Cześć - nazywam się Krzysiek
40 lat, inżynier budownictwa, sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych.
Wiele lat nabieralem chęci aby podtrzymać rodzinną tradycję gorzelniczą gdzie babcia dysponując bardzo prymitywnym sprzętem potrafiła stworzyć niebagatelny bimberek, bardzo ceniony wśród rodziny i znajomych...
Ostatecznie podjąłem tą męską decyzję i wierzę że przy udziale członków tego zacnego grona podołam wyzwaniu uzyskując poziom nie gorszy niż moja babcia...
Z założenia chcę się skupić na destylatach opartych o zaciery zbożowe... z wieloletnią whisky włącznie - ambitnie i z determinacją, czas oceni wyniki
Staram się z uwagą wertować forum szukając odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, jednak jako nowicjusz z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość.
Obecnie jestem w trakcie kompletowania sprzętu i jestem u progu zamówienia takiego zestawu:
- Kolumna półkowa destylatorymiedziane.pl
- Zbiornik 100l z płaszczem olejowym destylatorymiedziane.pl
- Kocioł zacierny COOBRA Craftbrewer CB3 PRO 30L
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady
Pozdrawiam
Krzysiek
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
KRWI
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Re: KRWI
Konstrukcja loginu w sumie szablonowa (dwie pierwsze litery imienia i nazwiska)... ale daje to skutek co najmniej zaskakujący i nieco mroczny
Determinacja jest z całą pewnością, mam też nadzieję że wybór sprzętu słuszny... ręką drży przed kliknięciem zamówienia
Dzięki za dobre słowo
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Determinacja jest z całą pewnością, mam też nadzieję że wybór sprzętu słuszny... ręką drży przed kliknięciem zamówienia
Dzięki za dobre słowo
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 4 lip 2020, 18:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 50
- Rejestracja: środa, 7 lis 2018, 13:50
- Krótko o sobie: Coś tam nieraz mi wyjdzie :)
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: KRWI
Ponieważ używałem sprzęt z destylatorymiedziane, mogę coś z doświadczenia powiedzieć. Potrafią początkującego zbajerować swoimi tekstami, opisami i to zdrowo .... oj potrafią...Marketing rewelacja....
Z perspektywy czasu i nabytego doświadczenia skierowałbym Cię do użytkownika Akasa. Nie robi w miedzi, ale to kwestia wyższości jednych świąt nad innymi....
Z perspektywy czasu i nabytego doświadczenia skierowałbym Cię do użytkownika Akasa. Nie robi w miedzi, ale to kwestia wyższości jednych świąt nad innymi....
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: KRWI
Jeśli mogę coś doradzić to kupno automatycznego kotła zaciernego 30l przy kegu 100l to nie jest dobry pomysł. Zajedziesz się na zacieraniu. Zresztą poczytaj o tych kotłach chwilę - ja mam inny starszy model - chwalę go sobie... ale do piwa... do zacieru ze słodu jęczmiennego. Jeśli będziesz chciał zacierać co innego będą problemy z filtracją. Sugerowałbym oszczędzenie tej kasy i w pierwszej kolejności kupienie KOJI - będziesz mógł gotować gęste a nastawy robić bez zacierania - a zawsze 2,5k w kieszeni zostanie. Jak już dojdziesz że chcesz klasycznie zacierać to ja w twojej sytuacji myślałbym o beczce i zacieraniem na lenia - ale na raz 90 czy 180l (generalnie wielokrotności wsadu do kotła). Zacieranie nie jest skomplikowane, ale zajmuje dużo czasu - a różnica w zacieraniu na raz 30 czy 90l czasowo jest znacznie mniejsza niż zacieranie 3x30 - a jak wiemy czas jest najcenniejszy.
No i jak jesteśmy przy czasie to myślę, że jeszcze raz warto usiąść i zastanowić się ile czasu na pędzenie będziesz miał. Piszę to zupełnie na świeżo bo 1 destylacji nastawu jabłkowego - ok 45l - trwało wszystko ok ponad 5h odebrałem dużo surówki i jestem zadowolony, ale tak naprawdę powinienem jeszcze siedzieć najmarniej godzinę albo i dwie żeby odciągnąć całe alko z kotła, ale trzeba było pakować graty i zawijać. 100l kocioł to dużo - nie mówię, że za dużo - ale skonfrontuj ilość wolnego czasu jaki chcesz poświęcić na destylację z tym ile ona będzie wymagać. Bo może się okazać, że wyłożysz dużo kasy a sprzęt będzie się kurzyć bo nie będzie kiedy go odpalać - bo ciężko będzie wygospodarować cały dzień żeby tylko stać przy aparaturze.
No i jak jesteśmy przy czasie to myślę, że jeszcze raz warto usiąść i zastanowić się ile czasu na pędzenie będziesz miał. Piszę to zupełnie na świeżo bo 1 destylacji nastawu jabłkowego - ok 45l - trwało wszystko ok ponad 5h odebrałem dużo surówki i jestem zadowolony, ale tak naprawdę powinienem jeszcze siedzieć najmarniej godzinę albo i dwie żeby odciągnąć całe alko z kotła, ale trzeba było pakować graty i zawijać. 100l kocioł to dużo - nie mówię, że za dużo - ale skonfrontuj ilość wolnego czasu jaki chcesz poświęcić na destylację z tym ile ona będzie wymagać. Bo może się okazać, że wyłożysz dużo kasy a sprzęt będzie się kurzyć bo nie będzie kiedy go odpalać - bo ciężko będzie wygospodarować cały dzień żeby tylko stać przy aparaturze.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe