Cześć,
Jakiś czas temu, koło 22.06. nastawiłem 3 butelki 5l z moszczem: dwa z truskawkami i jeden z czereśni. Przez pierwsze 2-3 dni fermentacja była burzliwa i widać było ulatujące CO2 z rurki - bardzo dynamicznie. Po tych kilku dniach powietrze z rurki przestało uciekać, nic się nie dzieje. Czy to tak ma być czy jest jakiś problem z fermentacją? Jestem początkujący
Problem z fermentacją?
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Problem z fermentacją?
Napisz jeszcze jakich drożdży użyłeś i kiedy ostatnio mierzyłeś stężenie cukru.
Nie sądzę, żeby cukru było zbyt wiele ale napisać nie zawadzi.Warwick pisze:Butle zapełniłem owocami w około 2/3. W każdej 0,5kg roztworu cukru z wodą, dodatkowo wody tyle, że moszcz sięga do 3/4 butli.
Napisz jeszcze jakich drożdży użyłeś i kiedy ostatnio mierzyłeś stężenie cukru.
Re: Problem z fermentacją?
Moszcz to świeżo wycisniety sok z owoców. Piszesz również o owocach luzem.
Jak mamy to rozumieć? Jeśli miałeś 3,5l moszczu (soku owocowego) i rozpusciles w nim pół kilkgrama cukru, to z cukrem zawartym w owocach, stężenie nie powinno przekroczyć 18blg. A jeśli tak, to nie dałbym więcej jak 150g cukru.Warwick pisze:Butle zapełniłem owocami w około 2/3. W każdej 0,5kg roztworu cukru z wodą, dodatkowo wody tyle, że moszcz sięga do 3/4 butli.