Bimberek z cukru trzcinowego

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
tomi1972
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 01:11

Post autor: tomi1972 »

Witam,

mieszkam w Kanadzie gdzie mamy cukier tylko z trzciny cukrowej (cukier polski dostępny w polskich sklepach ma cenę zaporowa ech) ... następne pytanie czy nastaw będzie pracował tak samo jak na cukrze z buraka?
Następna kwestia drożdże ... kopiłem firmy Lalvin ec-1118 i tez mam dylemat jak to będzie pracowało. Proszę o sugestie. Dziękuję Tomasz

P.S. Nastaw chce zrobić z przepisu usera Kucyk. Post https://alkohole-domowe.com/forum/post27737.html#p27737
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 paź 2020, 15:04 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Bimberek z rodzynek

Post autor: rastro »

Cukier (rafinowany, biały) z trzciny w zasadzie niczym nie różni się od cukru buraka. A jeżeli masz dostęp do cukru trzcinowego ciemnego w rozsądnej cenie to... cóż też wielu z nas tak by chciało.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Bimberek z rodzynek

Post autor: Kamal »

Jak masz ciemny, to nawet i lepiej, da aromat dla rumu. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Bimberek z rodzynek

Post autor: rozrywek »

Witaj.
Gdzie rodzynki gdzie Kanada?
Idziesz ostro w kukurydzę bo masz jej pod dostatkiem. Cukier trzcinowy, hmm perfect. Rumik jak znalazł. A jeszcze jedno..Kanada to klon. Syrop czy sok klonowy.

Nie baw się w eksperymenta, tylko w lokalne surowce. Dostępne na rynku.

Każdy kraj ma swoje produkty.

Chińczyk ma ryż, Francuz grona. My ziemniaki. I żyto. Brazylijczycy maniok.

Kanada Klon. Nie ma super cukru za wiele. Ale bym sobie nie odmówił spróbować. Nawet mały nastawik.

A trzcina jest ok. My nie mamy do niej dostępu. Ale jakbyśmy mieli to Polska nie pachniała by burakiem, a jak Kanada żywicą.

Pozdrawiam serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Bimberek z rodzynek

Post autor: Kamal »

Brazylia jeszcze słynie z trzciny-> cachąca/rum. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Bimberek z rodzynek

Post autor: Skir »

Robiłem z cukru trzcinowego (trafiłem na promocje w Tesco) - jak zwykła cukrówka, ale bez posmaku buroka. Tym razem destylowałem (przeważnie robię re na 96%), bo ciekawy byłem smaku. Wydelikatniała po 3 miesiącach pięknie. Choć nie jest to rum, bo nie miałem melasy i nie dodawałem nic prócz płatków dębu.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Bimberek z rodzynek

Post autor: Kamal »

Po kosztach to z moscovado wychodzi dobry rum. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Bimberek z rodzynek

Post autor: nemeto »

A dzisiaj właśnie pomyślałem o rumie kupując ten cukier do osłodzenia nalewek na orzechu laskowym i włoskim, no i do przepalanek Cieślaka.

Autor tematu
tomi1972
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 26 paź 2019, 01:11
Re: Bimberek z rodzynek

Post autor: tomi1972 »

Witam, jako, że nie pisalem po polsku odpowiedż zostala odrzucona.

Wiec jeszcze raz, dziękuje za odpowiedzi, poproszę tylko o ten przepis na rum. Dziękuje.

P.S. Szanowny moderatorze, wybacz za dlugo mieszkam w Kanadzie i umknęło co nie co z j. polskiego.
Ostatnio zmieniony sobota, 4 lip 2020, 01:55 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”