Wino z truskawek
Witam. Mam problem odnośnie mojego wina z truskawek. Nastaw mi sie zatrzymał. Opisze dokładnie kiedy zrobiłem nastaw, jaki dałem składni.
22 czerwca 2020 - nastaw wina z truskawek. 38kg truskawek, 6kg cukru, 6l wody, drożdże winne i pożywka.
26 czerwca 2020 - dodanie 8kg cukru i 7l wody.
26 lipca 2020 - odcedzenie moszczu i dodanie 4kg cukru.
29 lipca 2020 - dodanie drożdży i pożywki.
4 sierpnia 2020 - dodanie drożdży do restartu.
Problem zaczął się po odcedzeniu moszczu. wtedy już wino przestało pracować. Jak spróbowałem to było całkiem wytrawne, także cały cukier został przerobiony. Wtedy dodałem te 4kg cukru, jak zmierzyłem cukromierzem to pokazywało mi około 5blg. Nastaw już nie ruszył.
Wtedy po paru dniach postanowiłem dodać drugi raz drożdże i pożywkę, ale to nie pomogło.
Następnie postanowiłem kupić drożdże do restartu, ale jak je dodałem to też stoi w miejscu. Przez pierwszy dzień woda w rurce fermentacyjnej była lekko przechylona, ale teraz znów jest w poziomie. Na ulotce było napisane, że do 7 dni ma czas wznowienie fermentacji jeżeli stężenie alkoholu w nastawie nie przekracza 10%.
Pytanie teraz co robić? Bo już nie wiem sam za bardzo. Próbowałem też napowietrzyć nastaw, ale to też nie dało żadnych rezultatów. Jeżeli ktoś ma jakieś porady to bardzo bym prosił o poradę .
22 czerwca 2020 - nastaw wina z truskawek. 38kg truskawek, 6kg cukru, 6l wody, drożdże winne i pożywka.
26 czerwca 2020 - dodanie 8kg cukru i 7l wody.
26 lipca 2020 - odcedzenie moszczu i dodanie 4kg cukru.
29 lipca 2020 - dodanie drożdży i pożywki.
4 sierpnia 2020 - dodanie drożdży do restartu.
Problem zaczął się po odcedzeniu moszczu. wtedy już wino przestało pracować. Jak spróbowałem to było całkiem wytrawne, także cały cukier został przerobiony. Wtedy dodałem te 4kg cukru, jak zmierzyłem cukromierzem to pokazywało mi około 5blg. Nastaw już nie ruszył.
Wtedy po paru dniach postanowiłem dodać drugi raz drożdże i pożywkę, ale to nie pomogło.
Następnie postanowiłem kupić drożdże do restartu, ale jak je dodałem to też stoi w miejscu. Przez pierwszy dzień woda w rurce fermentacyjnej była lekko przechylona, ale teraz znów jest w poziomie. Na ulotce było napisane, że do 7 dni ma czas wznowienie fermentacji jeżeli stężenie alkoholu w nastawie nie przekracza 10%.
Pytanie teraz co robić? Bo już nie wiem sam za bardzo. Próbowałem też napowietrzyć nastaw, ale to też nie dało żadnych rezultatów. Jeżeli ktoś ma jakieś porady to bardzo bym prosił o poradę .
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z truskawek
Gdzie znalazłeś taki przepis na wino truskawkowe? Truskawka ma ok 50g cukru/L. Żeby zrobić np 15% wino z truskawek na kg owoców potrzeba 0,3kg cukru i 0,5L wody.
Ty dałeś mniej wody 0,46, ale za to cukru 0,47
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ty dałeś mniej wody 0,46, ale za to cukru 0,47
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Re: Wino z truskawek
Następnym razem, wyciśnij sok z owoców (lub fermentuj w pulpie) i zmierz jego blg. Jeśli będzie niskie, możesz dodać nieco cukru, żeby wzmocnić nieco moszcz. Zapamiętaj je. Wsyp pożywkę i wymieszaj. Zadaj drożdże. Kontroluj blg i w razie potrzeby dodawaj syropu cukrowego. Poza tym znać musisz odporność (tolerancję) drożdży na alkohol bo wg tego parametru, ustalasz moc wina i ilość dodawanego cukru. Jeśli do uzyskanego moszczu lub do pulpy, dodasz 10-15% świeżej wody, nic się nie stanie.
Pomijając stężenie cukru, ilość dodanych drożdży, jest poprostu szokująca.Gammorin pisze: 22 czerwca 2020 - nastaw wina z truskawek. 38kg truskawek, 6kg cukru, 6l wody, drożdże winne i pożywka.
26 czerwca 2020 - dodanie 8kg cukru i 7l wody.
26 lipca 2020 - odcedzenie moszczu i dodanie 4kg cukru.
