć. Sprzęt może mieć nawet z 15 lat albo lepiej. Max z wina na start miałem 91 a z cukrówki albo jabłek 85/87%. Teraz czekam na miedź zamiast węgla. Na plus, że i z wina i jabłek jest posmak - jak wywietrzeje ten paskudny. Robiłem dopiero 4x. Nastaw 22 l to jakieś 10 godzin roboty z czego 3 to rozgrzanie na kuchence elektrycznej.