Nastaw z wiśni

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Post autor: fo11rest »

W tym roku w Lubuskim mało owoców, więc trzeba brać co jest. Padło na początek na wiśnie.
Obrazek

2 wiadra wiśni 13,5kg
umyte i rozdrobnione na wiertarce
dodałem 1.35kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody
drożdże estelle
na drugi dzień dałem jeszcze pożywkę
na razie co dzienne zatapiam czapę i ładny zapach jest

No i zobaczymy co z tego wyjdzie bo z wiśni jeszcze destylatu nie robiłem. Postaram się tym razem wrzucić parę zdjęć z etapu produkcji.
alembiki
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: .Gacek »

Jako amator takich destylatów mogę Ci doradzić szybką destylację sfermentowanego nastawu...
Broń się zaoctowania takiego nastawu oraz pozostawienia go "gdy będę miał czas".
Jeżeli będziesz destylował jw to nie przejmuj się pestkami, tylko grzej w kotle razem z nimi.
W tamtym roku przerabiałem to samo lecz z czereśniami. Dwa równolegle nastawy, pierwszy w miarę możliwości był szybki... ten drugi "na później" niestety nie wyszedł...

Jeszcze jedna skromna uwaga. Jesteś w nieskromnie mówiąc o wiele lepszej sytuacji. Wiśnia pod względem smaku oraz aromatu jest o wiele bardziej intensywniejsza i lepsza w aromacie niż czereśnia. Wiśnia jest wspaniała do destylacji prostej oraz nalewek i innych wariacji. Czereśnia jest fajna do konsumpcji dla dzieci... Na deser, itp...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: rozrywek »

Gacek dobrze prawi.
Nic dodać nic ująć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: Kasko »

Podzielam opinie kolegów. Faktycznie wiśnia jest dużo lepsza, bardziej aromatyczna. Również uważam że z destylacja nie ma co czekać,dwa nastawy tak spaprałem a były nie małe i poszło wszystko na spiryt bo smak był już nie ten. Ja do destylacji dodatkowo rozgniatam kilkanaście pestek co według mnie nadaje zapachu migdałowego podobnie robię ze śliwką.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: kwik44 »

cukru dodał. Nie zaoctuje.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: fo11rest »

Zawsze daję cukier z dwóch powodów. Jeden to co wyżej kolega napisał a drugi po to aby wzmocnić wsad. Jak na razie to jeszcze nic mi się nie zepsuło.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: fo11rest »

Nastaw ładnie pracuje i mam pytanie - jak często zatapiać czapę owocową? Ja zatapiałem raz dziennie ale myślę że chyba już starczy bo może dojść do zakażenia nastawu przez dopuszczanie powietrza.

Obrazek

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: użytkownik usunięty »

Mogłeś dodać odpowiednią ilość pektoenzymu dla lepszego uzysku soku owocowego. Zatapianie czapy raz dziennie jest :ok:. Gdy ferment zwalniał będzie, tak często nie musisz tego robić.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: fo11rest »

Zapomniałem kupić, ale już zamówiłem sobie. Następne nastawy owocowe już z pekto będą.

pjoter44
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2020, 17:17
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: pjoter44 »

Świeżak wita na tym zacnym forum. Mam nadzieję, że mogę podłączyć się pod ten post. Posiadam 30kg wiśni drożdże enovini baya 18% 2x7g.
Ile proponujecie wody i cukru do tej ilości wiśni i czy te drożdże nadają się na zacier?
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 lip 2020, 00:17 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: fo11rest »

Drożdże mogą być. Daj 3kg cukru rozpuszczonego w 1,2l wody. No i daj pektoenzym. Drożdży daj tyle co pisze na opakowaniu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: fo11rest »

No i narobiło się. Żona spróbowała i po destylacie. Będzie z tego zacne wino. Na tą chwilę jest 8litrów i na razie niech się trochę wyklaruje zanim trafi do garażu w zapomnienie pół roczne.
Obrazek
Awatar użytkownika

ludwinkb
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 15:21
Krótko o sobie: Jestem :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z wiśni

Post autor: ludwinkb »

Ja takie winko dałem do wyługowania beczki, a po trzech miesiącach miało iść na przerób. Po degustacji zabutelkowałem wszystko. Teraz leżakuje już ponad rok. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”