Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Ma ktoś może taką beczkę? Cena atrakcyjna, produkt nowy niby z atestem. Tylko obawiam się jakości. Wypowiecie się?
https://allegro.pl/oferta/beczka-60l-og ... 9003413703,
Jakby zniknęło : http://archi.inosak.org/imgdb/item8255003726_1.html
ta druga wygląda porządniej, ale może tylko wrażenie
https://allegro.pl/oferta/beczka-beczki ... 7369459904
mirror: http://archi.inosak.org/imgdb/item7369459904_1.html
https://allegro.pl/oferta/beczka-60l-og ... 9003413703,
Jakby zniknęło : http://archi.inosak.org/imgdb/item8255003726_1.html
ta druga wygląda porządniej, ale może tylko wrażenie
https://allegro.pl/oferta/beczka-beczki ... 7369459904
mirror: http://archi.inosak.org/imgdb/item7369459904_1.html
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 kwie 2020, 22:03 przez foto29, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Keg ma 50l, chciałem idealnie na 1 wsad na 1 paczce robić, to większej nie potrzebuję
Poszperałem internet, i ogólnie nie polecam sam sobie tej z pierwszego linku. Oszukują z certyfikacją do żywności i cieniutkie to, że komuś się rozlazło na łączeniu, i 60l czegoś poszło na podłogę.
Poszperałem internet, i ogólnie nie polecam sam sobie tej z pierwszego linku. Oszukują z certyfikacją do żywności i cieniutkie to, że komuś się rozlazło na łączeniu, i 60l czegoś poszło na podłogę.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 kwie 2020, 22:39 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Ja mam taką https://allegro.pl/oferta/beczka-plasti ... 4f69ac7020 .
dobra jakość i cena..
dobra jakość i cena..
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 5 cze 2020, 01:12
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Witam,
Jestem tu nowy, bez większego doświadczenia. Mam taką beczkę (nr 1) 60 litrów. Robię w niej nastaw cukier +drożdże + woda. Nic nie mam do zarzucenia. Fakt, jest trochę cienka ale dzięki temu przyklejony termometr ciekłokrystaliczny pokazuje rzeczywistą temperaturę nastawu. Posiadam też beczkę 120 l., która jest wykonana z grubszego tworzywa. W niej muszę sprawdzać temperaturę zanurzonym w cieczy termometrem, co czasem jest uciążliwe. Ta 60 l. sprawdza się bardzo dobrze. Przynajmniej mój egzemplarz.
Pozdrawiam
Jestem tu nowy, bez większego doświadczenia. Mam taką beczkę (nr 1) 60 litrów. Robię w niej nastaw cukier +drożdże + woda. Nic nie mam do zarzucenia. Fakt, jest trochę cienka ale dzięki temu przyklejony termometr ciekłokrystaliczny pokazuje rzeczywistą temperaturę nastawu. Posiadam też beczkę 120 l., która jest wykonana z grubszego tworzywa. W niej muszę sprawdzać temperaturę zanurzonym w cieczy termometrem, co czasem jest uciążliwe. Ta 60 l. sprawdza się bardzo dobrze. Przynajmniej mój egzemplarz.
Pozdrawiam
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Panowie. Precyzujcie proszę tematy.
Bo człek prosty myśli że chodzi o dębową. Beczkę.
Ja mam dwie. Dużo większe. I balonów parę. No i fermentatory też.
Zawsze planuję nastaw tak aby wyszło akurat.
Z pojemności 200l Wychodzi równo.
Poniewaź osad klarowanie i takie tam.
Mam dwa kegi i 50 i 30.
W zależności co będę robił zawsze mi wychodzi 3/4 wsadu. Tak ustalam.
Z balona 50 idealnie się to nadaje do keg 50. Bo się nie partolę w tańcu. Baniak nie jest pełny, minus osad, klarowanie to akurat.
A z balonika 35 idealnie się nadaje do kega 30L.
W planie jest i setka. Zobaczymy.
W każdym razie ta 60L fajna jest. Uchwyty ma to chyba wytrzymała.
Rurkę się zaopatrz. Może nie na początku bużliwej ale potem się przyda.
Bo człek prosty myśli że chodzi o dębową. Beczkę.
Ja mam dwie. Dużo większe. I balonów parę. No i fermentatory też.
Zawsze planuję nastaw tak aby wyszło akurat.
Z pojemności 200l Wychodzi równo.
Poniewaź osad klarowanie i takie tam.
Mam dwa kegi i 50 i 30.
W zależności co będę robił zawsze mi wychodzi 3/4 wsadu. Tak ustalam.
Z balona 50 idealnie się to nadaje do keg 50. Bo się nie partolę w tańcu. Baniak nie jest pełny, minus osad, klarowanie to akurat.
A z balonika 35 idealnie się nadaje do kega 30L.
W planie jest i setka. Zobaczymy.
W każdym razie ta 60L fajna jest. Uchwyty ma to chyba wytrzymała.
Rurkę się zaopatrz. Może nie na początku bużliwej ale potem się przyda.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Info dla kolegów z podkarpacia.
https://www.olx.pl/oferta/beczka-plasti ... 4;promoted
Beczki używane ale porządne do spożywki, podejrzewam, że z zakładów przetwórstwa GERBER w Rzeszowie, dawna Alima. Ceny dobre, np za 160 l z pokrywą z obejmą aktualnie 60 zł.
Jeden problem, pan nie wysyła
https://www.olx.pl/oferta/beczka-plasti ... 4;promoted
Beczki używane ale porządne do spożywki, podejrzewam, że z zakładów przetwórstwa GERBER w Rzeszowie, dawna Alima. Ceny dobre, np za 160 l z pokrywą z obejmą aktualnie 60 zł.
Jeden problem, pan nie wysyła
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
A ja uważam że jeden tzw. rzut, to 2 niebieskie beczki 60 L które w rzeczywistości do gwintu mają po 70. Do pełna wychodzi 140 L po odlaniu osadu 135 L a to z kolei jest akurat na 3 gotowania surówki, a to co uleci jest akurat na 2 gotowania ( 18 %) wsadu. Nic nie nazostaje i nie ma gotowania połowy kega. Na nastaw nigdy nie lejemy do pełna bo piana wykipi ale jak po dobie piana opadnie dolewamy letniej wody pod gwint i jest super. A drożdze Moskwa Style 2 paczki na beczkę spokojnie przerobią i jeszcze lepiej bo spokojniej. Na 25 litrów są zbyt szalone.
I like noble drinks.
-
- Posty: 193
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Dotychczas robiłem nastaw cukrowy w beczce 60l , 10 kg. cukru + 1 paczka drożdży w sam raz na 1 raz do kega 50l.
Teraz pożyczoną mam beczkę 200l i mam zamiar zrobić to samo tylko x3 tj. 30 cukru + 3 torebki drożdży ale rodzą się pytania.
- Czy warto się w takie coś bawić ... tj jakość , czasookres ...itp
- 3 paczki drożdży , wszystkie takie same czy można pomieszać drożdże
- czy może jakieś inne proporcje nastawu będą lepsze
Dlaczego to chcę robić ? - a no dlatego że największym u mnie problemem jest zrobienie nastawu , nie będę mówił komu ale jednej osobie zawsze to śmierdzi ... a tak postawiłbym to na działce , jeszcze jest ciepło i miałbym towar na 3 puszczenia .
Teraz pożyczoną mam beczkę 200l i mam zamiar zrobić to samo tylko x3 tj. 30 cukru + 3 torebki drożdży ale rodzą się pytania.
- Czy warto się w takie coś bawić ... tj jakość , czasookres ...itp
- 3 paczki drożdży , wszystkie takie same czy można pomieszać drożdże
- czy może jakieś inne proporcje nastawu będą lepsze
Dlaczego to chcę robić ? - a no dlatego że największym u mnie problemem jest zrobienie nastawu , nie będę mówił komu ale jednej osobie zawsze to śmierdzi ... a tak postawiłbym to na działce , jeszcze jest ciepło i miałbym towar na 3 puszczenia .
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Wszystko ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne. Musisz brać pod uwagę to, że im większy nastaw, tym tendencja do samogrzewania wzrasta i trudniej tym samym, taki nastaw schłodzić. Musiałbyś go kontrolować. Biorąc pod uwagę Twój problem (witaj w klubie ), zaryzykowałbym beczkę 200l (największe upały, chyba poza nami) a 30kg cukru i 120L wody, da Ci bezpieczne Blg i dwie paki drożdży, zrobią robotę tylko nieco wolniej. Dałbym te same.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Beczka jest 200l czy 220?
Jeśli 220l, to 50kg cukru, dopełnić do 200l i masz na 4 gonitwy
Drożdży wtedy 3 paczki, lub 330g jeśli masz w dużych paczkach
Jeśli 220l, to 50kg cukru, dopełnić do 200l i masz na 4 gonitwy
Drożdży wtedy 3 paczki, lub 330g jeśli masz w dużych paczkach
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 193
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Dzięki za podpowiedzi , jeśli chodzi o temperaturę to będzie to stało sobie w pomieszczeniu silnie zacieniowanym a ja się bardziej obawiałem że będzie za zimno. Pytanie dlaczego wy dajecie tyle wody zalecenia mówią o mniejszej ilości np:
Alcotec 24 -rozpuścić 6kg cukru w 21l ciepłej wody
Alcotec 48 classic- 6kg lub 8 kg cukru rozpuścić w 21l. ciepłej wody
Alcotec 48 -Opakowanie na 25L nastawu:
Alcotec 48 Carbon -175 g na 25 litrów
Moskba 21% -6kg- 9kg cukru rozpuścić w 21L ciepłej wody
A jak z czasem , czy taki duży nastaw musi dłużej stać ?
Alcotec 24 -rozpuścić 6kg cukru w 21l ciepłej wody
Alcotec 48 classic- 6kg lub 8 kg cukru rozpuścić w 21l. ciepłej wody
Alcotec 48 -Opakowanie na 25L nastawu:
Alcotec 48 Carbon -175 g na 25 litrów
Moskba 21% -6kg- 9kg cukru rozpuścić w 21L ciepłej wody
A jak z czasem , czy taki duży nastaw musi dłużej stać ?
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Po co dawać 1 paczkę drożdży na 6kg cukru i 21L wody, skoro ta jedna paczka zrobi 12kg cukru w podwojonej ilości wody. Nie szkoda kasy? Czystszy nastaw, to czystszy wynik końcowy a jeśli fermentacja dodatkowo prowadzona będzie w ciut niższej temperaturze, nie bój żaby. Nieco dłużej potrwa ferment, ale lepiej na tym wyjdziesz
-
- Posty: 193
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
-
- Posty: 193
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Ma ktoś taką beczkę? Co sądzicie?
Temat zakończony , czas na podsumowanie.
Ostatecznie dałam 40 kg cukru , 150 l wody i 3 paczki drożdży Moskwa bo akurat takie miałem .
Start – Piątek 11 IX Blg startowe 25
Pomieszczenie zaciemnione , raczej zimno , temp. 18-20 st. w zależności od pory dnia . Bałem się że będzie za zimno żeby drożdże wstartowały , w Piątek do późna cisza nawet myślałem żeby znaleźć grzałkę i podgrzać nastaw .W Sobotę z rana pierwsze kroki skierowałem do budynku z nastawem i nadzieja - drożdże chodzą , bez szału ale pracują , temp. nastawu tylko 18,7 st.
Przyjeżdżam w Piątek 18 IX drożdże pracują lepiej niż tydzień temu Blg12
Przyjeżdżam w Piątek 25 IX praca drożdży ledwo wyczuwalna Blg 1
Kolejny Piątek 2 X cisza w nastawie drożdże zakończyły robotę ale Blg -5 czyli jak w książkach piszą
Zakupioną na tą okazję pompką przepompowałem towar do 3-ch beczek 60 l i po wyczyszczeniu beczki z powrotem do beki 200l .Wyszło mi prawie 180 l nastawu.
Ostatecznie dałam 40 kg cukru , 150 l wody i 3 paczki drożdży Moskwa bo akurat takie miałem .
Start – Piątek 11 IX Blg startowe 25
Pomieszczenie zaciemnione , raczej zimno , temp. 18-20 st. w zależności od pory dnia . Bałem się że będzie za zimno żeby drożdże wstartowały , w Piątek do późna cisza nawet myślałem żeby znaleźć grzałkę i podgrzać nastaw .W Sobotę z rana pierwsze kroki skierowałem do budynku z nastawem i nadzieja - drożdże chodzą , bez szału ale pracują , temp. nastawu tylko 18,7 st.
Przyjeżdżam w Piątek 18 IX drożdże pracują lepiej niż tydzień temu Blg12
Przyjeżdżam w Piątek 25 IX praca drożdży ledwo wyczuwalna Blg 1
Kolejny Piątek 2 X cisza w nastawie drożdże zakończyły robotę ale Blg -5 czyli jak w książkach piszą
Zakupioną na tą okazję pompką przepompowałem towar do 3-ch beczek 60 l i po wyczyszczeniu beczki z powrotem do beki 200l .Wyszło mi prawie 180 l nastawu.