Nastaw owocowy: cukier czy spirytus?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy

Post autor: Skir »

Witam. Rzucam temat do dyskusji, chcąc wsłuchać się w rady bardziej doświadczonych w destylacji.
Nastaw owocowy, szczególnie gdy nie można wycisnąć soku (mały sokownik lub brak) najczęściej ma żałośnie małe BLG. W moim przypadku robię tak: pokrojone owoce do beczki (przynajmniej połowa), zalewanie wrzątkiem, wiertarka z mieszadłem, dopełnienie do 3/4 beczki wodą, pektoenzym i bayanusy - BLG 7.
Ale teraz właściwa cześć tematu: zastanawiam się po co dodawać na tym etapie cukier? W przypadku owoców przeprowadzamy proces destylacji, a nie rektyfikacji. Czyli "burok", który dodajemy jest poddany destylacji, przez co nie możemy usunąć do końca jego smaku i zapachu.
I tu pytanie: a może lepiej pozostawić nastaw owocowy bez cukru, a dodawać efekt REKTYFIKOWANEJ wcześniej cukrówki do nastawu (oczywiście kiedy skończy fermentować) przed pierwszą destylacją? Czyli: po skończonej fermentacji i odciśnięciu owoców (lub nie, w przypadku grzania w kotle z płaszczem), dolewamy 2,5 krotnie rektyfikowaną cukrówką i całość poddajemy dwukrotnej DESTYLACJI.
Na pewno nieekonomiczne, ale zależy mi na smaku. Co sądzicie o tym pomyśle?
Ostatnio zmieniony środa, 19 sie 2020, 07:53 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
promocja
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw owocowy: cukier czy spirytus?

Post autor: Doody »

To stary i dobry sposób, jednak 7 Blg może skończyć się octem albo czymś co przypomina aceton. Powyżej 10 Blg zwykle wszystko wychodzi ok.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Nastaw owocowy: cukier czy spirytus?

Post autor: Skir »

@Doody, czyli lepiej na 30 litrów dodać z 2 kg cukru?
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nastaw owocowy: cukier czy spirytus?

Post autor: dynio »

Nie cukru, jak już masz coś dodawać to lepiej glukozy krystalicznej

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”