Deflegmatory, odstojniki, zawory, filtry...
Awatar użytkownika

bolecki
150
Posty: 157
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: bolecki » poniedziałek, 1 cze 2020, 16:27

Chyba na rzeczy jest jakaś grubsza sprawa. Od kilku tygodni docierają do mnie słuchy że odczyty temperatury bywają wręcz absurdalne (np -10st, lub brykają kilka stopni), dzieje się tak zazwyczaj powyżej 80 stopni. Te kilka osób to już wystarczający powód żeby się bardziej nad tym pochylić. Pokrywało by się to z tym że w tym czasie weszła kolejna seria czujników (jakoś w kwietniu/maju). Czyli łapią się wszyscy, który kupili sprzęt w tym czasie (nie u wszystkich problem może wystąpić).
Nie wdając się w szczegóły, potrzebował bym kilka osób które mają podejrzenia że coś ze wskazaniami dzieje się tak jak wcześniej opisałem. W załączniku daje soft, proponuje umieścić go na karcie, nie wkładać jej do sterownika, lecz mieć ją pod ręką. Jeśli pojawią się dziwne odczyty (zazwyczaj już na etapie zalewania/stabilizacji) to trzeba zaszczepić nowy soft i dać mi znać o efektach.

Plik z softem jest spakowany rar'em bo forum nie wpuszcza docelowego pliku. Pamiętajcie że trzeba go najpierw wypakować. Po wgraniu powinno wskoczyć v3.14

Jak ktoś będzie miał problemy, do kontakt macie w instrukcji/ na stronie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 cze 2020, 16:32 przez bolecki, łącznie zmieniany 4 razy.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

ckswir
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 13 sie 2015, 16:33
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: ckswir » piątek, 5 cze 2020, 16:42

Witam, kupiłem dłuższy czas temu kolumnę ze sterownikiem skn bolecki 3.12 od jednego z producentów sprzętu na forum. Od początku był problem ze zbyt szybkim przełączaniu na automacie na pogon oraz ze zbyt małym przepływem wody chłodzącej, przechodzącej przez elektrozawór i w związku z tym w głowicy
robił się kocioł i nie nadążało się chłodzić, Przez to traciłem większość nastawów, nerwów, a musiałem potem robić na starym sprzęcie drugi raz. Na ręcznym sterowaniu też przegrzewa chłodnicę do tego nie włącza się zawór do dolnego odbioru, tylko górą można coś próbować robić, do tego przez przypadek reset ustawień zrobiłem i jestem w czarnej dupie. Proszę o pomoc w naprawieniu tego niech ktoś z ogarniętych w tych sprawach prześle mi jakieś działające ustawienia . Grzałki 2x3000watt, zbiornik 110l, pozdrawiam


akczak
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 15 gru 2017, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: akczak » piątek, 5 cze 2020, 22:11

Niestety w trybie ręcznym N4 nie działa (zgłaszałem do producenta problem ale jest jak jest) Żeby Ci działało musisz przepiąć kabel we wtyczce z N4 na N3 (u mnie serce z OLM) a pod N2 podpięty zawór w głowicy. Na wlocie wody mam zawór 1/8" I daje radę bez problemu i nic się nie przegrzewa. I jak sam zauważyłeś w trybie ręcznym brak zabezpieczeń (czemu?)!
Ostatnio zmieniony piątek, 5 cze 2020, 22:50 przez akczak, łącznie zmieniany 1 raz.


ckswir
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 13 sie 2015, 16:33
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: ckswir » sobota, 6 cze 2020, 08:42

Tak zrobię jak piszesz jeśli twierdzisz, że zadziała. Pytanie tylko do producenta czemu jest taki błąd że trzeba kabelki przełączać?! Ponawiam pytanie czy ma ktoś działające ustawienia na automat żeby wychodziło jak najwięcej serca i minimalnie pogonów? Będę wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika

bolecki
150
Posty: 157
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: bolecki » niedziela, 7 cze 2020, 18:59

Zawór w trybie półautomatycznym powinien działać, kilka rzeczy tam poprawiałem w 3.14.

ckswir pisze:Od początku był problem ze zbyt szybkim przełączaniu na automacie na pogon


