Spirytus na nalewki
-
Autor tematu - Posty: 35
- Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam, mam pytanko, odnośnie spirytusu na nalewki, a mianowicie czy jedna destylacja wystarczy? Sprzęt który posiadam to coś takiego
wypełnienie sprężynki pryzmatyczne, bufor oczywiście miedziane. Destylat po pierwszy razie wychodzi naprawdę niezły. A że nalewki zabiją po części jego smak i zapach, to zastanawiam się czy jest sens używania do nich spirytusu destylowanego dwukrotnie. Co o tym sądzicie? Czekam na sugestie i porady, dodam że nalewki które mam zamiar robić to Malinówka i truskawkowa. Destylat wytwarzany jest z cukrowki.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 176
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Spirytus na nalewki
Jak dla mnie jeden proces będzie niewystarczający. Dwie pełne rekty i będzie ok. W sumie zależy kto co leje do nalewek - dla mnie produkt procentowy z cukru ma do nalewki wprowadzić tylko procenty bez innych bukietów smakowych
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 lip 2020, 22:42 przez nemeto, łącznie zmieniany 1 raz.
-
online
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
-
- Posty: 176
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Spirytus na nalewki
Panowie powyżej, mówicie tak, ponieważ macie taki sprzęt (Franz z buforem, SKN 3 + plipki) czy po prostu tak uważacie? Ja mam część nalewek po jednej, a część po dwóch przebiegach i różnicy nie widzę. Frakcje odcinane automatycznie, prędkość odbioru nienachalna, fermentacja wolniejsza niż na opakowaniu (żadnych 48h czy 8kg - spokojne 6-7kg w 5-6 dni) i do samego BLG -3 i trochę. Zapewniam Was, że raz wystarczy, ale z racji tego, że w grę wchodzą gusta to kłócić się nie będę.
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Spirytus na nalewki
Nie mam takiego sprzętu (czytaj nie kupowałem od Franza - w załącznikach mam foto sprzętu struganego przez Akasa), ale tak uważam i wierz bądź nie czuję różnicę między 1 a dwoma rektami. Ba wyczuwam minimalną różnicę między podwójną, a poczwórną rektyfikacja (z ciekawości mam kilka litrów), ale jest to bardzo subtelna różnica na finiszu (urobek rozbity do 43%).
Rozumiem, że automat jest lepszy od operatora? I nie wiem co oznacza prędkość odbioru nienachalna - prośba o konkret czyli RR (ja przyjmuję 1/6)
Rozumiem, że automat jest lepszy od operatora? I nie wiem co oznacza prędkość odbioru nienachalna - prośba o konkret czyli RR (ja przyjmuję 1/6)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 lip 2020, 01:00 przez nemeto, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 176
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Spirytus na nalewki
@nemeto
"Rozumiem, że automat jest lepszy od operatora?" Pytanie z tezą, czyli wstęp do gównoburzy;)))
Nie, nie chodzi mi o dowiedzenie wyższości tych czy innych świąt, lecz swoje parametry podałem, by nie było, że czegoś tam nie ma. Konstruktorzy o uznanej klasie, więc maszyny również, a tym samym płaszczyzna taka sama. Czy operator jest ważniejszy? Moim zdaniem w produkcji czystego neutrala jest to równoważne, natomiast przy jakimkolwiek smakowym lub nalewce nie ma pola do dyskusji i tyle. Skoro Ty wyczuwasz różnice, a ja nie to primo, jak już wspomniałem, o gustach nie dyskutuję, a secundo, niech grzechum79 zrobi sobie serię eksperymentów i sam zdecyduje.
"Rozumiem, że automat jest lepszy od operatora?" Pytanie z tezą, czyli wstęp do gównoburzy;)))
Nie, nie chodzi mi o dowiedzenie wyższości tych czy innych świąt, lecz swoje parametry podałem, by nie było, że czegoś tam nie ma. Konstruktorzy o uznanej klasie, więc maszyny również, a tym samym płaszczyzna taka sama. Czy operator jest ważniejszy? Moim zdaniem w produkcji czystego neutrala jest to równoważne, natomiast przy jakimkolwiek smakowym lub nalewce nie ma pola do dyskusji i tyle. Skoro Ty wyczuwasz różnice, a ja nie to primo, jak już wspomniałem, o gustach nie dyskutuję, a secundo, niech grzechum79 zrobi sobie serię eksperymentów i sam zdecyduje.
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Spirytus na nalewki
Najłatwiej napisać że o gustach się nie dyskutuje i uciąć dyskusję. Dla niektórych drożdżowy bimberek będzie zacnym trunkiem.. Również robiłem nastawy o niskim blg które pracowały w temperaturze 14°C do 3 tygodni i różnica w surówce i drugim gotowaniu jest zauważalna. Rozcieńcz sobie do 20% surówkę oraz z drugiego gotowania po kieliszku, spróbuj, opisz wrażenia.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 256
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Spirytus na nalewki
Ja przyznam, że od dłuższego czasu destyluję tylko raz na podobnym sprzęcie (jedyna różnica - używam sprężynek stalowych) a potem przepuszczam produkt przez węgiel.
Sam nie wyczułem różnicy dla 1 i 2 przebiegów - przy późniejszym rozrobieniu z palonym cukrem - jest leciutka "nutka" smakowa, którą akurat lubię.
Z pewnością po 2 procesach trunek jest czystszy chemicznie, ale na moje potrzeby (a nie robię z tego czystej wódeczki) nie jest to konieczne.
Nalewki wychodzą przepyszne (i nie jest to tylko moje zdanie) a jednak jest spora oszczędność czasu.
Sam nie wyczułem różnicy dla 1 i 2 przebiegów - przy późniejszym rozrobieniu z palonym cukrem - jest leciutka "nutka" smakowa, którą akurat lubię.
Z pewnością po 2 procesach trunek jest czystszy chemicznie, ale na moje potrzeby (a nie robię z tego czystej wódeczki) nie jest to konieczne.
Nalewki wychodzą przepyszne (i nie jest to tylko moje zdanie) a jednak jest spora oszczędność czasu.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Spirytus na nalewki
Robiąc samemu i dla siebie, mamy możliwość wyboru surowca do określonego trunku. Każdy ma swój smak i preferencje i kierować trzeba się właśnie nimi. Nalewki które robię u siebie są tylko na spirytusie z glukozy. Przebieg oczywiście jeden. Do niektórych nalewek robię spirytus z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej, tak z 1,5 kg na 12 kg glukozy. Poza nalewką z aronii nie dodaję do innych niczego poza cukrem trzcinowym, bo... tak właśnie lubię
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
online
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Spirytus na nalewki
Mam nadzieję że nie dojdzie tu do żadnych kłótni.
O gustach się faktycznie nie dyskutuje.
Jeden przegoni raz, a drugi puści i czwarty bo coś mu nie pasuje.
Delikatny bimberek i ja lubię. Ale do bezpośredniego spożycia. Do nalewek dla mnie towar musi być najlepszy.
Bo zwyczajnie szkoda czasu pracy cukru i owoców..
Zrobić możesz tak: zostaw sobie ćwiartkę surówki pierwszego gonu. Rozcieńcz na 40 i za miesiąc powąchaj. Sam ocenisz. I z drugiego przebiegu też zostaw ćwiartkę. I rozrób. Niech stoją obydwie.
A najlepszym wyznacznikiem są obce osoby. Czyli goście. Nie każdy z nas ma tak zmysły wyczulone ale niektórzy potrafią.
Przykład?
W zwykłym ogrodniczym:
Armani black code? Tak mam takie. Wyczuła od razu.
Tak samo i ty. Musisz jednak przeprowadzić na swoich kubkach smakowych czy ci takie pasuje czy nie.
Powąchasz posmakujesz i sam zdecydujesz. Dla mnie dwa razy to minimum.
O gustach się faktycznie nie dyskutuje.
Jeden przegoni raz, a drugi puści i czwarty bo coś mu nie pasuje.
Delikatny bimberek i ja lubię. Ale do bezpośredniego spożycia. Do nalewek dla mnie towar musi być najlepszy.
Bo zwyczajnie szkoda czasu pracy cukru i owoców..
Zrobić możesz tak: zostaw sobie ćwiartkę surówki pierwszego gonu. Rozcieńcz na 40 i za miesiąc powąchaj. Sam ocenisz. I z drugiego przebiegu też zostaw ćwiartkę. I rozrób. Niech stoją obydwie.
A najlepszym wyznacznikiem są obce osoby. Czyli goście. Nie każdy z nas ma tak zmysły wyczulone ale niektórzy potrafią.
Przykład?
W zwykłym ogrodniczym:
Armani black code? Tak mam takie. Wyczuła od razu.
Tak samo i ty. Musisz jednak przeprowadzić na swoich kubkach smakowych czy ci takie pasuje czy nie.
Powąchasz posmakujesz i sam zdecydujesz. Dla mnie dwa razy to minimum.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Spirytus na nalewki
W takich próbach spirytusu do nalewek poszedłbym inną drogą. Wybrać owoce które są tanie i jest ich dużo, jak choćby wiśnia. Większość lubi tę nalewkę. Uszykować po 1 kg do różnych spirytusów jakie może kolega zakładający temat zrobić u siebie. I do takiego z jednego przebiegu, z dwóch, czy ze zmianą surowca. W przepisie na nalewkę niczego nie zmieniać, a po wysezonowaniu zrobić ślepą próbę. Na sobie także.rozrywek pisze:Zrobić możesz tak: zostaw sobie ćwiartkę surówki pierwszego gonu. Rozcieńcz na 40 i za miesiąc powąchaj. Sam ocenisz. I z drugiego przebiegu też zostaw ćwiartkę. I rozrób..
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 176
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Spirytus na nalewki
Z jednej strony masz rację, ponieważ ja również nie znoszę demagogii i ucinanych w ten sposób dyskusji, ale to jest ten przypadek, kiedy nie mam o to do siebie pretensji. Pytanie w temacie było jasno postawione i odpowiedziałem na nie wprost, wyrażając swoją opinię, do której przecież mam prawo. Jeden przebieg na takiej maszynie do nalewki wystarczy i po odpowiednio długiej maturacji nie rozróżniam, a mam za sobą eksperymenty z 3 przebiegami i węglem. Co innego bianco, za którym zresztą nie przepadam, jednak nie byłbym sobą, gdybym się nie pobawił. Po jednym przebiegu na bazie cukru drink jest o smaku "dla konesera" i dla mnie ten smak nie jest akceptowalny na dłuższą metę, jednak po jednym przebiegu z glukozy nie odczuwam żadnych wad - na mój gust to neutral. Jasne, że niektórzy z Was mogą faktycznie być lub tylko uważać się za alko-audiofilów i odgadywać, że baza pochodzi z kauflandowego Diamanta wraz z podaniem numeru partii produkcji, do której surowcem był burak z południowych zboczy Lubelszczyzny zbierany ręcznie o świcie, ale ja tak po prostu nie mam, więc mój wniosek jak wyżej. Tak więc na przykładowej maszynie jeden przebieg cukru do nalewki tak, a do bianco i pochodnych zdecydowanie nie. Nigdzie nie napisałem, że mam obiektywną rację, lecz na podstawie własnych doświadczeń zawsze odpowiem tak samo.aakk pisze:Najłatwiej napisać że o gustach się nie dyskutuje i uciąć dyskusję. Dla niektórych drożdżowy bimberek będzie zacnym trunkiem.. Również robiłem nastawy o niskim blg które pracowały w temperaturze 14°C do 3 tygodni i różnica w surówce i drugim gotowaniu jest zauważalna. Rozcieńcz sobie do 20% surówkę oraz z drugiego gotowania po kieliszku, spróbuj, opisz wrażenia.
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Spirytus na nalewki
Summa summarum mimo podzielonych zdań na ten temat najważniejsze to aby operator sprzętu był zadowolony z tego co ukapie ja, początkujący smakosz domowych trunków muszę w końcu kupić glukozę i spróbować, sam się przekonać jaka będzie różnica.
Robię sporo nalewek i może one faktycznie dobrze maskują smak urobku po jednym gotowaniu ale ja to bardziej pedantycznie eo tej zabawy podchodzę i siedziało by mi to gdzieś w głowie ciągle dlaczego nie dodałem z drugiego gotowania..
Robię sporo nalewek i może one faktycznie dobrze maskują smak urobku po jednym gotowaniu ale ja to bardziej pedantycznie eo tej zabawy podchodzę i siedziało by mi to gdzieś w głowie ciągle dlaczego nie dodałem z drugiego gotowania..
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 lip 2020, 13:06 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 176
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy