Nastaw 200l
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2019, 14:18
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw 200l
Nie ryzykuj. Przede wszystkim powinieneś użyć drożdży do powiększonych nastawów.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2019, 14:18
Re: Nastaw 200l
Cobra 7 w przepisie na 200l napisane jest 8 paczek i 48 kg cukru + woda, ale czytałem na forum przy takiej ilości drożdży można je przegrzać
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 kwie 2019, 19:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw 200l
Ja robię w beczce 200 l. Daje 45 kg cukru i 1,5 paczki cobra mega pack, i jest ok . Wcześniej dawałem 50 kg cukru ale było za gęsto, i nastaw długo pracował. Teraz po tygodniu jest klarowny i gotowy do gotowania. Reasumując jak masz beczkę 220l to dawaj śmiało 50 kg cukru, i jak uważasz czy 1,5 czy 2 paczki drożdży.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 kwie 2019, 14:38 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw 200l
3 sztuki i wystarczy: https://alkohole-domowe.pl/ad-aktywne-d ... o-24-p1032
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2019, 14:18
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 200l
Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw 200l
W aktualnych temperaturach, to bym dał 300-400g Prestige. Są dość odporne na wysoką temperaturę i dają w miarę łagodny produkt.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Nastaw 200l
nastaw na 200l i "szczypanie" się o jedną paczkę/pakę drożdży?tomektz pisze:Ja rozumiem tok myślenia kolegi Okowita ale jest jeszcze coś takiego jak rachunek ekonomiczny nas klientów
Ostatnio zmieniony piątek, 26 cze 2020, 13:01 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
Re: Nastaw 200l
Że zapytam... Mając beczkę 200L nie lepiej zrobić np na jednej paczce drożdży coobra mega pack i dodać 45kg cukru, wody do pełna ? Wyjdzie odrobinę mniej niż 18% ale będzie bez niechcianych ostrych aromatów. Dodać drożdże do wody mającej 25 stopni ale wstawić do chłodnej piwnicy albo na noc otworzyć okno. Myślę że przerobi w 7-10 dni. Jak blg spadnie ponizej 7 to już nie chłodź żeby utrzymać te 20-25 stopni nastawu.
Do klarowania też wystarczy jedno opakowanie coobry które kosztuje 10-11 złotych
Do klarowania też wystarczy jedno opakowanie coobry które kosztuje 10-11 złotych
-
- Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 200l
No racja, na razie mam takie pod ręką więc wsypałem 4 paczki double snake c48, jest to mój pierwszy tak duży nastaw. Do złotych moskviczy zraziłem się, 2 nastawy i oba zatrzymały sie na 5 blg ( startowe 23-24). Do klarowania już zakupiłem alcotec mega klar 100l. Beczka stoi w garażu gdzie temp oscyluje 20-22 stopnie
-
- Posty: 1847
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw 200l
Tylko Black Label Turbolukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 200l
Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.drgranatt pisze:Tylko Black Label Turbolukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
-
- Posty: 1847
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw 200l
Kup 1 kg i na taką ilość dodaj na początek dodaj 450 gram. Jak zejdą do -4 Blg to następnym razem możesz zjeżdżać w dół co 10 gram. Może okazać się, że wystarczy tylko 400 g a może nawet mniej.lukasz61433 pisze:Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 200l
Ja na BL robię tak:
- 23kg cukru
- 80 l wody
- 200gr Black Label
temperaturę startową drożdży staram się żeby była jak najniższa w okolicach 20-22 stopni Celsjusza .Jak drożdże w pózniejszym czasie się rozchulają i temperatura podskoczy mi powyżej 27 stopni Celsjusza wkładam butelki z zamrożoną wodą. Po około siedmiu dniach do dziewięciu BLG wynosi -4
- 23kg cukru
- 80 l wody
- 200gr Black Label
temperaturę startową drożdży staram się żeby była jak najniższa w okolicach 20-22 stopni Celsjusza .Jak drożdże w pózniejszym czasie się rozchulają i temperatura podskoczy mi powyżej 27 stopni Celsjusza wkładam butelki z zamrożoną wodą. Po około siedmiu dniach do dziewięciu BLG wynosi -4
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 4914
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw 200l
Masakra@domingo te 220L to beczka nie płyn?
Nastawu masz z 180L pewnie co daje jakieś 22Blg.
Wolniej pracujący faktycznie da lepszy efekt.
Nie próbowałeś dokarmiać pod koniec?
A tak ze 2 kilo w postaci syropku.
A co ci szkodzi.
No z owocami w srodku to akurat super.
Dobrze zrozumiałem że przy takim litrażu powinno się (teoretycznie) dać 4 paczki drożdży a ty dałeś dwie?
Ekonomia, logika idą w parze.
Super.
Nastawu masz z 180L pewnie co daje jakieś 22Blg.
Wolniej pracujący faktycznie da lepszy efekt.
Nie próbowałeś dokarmiać pod koniec?
A tak ze 2 kilo w postaci syropku.
A co ci szkodzi.
No z owocami w srodku to akurat super.
Dobrze zrozumiałem że przy takim litrażu powinno się (teoretycznie) dać 4 paczki drożdży a ty dałeś dwie?
Ekonomia, logika idą w parze.
Super.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw 200l
Tak @rozrywek - beczka 220l, a nastawu ok 195l. Cukrówka się nie pieni, więc daję całkiem sporo. To nie koji.
Nie dokarmiam pod koniec - wychodzę z założenia, że drożdżom trzeba ułatwiać, a zaobserwowałem, że dodawanie cukru wyraźnie hamuje tempo fermentacji.
@Moskit81 - odżywka to zawsze ok 30-40g fosforanu dwuamonowego oraz dwie pastylki magnezu na każde opakowanie drożdży turbo. Tylko zauważ, że daję ich mniej, niż potrzeba. Gdybym dawał 4szt na 220l beczkę, na pewno dałbym mniej pożywki i magnezu.
Nie dokarmiam pod koniec - wychodzę z założenia, że drożdżom trzeba ułatwiać, a zaobserwowałem, że dodawanie cukru wyraźnie hamuje tempo fermentacji.
@Moskit81 - odżywka to zawsze ok 30-40g fosforanu dwuamonowego oraz dwie pastylki magnezu na każde opakowanie drożdży turbo. Tylko zauważ, że daję ich mniej, niż potrzeba. Gdybym dawał 4szt na 220l beczkę, na pewno dałbym mniej pożywki i magnezu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 4914
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw 200l
Serwus
Jedna, 200l beczka to spora oszczędność miejsca ale też ryzyko nie przerobienia całości cukru i potencjalny problem z restartem. Uważam, że taki nastaw ma większe tendencje do samozagrzewania a co za tym idzie, możliwą utratą kontroli i zatrzymaniem fermentacji. Dlatego też, znacznie wygodniej i bezpieczniej nastawiać go w mniejszych zbiornikach, stosując 1 paczkę drożdży na 12kg cukru.
Jedna, 200l beczka to spora oszczędność miejsca ale też ryzyko nie przerobienia całości cukru i potencjalny problem z restartem. Uważam, że taki nastaw ma większe tendencje do samozagrzewania a co za tym idzie, możliwą utratą kontroli i zatrzymaniem fermentacji. Dlatego też, znacznie wygodniej i bezpieczniej nastawiać go w mniejszych zbiornikach, stosując 1 paczkę drożdży na 12kg cukru.
-
- Posty: 86
- Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw 200l
Ja stosuje drożdże black label.
Na beczkę 220 l dodaje 450 gram drożdży i dodaje 57kg cukru. Beczki nie napełniam pod korek nastaw ma ok 200l. Fermentuje w piwnicy bez ogrzewania teraz fermentacja trwa ok 7dni ale tam jest poprostu zimno.
Drożdże kupujecie użytkownika forum @wolan
https://www.olx.pl/d/oferta/drozdze-bla ... Jb1gt.html
Wychodzi ciut drożej niż 30zl ale nie róbmy oszczędności tam gdzie ich nie ma. To ma być dobre i na 100% przewidywalne.
Na beczkę 220 l dodaje 450 gram drożdży i dodaje 57kg cukru. Beczki nie napełniam pod korek nastaw ma ok 200l. Fermentuje w piwnicy bez ogrzewania teraz fermentacja trwa ok 7dni ale tam jest poprostu zimno.
Drożdże kupujecie użytkownika forum @wolan
https://www.olx.pl/d/oferta/drozdze-bla ... Jb1gt.html
Wychodzi ciut drożej niż 30zl ale nie róbmy oszczędności tam gdzie ich nie ma. To ma być dobre i na 100% przewidywalne.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 wrz 2021, 10:12 przez T-rex, łącznie zmieniany 1 raz.