29 lipca 2020 - dodanie drożdży i pożywki.
4 sierpnia 2020 - dodanie drożdży do restartu.
Następnym razem, wyciśnij sok z owoców (lub fermentuj w pulpie) i zmierz jego blg. Jeśli będzie niskie, możesz dodać nieco cukru, żeby wzmocnić nieco moszcz. Zapamiętaj je. Wsyp pożywkę i wymieszaj. Zadaj drożdże. Kontroluj blg i w razie potrzeby dodawaj syropu cukrowego. Poza tym znać musisz odporność (tolerancję) drożdży na alkohol bo wg tego parametru, ustalasz moc wina i ilość dodawanego cukru. Jeśli do uzyskanego moszczu lub do pulpy, dodasz 10-15% świeżej wody, nic się nie stanie.
Re: Wino z truskawek
Rozumiem panowie, że zrobiłem źle, ale czy coś jeszcze mogę z tym zrobić by ruszyło ? Poczekać do tych 7 dni, jak napisane na saszetce drożdży do restartu czy może zrobić coś jeszcze ?
A to jest ten przepis z którego zaczerpnąłem wiedzy odnośnie tego nastawu - https://wypiekibeaty.com.pl/wino-truskawkowe/
A to jest ten przepis z którego zaczerpnąłem wiedzy odnośnie tego nastawu - https://wypiekibeaty.com.pl/wino-truskawkowe/
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z truskawek
Restart przy takim stężeniu alko nie ma sensu. Mozesz jedynie dodać dodatkową porcję truskawek i wody i wtedy próbować restartu ale i tak wątpię żeby to ruszyło...
Sorry że sie czepiam
Przepis jest ok, jak to liczyłeś?
Dla uzyskania aż 16% wina do 7.5kg truskawki dodać 2,4kg cukru. Ty miałeś 38kg/7.5=5,07 x 2,4=12,16 cukru a dałeś 18!
Już przed dodaniem tych 4kg cukru z obliczeń wychodzi mi że miałeś w nastawie cukru na 23% alko więc nie mogło być wytrawne w smaku.
Jeżeli dałeś bayanusy do pewnie dobilydo jakis 18%. Musiałbyś mieć kolejne 38kg truskawek żeby to rozcieńczyć i próbować restartować...
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Sorry że sie czepiam
Przepis jest ok, jak to liczyłeś?
Dla uzyskania aż 16% wina do 7.5kg truskawki dodać 2,4kg cukru. Ty miałeś 38kg/7.5=5,07 x 2,4=12,16 cukru a dałeś 18!
Już przed dodaniem tych 4kg cukru z obliczeń wychodzi mi że miałeś w nastawie cukru na 23% alko więc nie mogło być wytrawne w smaku.
Jeżeli dałeś bayanusy do pewnie dobilydo jakis 18%. Musiałbyś mieć kolejne 38kg truskawek żeby to rozcieńczyć i próbować restartować...
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 7 sie 2020, 12:44 przez dynio, łącznie zmieniany 3 razy.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Re: Wino z truskawek
Właśnie niedawno temu wróciłem z targowiska i truskawek już nie widziałem. Czy nie za już późno na truskawki? Jedynie mrożone pozostają.
Czy kolega może napisać jakie drożdże wykorzystał do startu i ile wynosi obecnie blg? - Sprawdzimy ich tolerancję. Sądzę, że tam alkoholu jest stosunkowo niewiele. Ale za to cukru jest w pyte i trzeba ten cukier wykorzystać. Trzeba pomoc koledze, no nie?
Czy kolega może napisać jakie drożdże wykorzystał do startu i ile wynosi obecnie blg? - Sprawdzimy ich tolerancję. Sądzę, że tam alkoholu jest stosunkowo niewiele. Ale za to cukru jest w pyte i trzeba ten cukier wykorzystać. Trzeba pomoc koledze, no nie?
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z truskawek
Ja jeszcze truskawki widziałem, ale kolega @gammorin pisze że jak dodał ostatnie 4kg to blg wyszlo mu tylko 5....(chociaż to niemożliwe po takiej ilości cukru)
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 7 sie 2020, 13:11 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wino z truskawek
Mi tu się nie zgadza mnóstwo spraw.
Źes dowalił tego cukru. Co ty robisz nastaw czy kompot?
Teraz łagodniej. Nikt cie nie ukamienuje za to.
Pewien kolega w innym temacie też walnął ulepek. Odradziłem restart. Jak to zrestartujesz i to ruszy to będzie cud. Doradziłem zmieszanie z nowym wytrawnym winkiem z samych owoców.
I nie przejmuj się drobnym niepowodzeniem.
Mi z kolei pierwsze winko wykipiało.
Wiele przepisów w necie jest bzdurnych, dlatego czasem warto przejżeć parę stron i wyciągnąć wnioski. Średnią.
Źes dowalił tego cukru. Co ty robisz nastaw czy kompot?
Teraz łagodniej. Nikt cie nie ukamienuje za to.
Pewien kolega w innym temacie też walnął ulepek. Odradziłem restart. Jak to zrestartujesz i to ruszy to będzie cud. Doradziłem zmieszanie z nowym wytrawnym winkiem z samych owoców.
I nie przejmuj się drobnym niepowodzeniem.
Mi z kolei pierwsze winko wykipiało.
Wiele przepisów w necie jest bzdurnych, dlatego czasem warto przejżeć parę stron i wyciągnąć wnioski. Średnią.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 sie 2020, 14:29 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Wino z truskawek
Wtedy jak odcedziłem moszcz i spróbowałem to naprawdę nie było czuć cukru... Wszystko przerobiło. Natomiast po rozpuszczeniu tych kolejny 4kg cukru jak zmierzyłem nastaw cukromierzem to mi wyszło 5blg. Nie wiem jak to możliwe, po prostu tak jest. Teraz w smaku jest słodkie, ale nie za słodkie. Może cukru nie było aż tak dużo, bo te truskawki w smaku nie były aż tak bardzo słodkie.
2 lata temu jak robiłem wino z jeżyn to miałem podobny problem, z tym, że wtedy dolałem trochę wody, i wino ruszyło od nowa. Wyszło dość mocne. Pytanie czy tym razem też tak spróbować ?
2 lata temu jak robiłem wino z jeżyn to miałem podobny problem, z tym, że wtedy dolałem trochę wody, i wino ruszyło od nowa. Wyszło dość mocne. Pytanie czy tym razem też tak spróbować ?
Re: Wino z truskawek
Tam w przepisie jest nastaw na 10l. Czyli na 10l - 2,7kg cukru jeżeli chce się osiągnąć moc około 18%. Ja robiłem nastaw w beczce 60l, czyli cukru powinienem dać około 16kg z tego co dobrze liczę.dynio pisze:Restart przy takim stężeniu alko nie ma sensu. Mozesz jedynie dodać dodatkową porcję truskawek i wody i wtedy próbować restartu ale i tak wątpię żeby to ruszyło...
Sorry że sie czepiam
Przepis jest ok, jak to liczyłeś?
Dla uzyskania aż 16% wina do 7.5kg truskawki dodać 2,4kg cukru. Ty miałeś 38kg/7.5=5,07 x 2,4=12,16 cukru a dałeś 18!
Już przed dodaniem tych 4kg cukru z obliczeń wychodzi mi że miałeś w nastawie cukru na 23% alko więc nie mogło być wytrawne w smaku.
Jeżeli dałeś bayanusy do pewnie dobilydo jakis 18%. Musiałbyś mieć kolejne 38kg truskawek żeby to rozcieńczyć i próbować restartować...
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z truskawek
Ilość wina przeliczasz na podstawie ilości materiału, w twoim przypadku materiałem jest truskawka. Na 10L wina w przepisie jest 7,5kg truskawki. Ty miałeś 38kg truskawki czyli 5,06 razy wiecej. I o tyle powinieneś pomnożyć ilości cukru i wody...
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wino z truskawek
Ten cukromierz walnięty masz chyba. Zmierz blg na odgazowanej, czystej próbce. Na czystej wodzie natomiast, wskazywać "0" musi. Tak sobie gdybam bo jeśli ostatnią partię cukru- 4kg dodałeś w momencie gdy drożdże zjadły 14kg cukru (w smaku było wytrawne) to po dodaniu tych 4kg, stężenie cukru zapewne musiałoby wzrosnąć do +-20 blg po czym nastaw już nie ruszył. Twój spławik pokazywał 5blg.
Bo nie może być, że po wsypaniu 4kg, blg wzrosło do 5blg. Sprawdź. Może masz grubą warstwę nieprzerobionego cukru na dnie?
Zaiste, ciekawy temat
Dodawałeś syrop cukrowy, czy cukier kryształ pro100 do fermentora?Gammorin pisze:Problem zaczął się po odcedzeniu moszczu. wtedy już wino przestało pracować. Jak spróbowałem to było całkiem wytrawne, także cały cukier został przerobiony. Wtedy dodałem te 4kg cukru, jak zmierzyłem cukromierzem to pokazywało mi około 5blg. Nastaw już nie ruszył.
Bo nie może być, że po wsypaniu 4kg, blg wzrosło do 5blg. Sprawdź. Może masz grubą warstwę nieprzerobionego cukru na dnie?
