Wino z ryżu - początkowe Blg
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 4 cze 2020, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 2 razy
Witam, dwa tygodniu temu nastawiłem swoje pierwsze wino w życiu. Nie miałem wtedy jeszcze winomierza, stąd moje pytanie, jakie było Blg początkowe? Dużo czytałem w tym temacie ale ciężko mi tą wiedzę przyswoić
Skład nastawu:
-14 l wody
- 6 kg cukru
- 2 kg ryżu
- 300 g rodzynek
- 4 cytryny
- przyprawy
Pozdrawiam.
Ps. Teraz już wiem, że dałem zbyt dużo cukru, na szczęście nastaw wystartował i wygląda na to, że ma się dobrze.
Skład nastawu:
-14 l wody
- 6 kg cukru
- 2 kg ryżu
- 300 g rodzynek
- 4 cytryny
- przyprawy
Pozdrawiam.
Ps. Teraz już wiem, że dałem zbyt dużo cukru, na szczęście nastaw wystartował i wygląda na to, że ma się dobrze.
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 4 cze 2020, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 2 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Dzięki za odpowiedź. Cukromierz już jest, dziś były pierwsze odczyty ; ) w ryżowym - 15.6 Blg, bez poprawek, po dwóch tygodniach pracy nastawu. I teraz pozwolę sobie drążyć. Zrobiłem od razu drugi nastaw (z zielonej herbaty) gdzie na docelowe 20l. dodałem około 5 kg. cukru bo wyczytałem, że to powinno dać 15 procent. Czyli wg tabelki ten nastaw powinien mieć początkowe Blg równe 30. A w porównaniu tych dwóch nastawów ten ryżowy ma proporcjonalnie dużo więcej cukru niż herbaciany. A napisałeś, że właśnie ryżowy miał 30 Blg. Czego nie rozumiem? ; ) Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 cze 2020, 20:21 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 4 cze 2020, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 2 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Tak, wlałem 17 l. wody. Z tego co mówisz, drugi nastaw miał 22 blg, czyli jeśli cały cukier przefermentuję to uzyskam około 11.5 %, tak?
A z drugiej strony, na fachowej stronie znalazłem:
"Około 17 gramów cukru potrzebujemy, żeby wyfermentował nam 1% alkoholu w litrze wina. Więc przykładowo powiedzmy, że mamy 20 litrowe wiadro czy balon i chcemy uzyskać wino 15%. (Oczywiście potrzebujemy drożdże, które mają taką tolerancję i są w stanie fermentować do około 15%). I jak to wyliczyć? Bardzo prosto. 17 gramów potrzebujemy na każdy litr, więc 17 mnożymy razy 20, bo tyle litrów wina chcemy uzyskać. I następnie mnożymy to jeszcze przez 15, bo tyle procent chcemy mieć.
I z tego wychodzi:
17 gramów x 20 litrów x 15 = 5100 gramów
To wszystko jest tak mniej więcej - nigdy te obliczenia nie są super dokładne. I tyle cukru, 5100 gramów, czyli około 5 kilogramów, potrzebujemy do wina, żeby uzyskać 15%. Dodajmy jeszcze, że te 20 litrów to jest nasza wartość końcowa - tyle wina chcemy docelowo uzyskać"
I gdzieś tu jest rozdźwięk :/
A z drugiej strony, na fachowej stronie znalazłem:
"Około 17 gramów cukru potrzebujemy, żeby wyfermentował nam 1% alkoholu w litrze wina. Więc przykładowo powiedzmy, że mamy 20 litrowe wiadro czy balon i chcemy uzyskać wino 15%. (Oczywiście potrzebujemy drożdże, które mają taką tolerancję i są w stanie fermentować do około 15%). I jak to wyliczyć? Bardzo prosto. 17 gramów potrzebujemy na każdy litr, więc 17 mnożymy razy 20, bo tyle litrów wina chcemy uzyskać. I następnie mnożymy to jeszcze przez 15, bo tyle procent chcemy mieć.
I z tego wychodzi:
17 gramów x 20 litrów x 15 = 5100 gramów
To wszystko jest tak mniej więcej - nigdy te obliczenia nie są super dokładne. I tyle cukru, 5100 gramów, czyli około 5 kilogramów, potrzebujemy do wina, żeby uzyskać 15%. Dodajmy jeszcze, że te 20 litrów to jest nasza wartość końcowa - tyle wina chcemy docelowo uzyskać"
I gdzieś tu jest rozdźwięk :/
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Dałeś to wszystko na raz?
Blg jest pojęciem względnym.
Aż się boję zapytać na jakich dróźdzach ten nastaw pracował.
Nie drożdzach.
Ryź jest kaloryczny sam w sobie.. BLG jest nie do końca zmierzalne.
Tak samo jak nie wiadomo ile tych Chińczyków jest, ani ile ich było przy budowie tego muru.
Ryż. Ilość cukru obliczasz na poziomie 15.
I startujesz.
Możesz oczywiście dać cukru więcej.
Tylko pytanie.....po c......j mi ten ryż?
Risotto zròb.
Teraz serio. Nie startuj z niczym powyżej 20BLG
Tak wyjdzie najlepiej. Potem dolejesz syropu.
2 tyg i 15 blg. To mnie zastanawia. Jakieś winiarskie?
Blg jest pojęciem względnym.
Aż się boję zapytać na jakich dróźdzach ten nastaw pracował.
Nie drożdzach.
Ryź jest kaloryczny sam w sobie.. BLG jest nie do końca zmierzalne.
Tak samo jak nie wiadomo ile tych Chińczyków jest, ani ile ich było przy budowie tego muru.
Ryż. Ilość cukru obliczasz na poziomie 15.
I startujesz.
Możesz oczywiście dać cukru więcej.
Tylko pytanie.....po c......j mi ten ryż?
Risotto zròb.
Teraz serio. Nie startuj z niczym powyżej 20BLG
Tak wyjdzie najlepiej. Potem dolejesz syropu.
2 tyg i 15 blg. To mnie zastanawia. Jakieś winiarskie?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 4 cze 2020, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 2 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Tak, cały cukier od razu. Robiłem ten nastaw jeszcze zanim zacząłem porządnie wgłębiać się w temat. Dlatego jak już poczytałem sam się zdziwiłem, że to ruszyło i to właściwie natychmiast. Zestaw startowy firmy Terdens, kupione w Dobromirze. W ulotce piszą, że do trudnej fermentacji miodów pitnych oraz win z ryżu i zboża. Niby szlachetne, wysoce aktywne. Nastaw dalej pracuje z taką samą intensywnością. 2 tygodnie i 15 blg - w sensie szybko czy wolno?
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
A tak apropo @rozrywek - to masz popsutą klawiaturę czy jakiegoś wirusa że po większości kropek i znaków zapytania ładuje Ci enter albo dwa. Nie wiem jak inni to czują, ale mnie ten styl pisania nieco zaczyna irytować. 3/4 posta ironia/sarkazm zupełnie z dupy - że można się pogubić o co właściwie chodzi.
Od kiedy? W sensie od kiedy to pojęcie względne?rozrywek pisze:Blg jest pojęciem względnym.
Zupełnie nie wiem o co chodzi...rozrywek pisze: Ryź jest kaloryczny sam w sobie.. BLG jest nie do końca zmierzalne.
A tak apropo @rozrywek - to masz popsutą klawiaturę czy jakiegoś wirusa że po większości kropek i znaków zapytania ładuje Ci enter albo dwa. Nie wiem jak inni to czują, ale mnie ten styl pisania nieco zaczyna irytować. 3/4 posta ironia/sarkazm zupełnie z dupy - że można się pogubić o co właściwie chodzi.
Ostatnio zmieniony środa, 17 cze 2020, 23:18 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 4 cze 2020, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 2 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Ponieważ to są moje pierwsze wina w życiu chciałbym przedstawić Wam mój plan na postępowanie z nimi w przyszłości i prosić o ewentualnie sugestie. Po około miesiącu od nastawienia (gdy skończy się burzliwa fermentacja) zleję znad osadu. Później będę obserwował i czekał na moment aż grzybki umrą z nadmiaru alkoholu lub skończy się cukier. Gdy to nastąpi - umiarkowane zasiarkowanie ( by zakonserwować i ewentualnie ubić żywe drożdże). Później klarowin (zastanawiam się po jakim czasie od siarkowania go użyć?). Proszę o porady i opinie. Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 4 cze 2020, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 2 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
No właśnie.. RACZEJ nie będzie konieczne. Ale pewności nigdy nie mamy prawda? Że to alkohol je wybił a nie na przykład temperatura uśpiła? A poza tym dużo czytałem o innych dobrych cechach siarkowania, więc nie zaszkodzi, jeśli się nie przesadzi z ilością. I czy powinien być jakiś konkretny odstęp czasowy między siarkowaniem a klarowaniem? Bo siarkowanie samo w sobie może ponoć wytworzyć osad..
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Zawartość cukru w Blg - Ilość cukru g/l
1 - 10,04
2 - 20,15
3 - 30,35
4 - 40,62
5 - 50,97
6 - 61,40
7 - 71,91
8 - 82,51
9 - 93,19
10 - 103,95
11 - 114,80
12 - 125,73
13 - 136,76
14 - 147,87
15 - 159,07
16 - 170,36
17 - 181,74
18 - 193,22
19 - 204,79
20 - 216,45
21 - 228,21
22 - 240,07
23 - 252,03
24 - 264,08
25 - 276,24
26 - 288,50
27 - 300,87
28 - 313,34
29 - 325,92
30 - 338,60
Czyli dzieląc przez 17 g potrzebne na wytworzenie 1 procenta otrzymujesz ok. 14 procent.
Nie. Jeżeli miałeś 22 Blg to jest to ok. 240 g cukru w każdym litrze nastawu.Lizard pisze:Tak, wlałem 17 l. wody. Z tego co mówisz, drugi nastaw miał 22 blg, czyli jeśli cały cukier przefermentuję to uzyskam około 11.5 %, tak?
Zawartość cukru w Blg - Ilość cukru g/l
1 - 10,04
2 - 20,15
3 - 30,35
4 - 40,62
5 - 50,97
6 - 61,40
7 - 71,91
8 - 82,51
9 - 93,19
10 - 103,95
11 - 114,80
12 - 125,73
13 - 136,76
14 - 147,87
15 - 159,07
16 - 170,36
17 - 181,74
18 - 193,22
19 - 204,79
20 - 216,45
21 - 228,21
22 - 240,07
23 - 252,03
24 - 264,08
25 - 276,24
26 - 288,50
27 - 300,87
28 - 313,34
29 - 325,92
30 - 338,60
Czyli dzieląc przez 17 g potrzebne na wytworzenie 1 procenta otrzymujesz ok. 14 procent.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 cze 2020, 22:01 przez donald1209, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Jeśli nastaw ma 8blg i mocno zwolnił, oznaczać to może, że drożdże straciły ochotę na cukier. Powodów jest sporo. Być może nie przygotowałeś odpowiednio dobrze tego nastawu, źle napowietrzyłeś co spowodowało niedostateczne namnożenie się drożdży, brak pożywki, zbyt słaby szczep drożdży, zbyt wysokie blg etc. Więc
po co dodawać nowe drożdże do pracującego nastawu? To nic nie da. Nie szkoda Ci pieniędzy? Nowy nastaw na nich zrobisz. Jak fermentacja zatrzymie się na dobre, wtedy ewentualnie o restarcie myśleć możesz, który niekoniecznie udać się może. Póki pracuje, daj temu spokuj. Cierpliwości.
Niniejszym to czynię.Lizard pisze:Ale nie uargumentował.
Jeśli nastaw ma 8blg i mocno zwolnił, oznaczać to może, że drożdże straciły ochotę na cukier. Powodów jest sporo. Być może nie przygotowałeś odpowiednio dobrze tego nastawu, źle napowietrzyłeś co spowodowało niedostateczne namnożenie się drożdży, brak pożywki, zbyt słaby szczep drożdży, zbyt wysokie blg etc. Więc
po co dodawać nowe drożdże do pracującego nastawu? To nic nie da. Nie szkoda Ci pieniędzy? Nowy nastaw na nich zrobisz. Jak fermentacja zatrzymie się na dobre, wtedy ewentualnie o restarcie myśleć możesz, który niekoniecznie udać się może. Póki pracuje, daj temu spokuj. Cierpliwości.
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 4 cze 2020, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 2 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
https://zapodaj.net/ed52ad06d4c76.jpg.html
https://zapodaj.net/38d563d667e6b.jpg.html
Czy to jest pleśń!? A może źle wypłukane rodzynki? W pleśń nie chce mi się wierzyć bo wszystko było robione w prawie sterylnych warunkach.
https://zapodaj.net/38d563d667e6b.jpg.html
Czy to jest pleśń!? A może źle wypłukane rodzynki? W pleśń nie chce mi się wierzyć bo wszystko było robione w prawie sterylnych warunkach.
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 cze 2020, 23:24 przez Lizard, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Spójrz https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p228568
Jeśli będziesz ciągle otwierał i wietrzył ten nastaw od góry, pozbawiając go tej ochronnej poduszki z CO2 to bądź pewien, że nie zakosztujesz tego winka
Nie sądzę.Lizard pisze: Czy to jest pleśń!?
Spójrz https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p228568
Jeśli będziesz ciągle otwierał i wietrzył ten nastaw od góry, pozbawiając go tej ochronnej poduszki z CO2 to bądź pewien, że nie zakosztujesz tego winka
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 4 cze 2020, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 2 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Z ryżowego wyszedł ulepek. Herbaciane lepiej choć i tak słodkie, chyba zbyt, 7 blg na koniec. Ucząc się na błędach postawiłem rodzynkowe.. i teraz pytanie. Nastaw na 20 litrów, 4 kg rodzynków i 2 kg cukru pierwsza tura i 2 kg druga. Po tygodniu czyli wczoraj wlałem drugą partię cukru. Bulga jak szalone, dziś zmierzyłem Blg i wyszło 8. To nie za mało !? Gdzieś popełniłem błąd? To możliwe, że drożdże tak szybko zjadają cukier? Drożdże Biowin - 18 %.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
PO CHOLERĘ SYPAĆ TYLE NA RAZ?
Setki razy to już było omawiane. Partiami, a nie pęłną michę od razu.
Tak samo irytujące są pytania o restart bo się zatrzymał nastaw na 4blg. Trzęsenie porami o szklankę cukru. Najlepej zrestartować dowalić grzybków i zasmrodzić sobie cały nastaw.
Restart to jest wtedy w moim rozumieniu jak ci z 20 blg stanie na 17. Albo nie wystartuje w ogóle. Wtedy jest problem.
A wielu chce ratować na siłę bo co?
Bo nie pomyśli że fermentacja dalej trwa tylko wolno. Blg będzie spadać ale nie tempie jakbyście chcieli.
Ludzie. Tu się kłania logarytmika.
Napiszę to drukowanymi.
ILOŚĆ STARTOWEGO BLG PRZEKŁADA SIĘ NA ILOŚĆ WYPRODUKOWANEGO ALKOHOLU I TOLERANCJI DROŻDŹY NA JEGO ZAWARTOŚĆ.
Czyli jeśli wystartujesz z blg 40 i nawet przypadkiem nastaw ruszy, to one i tak wszystkiego nie przerobią.
Aż mi ciśnienie skoczyło.
Odpowiedzał ale dodam coś typowo po swojemu:Lizard pisze:Ale nie uargumentował. Uczę się, wolałbym zrozumieć. Robię z ryżu.. ale jak na nowicjusza przystało zrobiłem błąd w ilości cukru oraz w doborze drożdży.
PO CHOLERĘ SYPAĆ TYLE NA RAZ?
Setki razy to już było omawiane. Partiami, a nie pęłną michę od razu.
Tak samo irytujące są pytania o restart bo się zatrzymał nastaw na 4blg. Trzęsenie porami o szklankę cukru. Najlepej zrestartować dowalić grzybków i zasmrodzić sobie cały nastaw.
Restart to jest wtedy w moim rozumieniu jak ci z 20 blg stanie na 17. Albo nie wystartuje w ogóle. Wtedy jest problem.
A wielu chce ratować na siłę bo co?
Bo nie pomyśli że fermentacja dalej trwa tylko wolno. Blg będzie spadać ale nie tempie jakbyście chcieli.
Ludzie. Tu się kłania logarytmika.
Napiszę to drukowanymi.
ILOŚĆ STARTOWEGO BLG PRZEKŁADA SIĘ NA ILOŚĆ WYPRODUKOWANEGO ALKOHOLU I TOLERANCJI DROŻDŹY NA JEGO ZAWARTOŚĆ.
Czyli jeśli wystartujesz z blg 40 i nawet przypadkiem nastaw ruszy, to one i tak wszystkiego nie przerobią.
Aż mi ciśnienie skoczyło.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Następnym razem wiedział będziesz, żeby planować moc wina poprzez ilość cukru(blg), dodawać go partiami i obowiązkowo uwzgledniać cukier zawarty w owocach bądź w moszczu owocowym oraz znać przybliżoną tolerancję drożdży na alkohol.
Musisz wybaczyć naszemu koledze i nie przejmuj się pierwszymi niepowodzeniami a z tym cytatem się nie zgodzę, bo każdy błędy popełnia. No chyba, że nie robi nic.Lizard pisze: Niewielu jest nieomylnych.
Następnym razem wiedział będziesz, żeby planować moc wina poprzez ilość cukru(blg), dodawać go partiami i obowiązkowo uwzgledniać cukier zawarty w owocach bądź w moszczu owocowym oraz znać przybliżoną tolerancję drożdży na alkohol.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wino z ryżu - początkowe Blg
Rób następne z małym blg.
I przytrzymaj na takim poziomie aby wyszło wytrawne. Na niewielkim poziomie cukru.
Tak 1/2 dawki co powinieneś normalnie dodać. To max.
Potem zmieszasz obydwa i wyjdzie tak jak chciałeś.
A ciśnienie mi skacze z innych przyczyn. Niechcący mi się dopisało. Sorki.
I przytrzymaj na takim poziomie aby wyszło wytrawne. Na niewielkim poziomie cukru.
Tak 1/2 dawki co powinieneś normalnie dodać. To max.
Potem zmieszasz obydwa i wyjdzie tak jak chciałeś.
A ciśnienie mi skacze z innych przyczyn. Niechcący mi się dopisało. Sorki.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............