22 czerwca 2020 - nastaw wina z truskawek. 38kg truskawek, 6kg cukru, 6l wody, drożdże winne i pożywka.
26 czerwca 2020 - dodanie 8kg cukru i 7l wody.
26 lipca 2020 - odcedzenie moszczu i dodanie 4kg cukru.
29 lipca 2020 - dodanie drożdży i pożywki.
4 sierpnia 2020 - dodanie drożdży do restartu.
Problem zaczął się po odcedzeniu moszczu. wtedy już wino przestało pracować. Jak spróbowałem to było całkiem wytrawne, także cały cukier został przerobiony. Wtedy dodałem te 4kg cukru, jak zmierzyłem cukromierzem to pokazywało mi około 5blg. Nastaw już nie ruszył.
Wtedy po paru dniach postanowiłem dodać drugi raz drożdże i pożywkę, ale to nie pomogło.
Następnie postanowiłem kupić drożdże do restartu, ale jak je dodałem to też stoi w miejscu. Przez pierwszy dzień woda w rurce fermentacyjnej była lekko przechylona, ale teraz znów jest w poziomie. Na ulotce było napisane, że do 7 dni ma czas wznowienie fermentacji jeżeli stężenie alkoholu w nastawie nie przekracza 10%.
Pytanie teraz co robić? Bo już nie wiem sam za bardzo. Próbowałem też napowietrzyć nastaw, ale to też nie dało żadnych rezultatów. Jeżeli ktoś ma jakieś porady to bardzo bym prosił o poradę