Zaiste, ciekawy temat
Re: Wino z truskawek
Ciężko mi w to uwierzyć. Drożdże zjadły lwią część tego cukru i z 18kg zostawiły ochłapy na 5blg? Kiedyś próbowałem G995 i dokarmiając, dociągnęły do18%. Wiem, że są w stanie przekroczyć nawet 20%. Więc tu drożdże mutanty jakieś są, nienażarty szczep albo pomylka na cukrze. Inaczej nie może być.
Re: Wino z truskawek
Nie powiem wam jakie to były drożdże, bo nie pamiętam... Ale mogę wam powiedzieć, że były od razu z pożywką. Fakt faktem, że przerobiły ten cukier. Kupiłem specjalnie drugi cukromierz by wyeliminować ewentualny błąd spowodowany tym, że może być wadliwy. Na obu pokazuje 5blg.
W smaku czuć alkohol, ale by stwierdzić ile ma to z butelkę trzeba wypić będzie. Na słodkość wyszło takie półsłodkie teraz, jak dosłodziłem te 4kg co pisałem wyżej.
W smaku czuć alkohol, ale by stwierdzić ile ma to z butelkę trzeba wypić będzie. Na słodkość wyszło takie półsłodkie teraz, jak dosłodziłem te 4kg co pisałem wyżej.
Re: Wino z truskawek
Rozumiem ale nie uwierzę w to, że 4kg cukru spowodowało wzrost do zaledwie 4Blg. Na tę ilość wody, taka ilość cukru, powinna dać stężenie w granicach 23Blg. Nawet nie liczę cukru zawartym w owocach.Gammorin pisze: Na słodkość wyszło takie półsłodkie teraz, jak dosłodziłem te 4kg co pisałem wyżej.
Re: Wino z truskawek
Mam nawet zdjęcie jak mierzyłem. https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/29f6a0c643fecb85 Nie chce się wstawić bezpośrednio zdjęcie tutaj, ale na tej stronie działa.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 sie 2020, 00:47 przez Gammorin, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wino z truskawek
Tak tylko dodam, że w tym roku popełniłem wino z truskawek i jednym słowem - niewarto..
16kg owoców, tylko 3kg cukru rozpuszczone w 2l wody ( chciałem mocno owocowe wino ), truskawki rozgniecione ręką na małe cząstki ( nie gniotłem niczym twardym, aby pestek nie rozbić ).
Tak w skrócie, wyszło wino oczywiście wytrawne ( po zasiarczeniu drożdży będę dosładzać ). Zapach jest bardzo ładny, nieco jak dżem truskawkowy. Ale smak? Smaku to to nie ma prawie w ogóle. Gdzie mu tam do winogron, czarnej porzeczki, wiśni itp.
Jak macie ochotę na truskawki, to zróbcie sobie koktajl. Ewentualnie pierogi. Na wino zostawcie sobie inne owoce.
16kg owoców, tylko 3kg cukru rozpuszczone w 2l wody ( chciałem mocno owocowe wino ), truskawki rozgniecione ręką na małe cząstki ( nie gniotłem niczym twardym, aby pestek nie rozbić ).
Tak w skrócie, wyszło wino oczywiście wytrawne ( po zasiarczeniu drożdży będę dosładzać ). Zapach jest bardzo ładny, nieco jak dżem truskawkowy. Ale smak? Smaku to to nie ma prawie w ogóle. Gdzie mu tam do winogron, czarnej porzeczki, wiśni itp.
Jak macie ochotę na truskawki, to zróbcie sobie koktajl. Ewentualnie pierogi. Na wino zostawcie sobie inne owoce.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino z truskawek
Zły rok na wino z truskawek, za dużo mają w tym roku wody (deszczowy maj i czerwiec). Z 2018 to były truskawki! Każde wino musi być z dobrego owocu tego nie przeskoczysz...
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wino z truskawek
Święta prawda
Jak to się mówi "Z gówna bata nie ukręcisz" Ja zrobiłem wino truskawkowe w 2016 roku. Do dzisiaj został mi jeszcze tylko ok. 2 litry i popijamy go z rodziną przy okazji jakichś większych okazji, jak urodziny czy Święta. Jest naprawdę dobre chociaż, miałem obiekcje żeby go nastawić, naczytawszy się, że z truskawek nic dobrego nie wychodzi
Podstawa to bardzo dobrej jakości owoce
Jak to się mówi "Z gówna bata nie ukręcisz" Ja zrobiłem wino truskawkowe w 2016 roku. Do dzisiaj został mi jeszcze tylko ok. 2 litry i popijamy go z rodziną przy okazji jakichś większych okazji, jak urodziny czy Święta. Jest naprawdę dobre chociaż, miałem obiekcje żeby go nastawić, naczytawszy się, że z truskawek nic dobrego nie wychodzi
Podstawa to bardzo dobrej jakości owoce
SPIRITUS FLAT UBI VULT