Aparatura z Allegro - sprzedawca - axe-kick
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Aparatura z allegro
Nie jest najgorsza, ale termometr tarczowy jest równie skuteczny, co jego brak. Można jeszcze zarzucać konstruktorowi, że zbyt duży odcinek zmarnował na pięć palców...
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Re: Aparatura z allegro
Zapraszam do kupna, to jest sprawdzona i zaprojektowana przeze mnie kolumna (robiona na zamówienie). Dostępne są tez fotki tego sprzętu w mojej galerii: http://alkohole-domowe.com/forum/yoko-g ... t2099.html
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Re: Aparatura z allegro
Nie wiem co sugerujesz kolego, bo termometr wskazuje temperature 77,8o C, co swiadczy o dobrej stabilizacji kolumny i dzialaniu termometru w trakcie destylacji. Pokazuje tez wyzsza temperature, gdy za mocno podkreca sie gaz pod KEGiem. No, taka juz rola termometru w kolumnie.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 lis 2010, 20:21 przez yoko, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Re: Aparatura z allegro
Znudziłem się destylacja, mam spore zapasy trunku, co widać w "zbiorach" teraz zabieram się za inny temat: mniejsza aparatura i destylacja wina. Aparatury jest wystawiona na sprzedaż w atrakcyjnej cenie, bo brak mi gotówki- gdyby tak nie było, to bym nie sprzedał, bo to naprawdę dobra maszynka.
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Aparatura z allegro
Pzdr, Z.
Yoko, z całym szacunkiem- ani to temperatura optymalna, ani termometr dobry. Kolumna jest +/- ok, kilka rzeczy trzeba zmienić, ale nie chwal tego jako kolumna "ostateczna".termometr wskazuje temperature 77,8o C
Pzdr, Z.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Aparatura z allegro
Rozumiem Zygmunt, ze dobry termometr weglug Ciebie, to termometr elektroniczny, a tarczowy jest to du...
Wiec uswiadomie Ci ze w/g mojego doswiadczenia (elektronika) termometr elektroniczny jest narazony na wieksza tolerancje bledu ze wzgledu na temperature w ktorej pracuje oraz wilgotnosc powietrza. Elektronika jest wrazliwa na te czynniki. Moze tarczowy nie jest super dokladny i niewskazuje z dokladnoscia do dwoch miejsc po przecinku... -no ale coz Ci z tych dwoch miejsc po przecinku, jesli tolerancja bledu moze wynosic nawet do dwoch stopni Celsjusza w elektronicznym. A druga sprawa, jesli na aparaturze wychodzi wysokoprocentowy trunek z dobrym smakiem, to co wiecej tej aparaturze potrzeba???
Moze bimber robiony lata temu, tradycejnie na kocialkach nakrytych "glowa Maura" tez byl kiepski w/g Ciebie bo niemieli termometru w aparaturze, a moc psoty mierzyli smakiem, a nie alkoholomierzem???
Przeciez tak niemozna podchodzic do sprawy, ze czyjas aparatura ma bledy, a moja jest idealna...
Wiec uswiadomie Ci ze w/g mojego doswiadczenia (elektronika) termometr elektroniczny jest narazony na wieksza tolerancje bledu ze wzgledu na temperature w ktorej pracuje oraz wilgotnosc powietrza. Elektronika jest wrazliwa na te czynniki. Moze tarczowy nie jest super dokladny i niewskazuje z dokladnoscia do dwoch miejsc po przecinku... -no ale coz Ci z tych dwoch miejsc po przecinku, jesli tolerancja bledu moze wynosic nawet do dwoch stopni Celsjusza w elektronicznym. A druga sprawa, jesli na aparaturze wychodzi wysokoprocentowy trunek z dobrym smakiem, to co wiecej tej aparaturze potrzeba???
Moze bimber robiony lata temu, tradycejnie na kocialkach nakrytych "glowa Maura" tez byl kiepski w/g Ciebie bo niemieli termometru w aparaturze, a moc psoty mierzyli smakiem, a nie alkoholomierzem???
Przeciez tak niemozna podchodzic do sprawy, ze czyjas aparatura ma bledy, a moja jest idealna...
Jeszcze 14dni i będzie dwa tygodnie jak niepiję.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
Jestem abstynentem -tyle, że niepraktykującym.
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Aparatura z allegro
Zygmuntowi chyba bardziej chodzi o brak możliwości odczytania tych "miejsc po przecinku" ze zwykłego termometru (bardziej orientacyjnego wskaźnika temperatury) od c.o. - stąd brak możliwości precyzyjnej kontroli procesu, wszak w naszym przypadku ta stabilność temperatury pary, ta dokładność odczytu nie wysokości temperatury, ale ewentualnych zmian, gwarantuje stabilną jakość produktu, a przede wszystkim frakcjonowanie.
Moim zdaniem aparatura jest warta ceny, i gdybym miał kupić sobie kolumienkę, to nie zwlekał bym ani chwili. A termometr sam bym sobie wymienił.
Moim zdaniem aparatura jest warta ceny, i gdybym miał kupić sobie kolumienkę, to nie zwlekał bym ani chwili. A termometr sam bym sobie wymienił.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Aparatura z allegro
Yoko, nie obrażaj się, nie to było moim zamiarem.
Tzw. "dobry bimber" można pewnie zrobić w aluminiowej bańce, gumowych wężach i plastikowej chłodnicy- i gwarantuje, że znajdziesz ludzi, którym to będzie smakować.
Rozchodzi się o to, by dążyć do perfekcji- a termometrem tarczowym nie zobaczysz różnicy 0,1C i nie odetniesz pogonów. Pewnie, będzie kapać 9X procent- ale co z tego, jak nie będzie pachnień neutralnie?
Nawet rozstrojony termometr, który będzie pokazywał 324 stopnie będzie dobry, bo nie chodzi o konkretną temperaturę, tylko o jej subtelną zmianę na końcu procesu. Tarczowym tego nie zaobserwujesz... EOT.
Tzw. "dobry bimber" można pewnie zrobić w aluminiowej bańce, gumowych wężach i plastikowej chłodnicy- i gwarantuje, że znajdziesz ludzi, którym to będzie smakować.
Rozchodzi się o to, by dążyć do perfekcji- a termometrem tarczowym nie zobaczysz różnicy 0,1C i nie odetniesz pogonów. Pewnie, będzie kapać 9X procent- ale co z tego, jak nie będzie pachnień neutralnie?
Nie będę tego komentowałWiec uswiadomie Ci ze w/g mojego doswiadczenia (elektronika) termometr elektroniczny jest narazony na wieksza tolerancje bledu ze wzgledu na temperature w ktorej pracuje oraz wilgotnosc powietrza.
Nawet rozstrojony termometr, który będzie pokazywał 324 stopnie będzie dobry, bo nie chodzi o konkretną temperaturę, tylko o jej subtelną zmianę na końcu procesu. Tarczowym tego nie zaobserwujesz... EOT.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Aparatura z allegro
Stawiając termometr analogowy wyżej od cyfrowego, nie mówiłbym o termometrze tarczowym od CO. Raz, że wskazówka lubi się zacinać, dwa, że wskazówka jest gruba, a podziałka tylko co 1*C. Ale gdyby użyć termometru rtęciowego, wyskalowanego przynajmniej co 0,1*C, z długą podziałką z zakresu 60-100*C, to faktycznie, byłby lepszy od cyfrowego (taniego).
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."