-
- Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Załączniki
Re: Nastaw 200l
No racja, na razie mam takie pod ręką więc wsypałem 4 paczki double snake c48, jest to mój pierwszy tak duży nastaw. Do złotych moskviczy zraziłem się, 2 nastawy i oba zatrzymały sie na 5 blg ( startowe 23-24). Do klarowania już zakupiłem alcotec mega klar 100l. Beczka stoi w garażu gdzie temp oscyluje 20-22 stopnie
-
- Posty: 1203
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Załączniki
Re: Nastaw 200l
Tylko Black Label Turbolukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam

"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Załączniki
Re: Nastaw 200l
Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.
drgranatt pisze:Tylko Black Label Turbolukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.
-
Online
- Posty: 72
- Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
- Załączniki
Re: Nastaw 200l
Ja stosuje 2 paczki PuriFerm XXL Turbo łącząc z 50kg cukru i dopełniam woda do 200l, Fermentacja trwa średnio 5 dni w temp otoczenia 22C a temp nastawu startuje zazwyczaj z 25-26 dochodzi do 29-30, Drożdże bez problemu poradzą sobie nawet z 60kg na 200l wody, klaruje bentonitem.
-
- Posty: 1203
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Załączniki
Re: Nastaw 200l
Kup 1 kg i na taką ilość dodaj na początek dodaj 450 gram. Jak zejdą do -4 Blg to następnym razem możesz zjeżdżać w dół co 10 gram. Może okazać się, że wystarczy tylko 400 g a może nawet mniej.lukasz61433 pisze:Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 89
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 13:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Nastaw 200l
Ja na BL robię tak:
- 23kg cukru
- 80 l wody
- 200gr Black Label
temperaturę startową drożdży staram się żeby była jak najniższa w okolicach 20-22 stopni Celsjusza .Jak drożdże w pózniejszym czasie się rozchulają i temperatura podskoczy mi powyżej 27 stopni Celsjusza wkładam butelki z zamrożoną wodą. Po około siedmiu dniach do dziewięciu BLG wynosi -4
- 23kg cukru
- 80 l wody
- 200gr Black Label
temperaturę startową drożdży staram się żeby była jak najniższa w okolicach 20-22 stopni Celsjusza .Jak drożdże w pózniejszym czasie się rozchulają i temperatura podskoczy mi powyżej 27 stopni Celsjusza wkładam butelki z zamrożoną wodą. Po około siedmiu dniach do dziewięciu BLG wynosi -4
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości