Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
RyanWolf
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 10 sie 2020, 20:24
Załączniki
Ocena pierwszego wina

Postautor: RyanWolf » poniedziałek, 10 sie 2020, 20:41

Witam na forum. Pokrótce. Zainspirowany filmami youtube'owymi, a także opisywaną łatwością odnośnie przygotowania najprostszego wina, postanowiłem spróbować.

Nastawiłem wino jabłkowe.

Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek. Wsypałem opakowanie 0.1 kg drożdży Spiritferm Aromatic Ferm Complex. Po około trzech tygodniach drożdże przestały pracować. Owoce nie opadły, załączam zdjęcie. Powoli klaruje się. Dokonałem pomiaru cukromierzem i po mojemu coś jest nie tak, o ile dobrze czytam pomiar, pokazuje mi 2.5%. Nie wiem, jest to możliwe? Próbowałem i moim zdaniem jest mocne. Wino jest... hmm... specyficzne. Trudno mi obiektywnie ocenić. Czy na podstawie niniejszego opisu i zdjęcia jesteście w stanie doradzić ile błędów popełniłem (bo, że popełniłem, nie mam wątpliwości) oraz czy coś z tego da się zrobić, jakie kolejne kroki przedsięwziąć? Kolejne wino poprzedzone będzie już gruntownym czytaniem forum, aczkolwiek jeśli dałoby się coś z mojego zrobić, byłoby dobrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 sie 2020, 21:34 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1000
Posty: 1046
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ocena pierwszego wina

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 10 sie 2020, 21:39

Cukromierzem nie zmierzysz % ;). Alkoholomierzem też % w winie nie zmierzysz :)
Blg początkowe Blg końcowe i wtedy obliczysz jaki % ma wino :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Ocena pierwszego wina

Postautor: donald1209 » piątek, 14 sie 2020, 14:18

RyanWolf pisze:Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek.

Czyli jak? Dałeś ile wody i cukru na te 7-8 kg jabłek?
Tu masz sprawdzony przepis:
Przykłady na 10 l wina:

wino 11% wino 13% wino 17%
8kg jabłek 8,5kg jabłek 9kg jabłek
5l wody 4,5l wody 4l wody
1,7kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
2g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
Ostatnio zmieniony piątek, 14 sie 2020, 17:46 przez donald1209, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

Awatar użytkownika

defacto
850
Posty: 890
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Ocena pierwszego wina

Postautor: defacto » piątek, 14 sie 2020, 15:57

RyanWolf pisze:
Nastawiłem wino jabłkowe.
Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek.

Na podstawie zdjęcia, niewiele napisać można ale za to Ty kolego możesz napisać ile dodałeś wody i cukru. :ok:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Ocena pierwszego wina

Postautor: donald1209 » piątek, 14 sie 2020, 17:50

No i jałlka powinny być rozdrobnione, utarte albo po sokowirówce.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


Wróć do „Pierwsze Kroki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości