https://pl.aliexpress.com/item/40008955 ... 5c0fJk49Rx
W opisie przetłumaczonym przez translator stoi, że na zimno jedzą ziarna ryżu całe, lub łamane. Może Ktoś obeznany z tematem, potrafi poprawić tłumaczenie translatora, czyli przetłumaczyć z polskiego na nasze. Nic na zimno jeszcze nie robiłem, więc mogę tylko się domyślać.
Grzybki nie są drogie, więc byłaby jakaś alternatywa. A oto instrukcja postępowania z tymi grzybkami.
Tadek
Bullet punkty:
1, praktyczne w użyciu: drożdże posiadają Saccharomyces cerevisiae i Rhizopus w celu poprawy wydajności alkoholu pszennego.
2, łatwy w użyciu: drożdże posiadają biologiczną technologię mieszania, aby uprościć operację fermentacji i jest łatwy w użyciu.
3, doskonałe w użyciu: drożdże sprawiają, że fermentacja w procesach gotowania i niegotowania staje się rzeczywistością.
4, trwała konstrukcja: data ważności drożdży wynosi 24 miesiące. I możesz przechowywać go w chłodnym, suchym, wentylowanym miejscu. Ciepło i wilgoć mogą z łatwością spowodować awarię drożdży.
5, szerokie zastosowanie: drożdże nadają się do warzenia chińskie tradycyjne ducha białego, otręby koji (małe siu shu) likier, likier Xiaoqu i surowy płynny likier.
Dane techniczne:
Składniki: Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces cerevisiae, Rhizopus
Zastosowanie: nadaje się do warzenia ducha destylowanego Daqu, drożdży otrębowych (małych siu shu), ducha Xiaoqu i niegotowanych składników białego płynnego alkoholu.
Data wygaśnięcia: 24 miesiące. Przechowywać w chłodnym, suchym, wentylowanym miejscu. Ciepło i wilgoć mogą z łatwością spowodować awarię drożdży zaparzających.
Instrukcje:
Jak korzystać z gotowanej żywności (na podstawie 1000 kg ziarna)
1. Fermentacja w stanie stałym:
Drożdże otrębowe (małe pieczeń) biały duch: najpierw rozpuścić 2.5-3 kg zaparzania drożdży do 30 kg ciepłej wody w temperaturze 32-35 ° C, moczyć przez 10 minut, następnie schłodzić temperaturę do 28-30 ° C, a następnie równomiernie posypać ją na niesfermentowanej żywności 20-25 ° C, Następnie dobrze je wymieszaj, a następnie włóż mieszaninę do uszczelnionego cementowanego dołu na 4-5 dni fermentacji.
Chińskie tradycyjne ducha białego destylatora: najpierw rozpuścić 2 --- 2.5 kg drożdży warzenia w 30 kg ciepłej wody w temperaturze 32-35 ° C, moczyć przez 10 minut, następnie schłodzić temperaturę do 28-30 ° C, a następnie równomiernie posypać na 15-20 ° C sake kasu, a następnie dobrze wymieszać, Następnie włóż mieszaninę do uszczelnionego cementowanego dołu na 10-15 dni fermentacji.
Xiaoqu Liquor: całe ziarna są namoczone --- początkowe gotowanie na parze --- ponowne gotowanie na parze-wyjęcie ziarna na parze-po schłodzeniu temperatury do 24-28 ℃, musi się układać przez 8-12 godzin, temperatura wynosi 24-30 ℃, cykl fermentacji wynosi 5-7 dni. Dawka wynosi 0.3-0.5%, użycie jest takie samo jak powyżej.
2. Fermentacja płynna:
Moczyć gotowane ziarna w wodzie. Gdy temperatura osiągnie 28 ° C, bezpośrednio dodaj 2.5 kg zaparzania drożdży w ugotowanym ziarnie, następnie wymieszaj je przez 10 minut i uszczelnij i fermentuj mieszaninę przez 4 dni.
Jak korzystać z niegotowanych materiałów (na podstawie 100 kg mąki)
Najpierw wymieszaj niegotowany materiał z 300 kg gorącej wody, a następnie poczekaj, aż jego temperatura naturalnie ostygnie do około 32 ° C (właściwe mieszanie w tym okresie, aby zapobiec wytrącaniu), następnie bezpośrednio dodać 400 gramów drożdży i dobrze wymieszać, a następnie fermentować mieszaninę przez 7-12 dni. Mieszaj mieszaninę dwa razy dziennie przez pierwsze 3 dni. Temperatura powinna być kontrolowana w zakresie 28-36 ° C. Optymalna temperatura fermentacji wynosi około 32 ° C. Krótkotrwała maksymalna temperatura fermentacji nie powinna przekraczać 38 ° C. Jeśli temperatura jest niższa niż 26 ° C, należy podjąć środki izolacyjne.
Lista pakowania:
1 * drożdże (500g)
Uwagi:
1. Do fermentacji niegotowanych surowców ryżowych można wykorzystać ziarna lub ryż łamany do bezpośredniej fermentacji, ale okres fermentacji powinien zostać przedłużony o 10-16 dni.
2. Czas trwania cyklu fermentacji jest związany z czynnikami takimi jak różnorodność surowców, stopień kruszenia surowców, ilość drożdży i temperatura fermentacji. Gdy stopień kruszenia surowców jest w porządku, a ilość drożdży jest duża, okres fermentacji powinien być krótki, w przeciwnym razie okres fermentacji powinien być dłuższy.