Jaki sprzęt wybrać
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 29 sie 2020, 09:55
Pewnie nie będę pierwszy i napewno nie ostatni. Kilkanaście lat temu sam robiłem bimberek na starej maszynie od teścia. Teraz wraz z kolegą chciałbym zacząć na nowo tylko pytanie co kupować iść z co kupować iść z czasem i jakiś automat np. tego typu
http://www.allegro.pl/item6564996849.html
Czy może iść w staropolskie przyzwyczajenia (z pewnymi modyfikacjami) i kupić np. takie coś
http://www.allegro.pl/item6745131379.html
Na koniec zaznaczam że nie będzie to wytwór hurtowy tylko bardziej pójdziemy dla siebie w jakieś alkohole ze smakiem owoców z jakich zostały przepędzone.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
http://www.allegro.pl/item6564996849.html
Czy może iść w staropolskie przyzwyczajenia (z pewnymi modyfikacjami) i kupić np. takie coś
http://www.allegro.pl/item6745131379.html
Na koniec zaznaczam że nie będzie to wytwór hurtowy tylko bardziej pójdziemy dla siebie w jakieś alkohole ze smakiem owoców z jakich zostały przepędzone.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 29 sie 2020, 09:55
Re: Jaki sprzęt wybrać
Serwus.
Dwie propozycje i dwie moim zdaniem do kosza. Kupić i potem przerabiać? To bez sensu.
Jeśli macie zamiar wyłącznie z owoców grzać nastawy, @kleryk88 dobrze doradza.
Tylko, że taki sprzęt, wyposażony być musi w dobry termometr w kegu i w szczycie. Przydaje się również papuga z alkoholomierzem. Zbiornik z plaszczem to już full wypas opcja jest
Dwie propozycje i dwie moim zdaniem do kosza. Kupić i potem przerabiać? To bez sensu.
Jeśli macie zamiar wyłącznie z owoców grzać nastawy, @kleryk88 dobrze doradza.
Tylko, że taki sprzęt, wyposażony być musi w dobry termometr w kegu i w szczycie. Przydaje się również papuga z alkoholomierzem. Zbiornik z plaszczem to już full wypas opcja jest
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 29 sie 2020, 09:55
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaki sprzęt wybrać
Cześć Jeżeli chcesz mieć owocówki to kolega @kleryk88 podał Ci idealny destylator
Mam go i polecam
Ale wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i jeżeli na poważnie myślisz o destylacji owoców to
Kocioł z płaszczem i kolumna półkowa i wtedy masz kwintesensje : Czy tak się to pisze : smaku i aromatu
Pozdrawiam Góral
Mam go i polecam
Ale wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i jeżeli na poważnie myślisz o destylacji owoców to
Kocioł z płaszczem i kolumna półkowa i wtedy masz kwintesensje : Czy tak się to pisze : smaku i aromatu
Pozdrawiam Góral
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sie 2020, 02:17 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Re: Jaki sprzęt wybrać
Ale skoro kolega myśli wyłącznie o owocach, może jest jeszcze sad do wykorzystania to już wyższy level jest. Tylko gęste bez cukru i wody fermentować i gęste w zbiorniku z płaszczem gotować
Wtedy to ma wielki sens, oj ma
Co taki zdziwiony? Jest rzesza cała amatorów bimberku cukrowego. Poświęcisz temu ze trzy procesy na PS, uczciwie przytniesz frakcje i takie coś, też jest pijalne więc po co do tego owoce?adrian.dąbrowicz pisze: Bez owoców??
Ale skoro kolega myśli wyłącznie o owocach, może jest jeszcze sad do wykorzystania to już wyższy level jest. Tylko gęste bez cukru i wody fermentować i gęste w zbiorniku z płaszczem gotować
Wtedy to ma wielki sens, oj ma
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jaki sprzęt wybrać
Z owoców trzeba, lub lepiej bez kolumny, wtedy wyczuwalny smak owoców bo nie doczyszczone. Ale z aromatem zawsze prześlizgnie się odorek . Mi to nie podchodzi, wolę produkt doczyszczony na kolumnie ze sprężynkami bez odorku, delikatne, z cukru lub glukozy.To jest dla mnie smakiem. Może powinien każdy spróbować owocówkę żeby wiedzieć czy chce takie. Ale na kolumnie abratek, czy OLM abratek można zrobić cukrówkę i owocówkę, a na sprzęcie do owocówek z cukru bedzie nie dobre.adrian.dąbrowicz pisze:To ja nie rozumiem wy z czego robicie woda cukier drożdże?? Bez owoców??
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sie 2020, 08:06 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 29 sie 2020, 09:55