Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
sebastian.bielecki
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 15:14
Załączniki
Przepis na bimber kokosowy

Postautor: sebastian.bielecki » wtorek, 25 sie 2020, 19:45

Poszukuję przepisu na bimber kokosowy tylko nie z płatków kokosa i nie z orzecha kokosowego.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2207
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Przepis na bimber kokosowy

Postautor: Kamal » środa, 26 sie 2020, 09:08

Poczytaj o nastawie na wiórkach, lub zrób nalewkę bez cukru i destyluj. Nie oczekuj, że przy destylacji nalewki, aromat będzie się unosić, w całym destylacie. Dopiero tak przy 50% zaczyna aromatycznie pachnieć kokosem.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Ziojo
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2015, 19:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Przepis na bimber kokosowy

Postautor: Ziojo » piątek, 28 sie 2020, 18:03

Kamal pisze:Nie oczekuj, że przy destylacji nalewki, aromat będzie się unosić, w całym destylacie. Dopiero tak przy 50% zaczyna aromatycznie pachnieć kokosem.
K.
Przy destylacji nalewki i tak bez dzielenia na frakcje czy części wiec odbiór sie kończy gdy przestaje pachnieć. Dobrze rozumuję?

Awatar użytkownika

Bimber141
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:29
Załączniki
Re: Przepis na bimber kokosowy

Postautor: Bimber141 » sobota, 29 sie 2020, 12:52

Źle. Chodzi o to żebyś nie dzielił na frakcje skoro destylujesz nalewkę. Jak juz zacznie kapać to i tak tego kokosa czuł nie będziesz. Dopiero gdy zacznie lecieć alkohol ok 50% będziesz wyczuwał smak i zapach. Ale bez dzielenia na frakcje postaw wszystko na 2 tyg to wtedy nabierze smaku i zapachu. A im dłużej tym lepiej jak sobie poleży.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sie 2020, 06:04 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości