Klub miłośników chili

Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:

Post autor: JanOkowita »

papryczki_chili.jpg
Szanowni Forumowicze,

postanowiłem założyć ten temat w celu dzielenia się przepisami kulinarnymi z papryczkami chili. Od około trzech lat zacząłem dodawać chili do większości potraw, granica ostrości systematycznie się przesuwała i prawdę mówiąc nie wiem kiedy się to zatrzyma :)
Ostatnio udaliśmy się z żonką do knajpy tajskiej, wybraliśmy dania oznaczone jako bardzo ostre, poprosiliśmy kelnera aby kucharz nie żałował ostrości i okazało się, że to wcale nie było ostre.

Dzisiaj przepis na owoce morza:

Kupujemy mrożoną mieszankę małży, kałamarnic i kalmarów (tanio znalazłem w Selgros, 37 zł za 900 g). Gotujemy chwilę w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Po ostygnięciu dodajemy olej słonecznikowy lub rzepakowy (sporo, tak aby się prawie "utopiły"), mieszankę płatków chili wg swojej skali ostrości oraz świeży koperek w dużej ilości (ja mam zamrożony w torebkach). Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 doby.
Przed podaniem dodajemy pokrojoną drobno sałatę rzymską. Podajemy z grzankami obsmarowanymi czosnkiem i masłem.
owoce_morza_chili.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 12:25 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Qba »

Ja automatycznie wpisuję się do klubu. :klaszcze:

Już całkiem dawno temu popełniłem swój pierwszy sosik z habanero, był tak ostry że gały mi wylazły a dupsko piekło mnie co rano przez miesiąc. Od tamtej pory jakoś zawsze coś ostrego w lodówce mam.

Warto krótko napisać o co chodzi w piekącym smaku papryk.
Substancja która pali w gębie to [urlhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsaicyna]kapsaicyna[/url], skala w której mierzy się jej ostrość to skala Scoville'a (w skrócie: SHU) [0 - 15 000 000]. Czysta kapsaicyna ma ok 15 milionów "skowili" a woda ma 0 :)


W 2018 po raz pierwszy zainteresowałem się własna uprawą papryczek i powiem szczerze że nieźle mi to wyszło oto kilka fotek z tej uprawy.

Zakup na allegro jakichś nasion, kupowane na pałę różne odmiany a potem jeszcze chyba jeden raz.
01.jpg
Kiełkowanie i start, mniej więcej na początku roku.
02.jpg
Pierwsza rozsada i prowizoryczny growbox, zakup lamp do naświetlania.
03.jpg
Rosną powoli...
04.jpg
Większy prowizoryczny growbox, rosną...
05.jpg
A tu juz pod folią.
06.jpg
Pierwsze habanero chocolate.
07.jpg
A tu już niezłe zbiory.
09.jpg
08.jpg
10.jpg
01.jpg
11.jpg
A tu jakieś domowe przetwory, pikle i jakaś salsa.
02.jpg
03.jpg
Udało mi się wyhodować następujące papryczki:

Jalapeno - 2 500 - 8 000
Lemon Drop - 30 000 - 50 000
Habanero Chocolate - 300 000 - 425 000
Habanero Red - 100 000 - 350.000
Black Butlah ~ 1 569 300


Bardzo fajna zabawa, trzeba mieć trochę chęci i cierpliwości i się uda.
W tym roku tak samo będę coś uprawiał, tylko jeszcze nie wiem co :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 15:26 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Panoramiks_druid
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 4 gru 2018, 23:03
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Okolice Płocka
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Panoramiks_druid »

Ja również byłbym zainteresowany..., co do dań i potraw to próbuję różnych opcji tego typu ale z uprawą jeszcze nie miałem do czynienia..., chętnie bym spróbował przy pomocy i podpowiedziach kogoś już obeznanego w temacie...
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Doody »

Pięknie się prezentuje Twoja hodowla.
Kawał dobrej roboty :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Qba »

Więcej przepisów niebawem, w razie czego służę radą :ok:
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

jasiumech
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Klub miłośników chili

Post autor: jasiumech »

Witam. Mam takie pytanko, jakie lampy i moc, jaki czas świecenia?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Kamal »

Lepiej powiedzcie, gdzie zdobędę owoc/nasiona najostszejszej papryki?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: JanOkowita »

Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Qba »

@jasiumech
Kupiłem dwie takie lampy o pełnym spektrum światła. Poniżej specyfikacja:
Treść ukryta:
Czas naświetlania to ok 12-14 godzin na dzień. Wszystko w growboksie.

@Kamal
Ja kupowałem nasiona na alle od usera "szwejk6". Nasiona ma różne i dobrze startowały a gościu służy radą nawet w kwestii uprawy.
Superhoty to np. CAROLINA REAPER, NAGA JOLOKIA, TRINIDAD SCORPION.
Można także z kupnych papryk pozyskać nasionka, wysuszyć i potem wysiać, mi się tak udało z habanero z Kauflanda.
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 08:21 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Doody »

Co do światła to świetnie sprawdzają się zwykłe świetlówki o oznaczeniu 865. Świecą one zimnym światłem o temp. 6500K (najbardziej zbliżone do dziennego). Używałem ich przez lata do oświetlania akwarium roślinnego. Z diodami jest ten problem, że trzeba uzupełnić w spektrum barwę czerwoną i niebieską, której z diodach brakuje. Ale diody są oczywiście bardziej ekonomiczne. Dlatego buduje się listwy oświetleniowe diodowe, gdzie co 5-6 dioda jest na przemian czerwona i niebieska.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: JanOkowita »

Dostałem w prezencie ekstrakty chili. Jest MOC :freak: :punk:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Qba »

Fajniutka kolekcja, można sobie dawkować moc!
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

William1980
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 25 kwie 2019, 13:30
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: William1980 »

Dzięki za linka! Nawet nie wiedziałem, że tyle tego jest dostępne na rynku :)
Awatar użytkownika

lefff
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 23:54
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem i żadna dawka dobrego alkoholu tego nie zmieni. Najwyżej będę jak ... człowiek.
Ulubiony Alkohol: Dobra whiskey
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: lefff »

Witam. Co do ostrych papryczek polecam Bird's Eye zwane też piri piri. Papryczki wielkości damskiego paznokcia. Dostępne suszone i mielone, jednak ja preferuje samodzielne zmielenie suszonych papryczek w młynku do kawy - tylko uwaga - po zmieleniu chwile odczekać by pył w młynku osiadł. Proponuje też to robić w przewiewnym otoczeniu bo zawsze coś się "ulotni do atmosfery" i potem oczy mogą trochę popiec. :P

W mojej rodzinie polubili moją paprykówkę:
4 suszone papryczki Birds eye - kroję na drobno łącznie z pestkami i wsypuję do 1 litra własnego alkoholu*. Zostawiam na ok miesiąc co jakiś czas mieszając. Wódka dostaje po tym okresie jasno pomarańczowej barwy i jest rewelacyjna.
*(spirytus z cukrówki na arbatku pół na pół z filtrowaną wodą z własnego ujęcia - mój alkohol ma delikatnie słodkawy posmak)

Oczywiście moc należy dobrać do własnych/rodzinnych upodobań - dla niektórych 2 papryczki będą aż nadto, a inni mogą być zawiedzeni słabą mocą i przy 6 sztukach. Wszystko zależy od upodobań.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 kwie 2019, 18:55 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
lew przez 3f
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Qba »

Kiedyś miałem wątpliwą okazję wypić kieliszek nalewki na papryczce habanero chocolate, barwa piękna jak whiskey, nie polecam próbować.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: JanOkowita »

Najfajniejsze w stosowaniu dużych ilości chili jest to, że praktycznie z żonką praktycznie przestaliśmy używać soli. Nie solimy już praktycznie nic, odrobinę jedynie do bulionu.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: JanOkowita »

Cóż to takiego żonka robi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Szlumf »

Kimchi?
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: JanOkowita »

Szlumf :klaszcze: Powiem, że odkąd robimy kimchi to można się uzależnić od tej potrawy bardziej niż od alkoholu. Wcale nie dziwię się Koreańczykom, że w podróż zagraniczną często zabierają ze sobą słoik kimchi i pastę gochujang.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Szlumf »

Zgadzam się w pełni. Odkryłem tą potrawę z 1/2 roku temu i jak nie mam w lodówce ze 2kg to czuję niepokój. Wczoraj zrobiłem kolejne 7kg. Tylko ja preferuję większe kawałki kapuchy i lubię jak jest też coś do pochrupania np. topinambur czy czarna rzepa.
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Qba »

Koledzy polecam takie oto polskie sosy Roleski.
Dziś kupiłem Ghosta, niestety Carolinki już nie było a na prawdę świetna, pycha i mega dziarska, jest jeszcze Habanero dostępne.
Widziane w Auchan.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 lip 2020, 11:52 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Kamal »

Ja się szykuje do tego jak będzie dostępny. ;)
https://bedziepieklo.pl/Ekstrakt-Grim-R ... -15ml-p170
K.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 lip 2020, 12:11 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Qba »

Matko Bosko Paląca, to trzeba jeść w stroju OP1 !!!
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Kamal »

Palić to będzie ale :haha: :dupa:, zawsze mam jakiś jogurt w pogotowiu :D
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: JanOkowita »

Trzeba też mieć przygotowany karton schłodzonego mleka w WC, bo najpierw pali w ustach, a potem na wylocie też pali,że hej! :o
Określane to jest jako "Syndrom Palącego Oczka". :D :odlot:
Ostatnio zmieniony sobota, 18 lip 2020, 12:57 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: TUTEK »

Ja czekam na własne habanero, oraz jalapeno. O sosach z tamtego roku pozostało tylko wspomnienie. a sosów polecanych przez Qbe chętnie poszukam i spróbuję.

użytkownik usunięty
Re: Klub miłośników chili

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam ostrożerców.
Miłośnikom ostrości, polecam dwa sosy ..
Z lewej - Trinidad Scorpion. Nie zrobił na mnie wrażenia ale dla początkujących może stanowić nie lada wyzwanie. Lekka pikanteria w kierunku średniej- ketchupowy aromat. Natomiast sos Blair Ultra Death, stanowi mieszankę najostrzejszych papryczek świata. Ma charakterystycznie dusząco- popielniczkowo-popiołowy aromat. Jako sos ekstraktowy jest mocno gorzki i ekstremalnie mocny. Miłośnikom ostrego żarcia polecam go do wzmacniania (zaostrzania) innych sosów, musztard, ketchupów etc. Raczej nie do bezpośredniego spożycia. Urywa dupę ;/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Qba »

W tym roku nic nie siałem, ale w przyszłym roku planuje wyhodowywać Naga Jolokie i jakieś zwykłe Jalapeno.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Kamal »

Jalapenio to dobre na przekąskę, kiedyś w kanapki sobie wkładałem. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: rozrywek »

Dodam coś od siebie:
Pierwszy kebab prawdziwy w życiu.
I ten turek pyta jaki sos. Normalny czy specjalny? Normalny.
Okazało się że normalny to był ich a specjalny to łagodny, dla turystów.
W życiu flaszki majonezu nie wytrąbiłem z dziubka na raz. A ten turban się śmiał. :D

A jak to przez człowieka przeszło... to nawet nie opowiem. Słoniątko chciałem urodzić zamiast tego. :o

Kiedyś zrobiliśmy dowcip. Do hamburgera koledze ileś tam jednostek tej najostrzejszej chili. To się w milonach jednostek liczy.
A mieszkałem i z dwoma hindusami kiedyś.

Gotował gość potrawkę, spróbowałem. Wyparzyło mi wszystko. Ten po pełnej łyżce wszystkiego sypał. :scratch:
Pytam po co dałeś kurczaka? Trzeba było zmywak do naczyń pokroić.
Nie wiem z czego oni te zadki mają. Chyba miedziane.
Jeszcze lepsi Meksykanie. Ci to mają dupy z kwasówki.
Jesz i płaczesz. Bo co? Bo się jełop założył że zje do końca. O co? O pół litra.
Rozwalić sobie żołądek i jelita na tydzień i w kiblu przeżywać katusze? Ale pół litra wygrałem .
Ot mądry i honorowy. :help:
Wolę fajnie pikantne.

Kapsaicyna. W czystej postaci 15mln jednostek.
Jalapeno to przy tym jak motorynka przy Harleyu.
Dla mnie to jakbym na bangie bez liny skakał.

Ale szacun dla tych co takie extremalne pomysły i smaki mają.
Wolę czysty spirytus. Wypali początek a nie koniec człowieka.
Nie wiem jak wyznawcy i twardziele, jalapeno jeszcze przejdzie. Ale nie zdecyduję się na nic powyżej piri piri.
To trochę jak z kacem.
Super było, tylko po co ja tyle chlałem.
Albo zjeść trzy kilo bobu oglądając kabaret. Super się je i nie słucha starszych. Wypluwaj skorupki i jedz ze środka. Acha.
A potem mamo czego nie posłuchałem.

Ja np: bardzo dużo soli używam. Nigdy moja jp nie dostanie opierdziel bo zupa za słona.

A tu inna sytuacyja. Widziałem konkurs w necie jedzenia najostrzejszych papryczek.
Tu by jeszcze pasował konkursik kto walnie mocniejsze i się nie skrzywi. Mogło by być ciekawe. Seta spirytu i brak oznak na twarzy.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 lip 2020, 17:06 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: Klub miłośników chili

Post autor: użytkownik usunięty »

Pozwolicie, że wkleję link. Może nie każdy go zna, nie każdy widział ale można się uśmiać bez "żadnych obawień"
"Piecze jak dzika po żołędziach" :D
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Qba »

Znamy, ja sobie pozwolę wrzucić to:
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

marsyl
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2020, 19:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: marsyl »

Dla wielbicieli ostrości proponuję zakup suszonej papryczki Ghost Pepper inaczej Chilli Naga Bhut Jolokia. Pokroić drobno ( w rękawiczkach) i zalać wszystko, razem z pestkami 0,5l olejem z pestek winogron. Po ok 5 tygodniach można dodawać do potraw. Takie pół literka jak się przegryzie starcza na bardzo długo.
Nieważne jak wolno idziesz, ważne, że się nie zatrzymujesz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: JanOkowita »

Sąsiadka przez kilka lat przynosiła mi płatki chili, które dostawała od swojej siostry z Kanady - a sąsiadka nie cierpi chili :) Niestety z powodu wyprowadzki sąsiadki źródełko wyschło, a mnie ten skład i aromat płatków właśnie tej marki smakuje idealnie. Niestety nie jestem w stanie znaleźć tego produktu w PL. Może ktoś przypadkiem wie coś więcej gdzie kupić?
platki-chili.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Wojtek5 »

Te sosy Roleski są bardzo słabe, ładnie wyglądają, ale kiepsko smakują, ostre nie są ostre tylko palące i bez większego smaku - osobiście nie polecam. Te w podobnych kwadratowych butelkach w Lidlu też są do bani. Tak samo jak Winiary Jalapeno - nie czuć wcale ostrości. Tabasco bije wszystkie na głowę. Natomiast są bardzo dobre sosy Made for meat - szczególnie polecam Sriracha hot chili w szklanych prostokątnych butelkach ok 5 zł w Auchan - nie jest mega ostry, ale jest bardzo dobry szczególnie do mięsa.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Kamal »

JanOkowita zostaje chyba Ci import, ale jednej się nie opłaca.
https://laselvabeachspice.com/products/ ... ili-flakes
K.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 lip 2020, 18:54 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Wojtek5 »

To jak już jesteśmy przy papryczkach sypanych to polecam:
zakupić ze 2-3 foremki papryczek Piri Piri w Auchan, 1-2 opakowania takie same tylko Jalopene czy Habanero - kupuje je w Auchan za ok 5-6 zł za małą plastikową foremkę, ale są też w Carrefour. Ususzyć w całości jeśli suszymy na sznurku, jeśli w suszarce to bez szypułek i przekrojone na pół lub 3 części - będą suszyły się ok. 12h w temeraturze ok 55 stopni. Następnie ususzone wraz z ziarenkami wsypujemy do blendera - wyjdą grubo mielone coś jak z linka wyżej, albo na miał - mam słaby blender więc przesypuje je do młynka do kawy i tak kończę dzieło. Gwarantuje że ich moc oraz smak zaspokoi większość gustów :) a szczypta dodana do zupy pozwoli czuć jej smak długo po jej spożyciu :)
Taka domowa papryka jest kilkakrotnie mocniejsza od tej kupionej.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

użytkownik usunięty
Re: Klub miłośników chili

Post autor: użytkownik usunięty »

Mówią, że ostre żarcie, jedzone w umiarkowanch ilościach i niezbyt często jest całkiem spoko. Ale spójrzcie co się dzieje z ziomalami na tym filmie(ok.6m40s), którzy nie szli tą drogą :D
:D :D :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Klub miłośników chili

Post autor: Kamal »

Widziałem na filmiku co się z gościem dzieje jak zjadł tylko jeden kawałek pizzy, a było to wyzwanie ostrości. ;)
https://m.youtube.com/watch?v=Jm43ek8uwK8
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Klub miłośników chili

Post autor: mtx »

Od nie dawna i ja hoduję sobie pikantne papryczki, na początek nasiona ze sklepowych papryczek chilli, pierwsze wysiane z ciekawości jakoś na początku października 2020, wykiełkowały, później przesadziłem do większych pojemników, później znowu do większych doniczek, i znowu do większych w których są obecnie, nie używałem żadnych specjalnych ziemi, zwykła uniwersalna z wora z marketu, jako nawóz obornik granulowany z ogrodniczego rozrobiony w wodzie stosuję raz na miesiąc, w donicach na dnie keramzyt dla lepszej stabilizacji wilgoci, bez tam jakichś growboxów i innych cudów jak na forach zalecają, światło ze świetlówek 6k i 4k lux świecone dziennie przez około 12godz. temperatura pokojowa 20-21*C , krzaki przycinam co 2tyg. a wszelkie zawiązki i kwiaty regularnie jak się pojawiają, krzaczki rosną szybko i silnie, są mocne, stabilne i robią się coraz bardziej gęste...
Ciekawe co z tego będzie :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakąski Domowe”