Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2020, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bacardi razz
- Podziękował: 4 razy
Witam, czy szybkie chłodzenie zestawu bardzo zaszkodzi komponentom? keg i ta woda kilka godzin muszą stygnąc, koło doby.
Myślałem żeby po wszystkim odczekać z 30 minut żeby odkręcić głowice i kolumne, potem zalać środek zimną wodą i zacząć studzić keg.
Chciałem to robić stopniowo, wylać 25 litrów ciepłej wody w kega i wlać 25 l zimnej, proces taki powtórzyć kilka razy i wylać definitywnie wszystko i niech schnie i się studzi.
Drugie pytanie, pierwszy urobek nie był ligi mistrzów, ten jest lepszej, myślałem żeby oba serca zmieszać i wymieszać jakość tego destylatu. Pierwsza ćwiartka na działkę, 0.5 produktu 96% do osobnej buteleczki i walę do gąsiora 5l. Resztki później butelkuje w 0.5l butelkach.
Wymieszać serca czy zamiast tego lepiej wszystko na raz do kotła i od nowa porcjować? Używanie będzie do zalewania cytryn roztworem o 30% alkoholu, więc smak i tak będzie łagodniejszy.
Wcześniejszy gon to produkt z pierwszego tłoczenia gdzie maszyna wcześniej działała tylko raz na wodzie i chodzi o drobne zanieczyszczenia czy coś, których raczej być nie powinno...
Sprzęt aabratek, keg 50l, drożdże alcotec 48 turbo.
Pozdrawiam
Myślałem żeby po wszystkim odczekać z 30 minut żeby odkręcić głowice i kolumne, potem zalać środek zimną wodą i zacząć studzić keg.
Chciałem to robić stopniowo, wylać 25 litrów ciepłej wody w kega i wlać 25 l zimnej, proces taki powtórzyć kilka razy i wylać definitywnie wszystko i niech schnie i się studzi.
Drugie pytanie, pierwszy urobek nie był ligi mistrzów, ten jest lepszej, myślałem żeby oba serca zmieszać i wymieszać jakość tego destylatu. Pierwsza ćwiartka na działkę, 0.5 produktu 96% do osobnej buteleczki i walę do gąsiora 5l. Resztki później butelkuje w 0.5l butelkach.
Wymieszać serca czy zamiast tego lepiej wszystko na raz do kotła i od nowa porcjować? Używanie będzie do zalewania cytryn roztworem o 30% alkoholu, więc smak i tak będzie łagodniejszy.
Wcześniejszy gon to produkt z pierwszego tłoczenia gdzie maszyna wcześniej działała tylko raz na wodzie i chodzi o drobne zanieczyszczenia czy coś, których raczej być nie powinno...
Sprzęt aabratek, keg 50l, drożdże alcotec 48 turbo.
Pozdrawiam
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
A pi co chcesz schłodzić? Jeśli w celu rozkręcenia, przechowywania, to jej od razu zimną wodą. Chyba że masz szklaną chłodnicę. Stali nie zaszkodzi.
Resztki z Kega wylewam od razu prawie wrzątek
Co do mieszania: bez sensu... lepiejnprzepuścic od nowa żeby mieć produkt Prima sort.
W końcu jeśli masz butelkę wody z kałuży i drugą czystą, to ich nie mieszasz, tylko oczyszczacz tę pierwszą.
Resztki z Kega wylewam od razu prawie wrzątek
Co do mieszania: bez sensu... lepiejnprzepuścic od nowa żeby mieć produkt Prima sort.
W końcu jeśli masz butelkę wody z kałuży i drugą czystą, to ich nie mieszasz, tylko oczyszczacz tę pierwszą.
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 sie 2020, 17:06 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2020, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bacardi razz
- Podziękował: 4 razy
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
Z jednej strony to z wodą to racja, ale z drugiej wymieszając bazy i zalać do 30% to też nie będzie tak w owocach smak odczuwalny, tak mi się wydaje. Aczkolwiek myślę by to jeszcze raz przepuścić...
Chodzi o grzałkę bardziej, czy nie zaszkodzi jej nagła zmiana temperatury.arTii pisze:A pi co chcesz schłodzić? Jeśli w celu rozkręcenia, przechowywania, to jej od razu zimną wodą. Chyba że masz szklaną chłodnicę. Stali nie zaszkodzi.
Resztki z Kega wylewam od razu prawie wrzątek
Z jednej strony to z wodą to racja, ale z drugiej wymieszając bazy i zalać do 30% to też nie będzie tak w owocach smak odczuwalny, tak mi się wydaje. Aczkolwiek myślę by to jeszcze raz przepuścić...
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
Kolega autor chce najwidoczniej mieć dużo serca przeciętnej jakości.
W ten sposób uzyskasz tylko gorszy produkt. Wlej ten koncentrat do kotła i oczyść go zgodnie ze sztukąDobryKocur pisze:myślałem żeby oba serca zmieszać i wymieszać jakość tego destylatu.
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2020, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bacardi razz
- Podziękował: 4 razy
-
- Posty: 1410
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 516 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
To nie jest żeliwny ruszt w piecu CO rozgrzany do kilkuset *CDobryKocur pisze:Chodzi o niezniszczenie grzałki nagłą zmianą temperatury.
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 sie 2020, 18:26 przez mtx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
Tak jak pisałem wyżej - spuszczaj śmiało to co zostało w KEGu do kanalizacji - tylko nie lej do porcelany Ja spuszczam bezpośrednio do rury kanalizacyjnej (plastikowej i nic jej nie jest). A później żeby schłodzic możesz śmiało lać lodowata wodę nawet, jednak do jutra masz sporo czasu - tylko opłucz i wystygnie samo...
Właśnie jest odwrotnie... Do nalewki tylko najczystsze, najszlachetniejsze się daje. Nie po to wybierasz zdrowe, pachnące owoce, żeby zepsuć je kiepskim alkoholem.
Bo idąc Twoim tokiem myślenia, to oprócz kiepskiego alkoholu, zamiast czystej wody (do rozcieńczenia), można wlać wodę z kałuży. Przecież owoce to przykryją...
Nie zastanawiaj się, tylko przepuszczaj. Dlaczego w społeczeństwie wciąż pokutuje przekonanie, że do nalewki można byle co zalać?DobryKocur pisze: Z jednej strony to z wodą to racja, ale z drugiej wymieszając bazy i zalać do 30% to też nie będzie tak w owocach smak odczuwalny, tak mi się wydaje. Aczkolwiek myślę by to jeszcze raz przepuścić...
Właśnie jest odwrotnie... Do nalewki tylko najczystsze, najszlachetniejsze się daje. Nie po to wybierasz zdrowe, pachnące owoce, żeby zepsuć je kiepskim alkoholem.
Bo idąc Twoim tokiem myślenia, to oprócz kiepskiego alkoholu, zamiast czystej wody (do rozcieńczenia), można wlać wodę z kałuży. Przecież owoce to przykryją...
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 sie 2020, 18:38 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
Jeżeli chodzi o spuszczanie gorącego dundru w kanał, to raczej uważałbym z temperaturami powyżej 85st. Mam znajomego majstra w spółdzielni, który oznajmił mi, że jeżeli chodzi o odpływy PCV, temperatura 65st, jest temperaturą bezpieczną. Zapewne istnieje pewna tolerancja ale ile więcej mogą wytrzymać, tego nie wiem, nie próbowałem. Zawsze te 1,5-2h dunder odpoczywal. Lepiej nie ryzykować.
Ostatnio zmieniony piątek, 21 sie 2020, 15:41 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2020, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bacardi razz
- Podziękował: 4 razy
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
No ja zleję do wanny, gdzie wymieszam z zimną wodą i spuszczę, innego pomysłu nie mam jak to zrobić na dziś.
A dzielić na fragmenty jutro bardzo czy jak? Po stabilizacji wylać ćwiartkę i ten przedgon będzie już dobrej klasy?
Owoce najlepszej klasy nie będą, będą dobre. Na wino od koleżki jeszcze z 50kg biorę.
A dzielić na fragmenty jutro bardzo czy jak? Po stabilizacji wylać ćwiartkę i ten przedgon będzie już dobrej klasy?
Owoce najlepszej klasy nie będą, będą dobre. Na wino od koleżki jeszcze z 50kg biorę.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
Mam w podłodze kotłowni wypuszczoną rurę 100mm (szarą) zaślepioną korkiem.
Wyciągam tenże korek, wąż (ogrodowy 3/4") wkładam do tej dziury, odkręcam zawór i włączam pompę która w 5 minut opróżnia mi zbiornik.
Z rurą nic się nie dzieje. Gorzej z wężem którym to jest pompowane Już jest czarny a był zielony, w kilku miejscach zaczęły się pojawiać "fontanny", ale taśma izolacyjna daje na razie radę Przepompowałem w ten sposób juz ładnych kilka m3 odwaru.
Może nic się nie dzieje z rurami dlatego że są w posadzce/ziemi?
Wyciągam tenże korek, wąż (ogrodowy 3/4") wkładam do tej dziury, odkręcam zawór i włączam pompę która w 5 minut opróżnia mi zbiornik.
Z rurą nic się nie dzieje. Gorzej z wężem którym to jest pompowane Już jest czarny a był zielony, w kilku miejscach zaczęły się pojawiać "fontanny", ale taśma izolacyjna daje na razie radę Przepompowałem w ten sposób juz ładnych kilka m3 odwaru.
Może nic się nie dzieje z rurami dlatego że są w posadzce/ziemi?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
Dobry kaczor:
Wstaw keg do wanny, kawałek usztywnionego wężyka do dna i puść zimną wodę. Wypchnie ci gorące i umyje keg. Samo.
Albo jeszcze prościej: keg do wanny, napuścić zimnej wody przechylić keg i wyciągnąć korek.
Jest tyle prostych sposobów.
Piszesz o wannie czyli to jest w bloku tak?
Opisz to do dokładniej jakie to masz moźliwości mieszkaniowe.
Wstaw keg do wanny, kawałek usztywnionego wężyka do dna i puść zimną wodę. Wypchnie ci gorące i umyje keg. Samo.
Albo jeszcze prościej: keg do wanny, napuścić zimnej wody przechylić keg i wyciągnąć korek.
Jest tyle prostych sposobów.
Piszesz o wannie czyli to jest w bloku tak?
Opisz to do dokładniej jakie to masz moźliwości mieszkaniowe.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2020, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bacardi razz
- Podziękował: 4 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
Spuść wszystko i zostaw pusty. Nie kombinuj za dużo. Im więcej w nim zostawisz, tym większa pojemność cieplna i dłużej stygnie.
Jeśli to kolumna z głowicą aabratek, to możesz lać zimną wodę od góry żeby schłodzić wypełnienie.
Jeśli to kolumna z głowicą aabratek, to możesz lać zimną wodę od góry żeby schłodzić wypełnienie.
Ostatnio zmieniony piątek, 21 sie 2020, 08:24 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2020, 18:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bacardi razz
- Podziękował: 4 razy
Re: Chłodzenie zestawu po produkcji oraz mieszanie gonów.
Tak zrobiłem tej nocy, o 7 było już w kotle tylko 30 stopni.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony piątek, 21 sie 2020, 14:46 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.