To jest regulowane, więc wystarczy popatrzeć co wyzwala pogon i spróbować to zmienieć.

ckswir pisze: ze zbyt małym przepływem wody chłodzącej, przechodzącej przez elektrozawór i w związku z tym w głowicy
robił się kocioł i nie nadążało się chłodzić,


To już raczej nie jest wina sterowania, lecz konstrukcji sprzetu. Na początek do pominięcia elektrozawór wody, bo tu jest największa szansa na spitolenie tematu.

ckswir pisze:przez przypadek reset ustawień zrobiłem i jestem w czarnej dupie. Proszę o pomoc w naprawieniu tego niech ktoś z ogarniętych w tych sprawach prześle mi jakieś działające ustawienia


Pytałeś producenta sprzętu?. To nie jest tak że weźmie się ustawienia z Miedzianych i wsadzi do Franzmastera lub na odwrót.

SKN jest elastyczny, to jest jego zaleta i przekleństwo. Zaleta dla tych, którzy ogarniają temat, mają nawet minimalny poziom wiedzy i mają jakąś wizję tego jak zagospodarować jego możliwości.
Przekleństwem jest dla tych którzy pierwszy raz mają styczność z tematem destylacji i kupują zestaw który okazuje się modelem "zrób se sam". Ta grupa osób prędzej się powiesi.

Tu w sumie jest dobry moment żeby poruszyć pewną kwestię, poniekąd tyczy mnie, bo jest tam mój sterownik i dobre imie. Nie obserwuje tutaj różnych tematów i nie wiem czy coś już zaczęło wypływać, jeśli nie to czas najwyższy. Ostatnie czasy (korono tematy) spowodował spory ruch, za robotę wzięli się chyba wszyscy który chcieli spróbować w tym swoich sił. A że kasa czyni cuda, to mają klientów. A potem rozpacz, dali kilka stówek mniej niż od kogoś znanego, ale suma sumarum są tysiaka i kupę nerwów w plecy. Wracają do mnie osoby które połakomiły się na takie sprzęty, jednak okazuje się że daleko temu do zadowalającej pracy, a od "spawacza" zero wsparcia. Bywają przypadku że ktoś ma napisane ustawienia wzięte chyba z kosmosu, bo na pierwszy rzut oka widać że to nie ma szans działać. Są też tacy, którzy twierdzą (i wymagają) że po zakupie sprzętu idzie się do Boleckiego i on ma sprzęt ustawić. Moi drodzy, guzik prawda. Z nikim się na coś takiego nie umawiałem i nie mam takiego zamiaru. Kolumny działają różnie, mają różne konfiguracje. To producent kolumny wie co robi, jaki ma być efekt, ma wszystko podłączyć i ustawić. Do tej pory nie zdarzyło się abym kogoś odesłał z kwitkiem, nie jest to na tyle uciążliwe mimo że bywają przypadki, w których na rozgryzienie tematu schodzi i kilka godzin. Jeśli się to nasili, a raczej taki jest trend to po prostu będę prosił o zwrot sterownika do producenta kolumny. To zapewne nieco osłabi zapędy nie pasujące do mojego kierunku.

Pamiętajcie że rynek sprzedawców jest taki, jakie są wymagania kupujących. To jest pierwsze przed czym przestrzegam. Kupujecie kolumne na jakimś OLXie, a już zwłaszcza od jakiegoś cześka, wypytać i ustalić na piśmie jaka ma być wydajność, czy sprzęt jest faktycznie plug & play, czy jednak trzeba się z czymś potem bujać. Inaczej możecie mieć pretensję tylko do siebie.

To co mnie też martwi to np kwestie elektryki. Też niekiedy włos się jeży na głowie. Np przewód ochronny okręcony w palcach. PE jest święte i ma być najbardziej wytrzymałe z całej konstrukcji. Do tego wynalazki na dwie wtyczki, gdzie gość jest zdziwiony wybijaniem bezpieczników, czy wręcz całe rolki taśmy izolacyjne, o przekrojach nie wspomnę. Jak ktoś zobaczy ten wpis, to niech posyła fotkę połączeń w części wykonawczej na firmowego meila. Chętnie ocenie i przyda się na walkę z patologią.

Przypomnę też że sam mogę być wredny jak ktoś kupuje sterownik solo. Przyzna się że nie rozumie schematów podłączenia, to usłyszy że ma zlecić to odpowiedniej osobie. Konfigurację doradzę, ustawienia zasugeruję jednak nie podam ich na tacy i zawsze mówię że trzeba będzie ze dwa procesy spisać na straty aby je doszlifować.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 cze 2020, 19:25 przez bolecki, łącznie zmieniany 2 razy.
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl

Awatar użytkownika

bolecki
150
Posty: 157
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: bolecki » niedziela, 7 cze 2020, 19:31

akczak pisze: I jak sam zauważyłeś w trybie ręcznym brak zabezpieczeń (czemu?)!


Bo takie było założenie. Stoisz i manewrujesz całym sprzętem, widzisz co się dzieje, możesz chcieć zrobić coś co sterownikowi się nie spodoba.


A tak wracając do tematu czujników. Kilkanaście osób pobrało ostatni soft. Jest ktoś kto miał jakieś problemy z czujnikami?. Coś się zmieniło na nowym sofcie?
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl


akczak
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 15 gru 2017, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: akczak » niedziela, 7 cze 2020, 22:54

Witam a może opcja włączenia/wyłączenia zabezpieczeń w trybie pół automatycznym była by rozwiązaniem?


Moskit81
100
Posty: 117
Rejestracja: sobota, 25 maja 2019, 01:06
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: Moskit81 » poniedziałek, 8 cze 2020, 14:19

W trybie ręcznym nie da się sterować zaworem odbioru, nie otwiera się. Odbierałem przez zawór płukania. Herbata potwierdził mi że to nie działa

Awatar użytkownika

bolecki
150
Posty: 157
Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: bolecki » wtorek, 9 cze 2020, 16:35

A sprawdzałeś ten soft? post227672.html#p227372
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl

Awatar użytkownika

cumel
30
Posty: 39
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 21:37
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: cumel » sobota, 13 cze 2020, 09:36

To co mnie też martwi to np kwestie elektryki. Też niekiedy włos się jeży na głowie. Np przewód ochronny okręcony w palcach. PE jest święte i ma być najbardziej wytrzymałe z całej konstrukcji. Do tego wynalazki na dwie wtyczki, gdzie gość jest zdziwiony wybijaniem bezpieczników, czy wręcz całe rolki taśmy izolacyjne, o przekrojach nie wspomnę. Jak ktoś zobaczy ten wpis, to niech posyła fotkę połączeń w części wykonawczej na firmowego meila. Chętnie ocenie i przyda się na walkę z patologią.


Posiadam SKN od jakiegoś czasu. Jestem zadowolony z pracy na mojej kolumnie półkowej. Mnóstwo możliwości konfiguracji :) Jest praktycznie wszystko co potrzeba do szczęścia. Brakuje mi możliwości zejścia z mocą gdy w kegu jest 80 a grzanie pełną mocą do zadanej temp. na dole kolumny powoduje taką dawkę par że zalewa mi za mocno półki. Niestety kocioł z płaszczem ma sporą bezwładność choć mam tylko 12l oleju w płaszczu.
Oraz pamięci np 3 programów, mam kolumny półkową i zasypową przy zmianie trzeba ręcznie wprowadzić wszystkie ustawienia. Co jest trochę upierdliwe :D
Ale to nie jest sprzęt dla osób totalnie zielonych w temacie, trochę w tym siedzę a po pierwszym procesie byłem wk..zdenerwowany :D Jeśli ktoś liczy że podłączy i będzie działało to jest w błędzie trochę czasu trzeba poświęcić żeby SKN skonfigurować pod posiadany sprzęt.
Zawór odbioru nie otwiera się w trybie ręcznym, odbieram zaworem przedgonów. Wgram nowy soft i sprawdzę czy się poprawiło.

Instalację mam niestety 4 żyłową więc keg jest spięty z N przy grzałce a dodatkowo połączony przewodem 4mm2 z prętem 1m wbitym w ziemie. Miedzy częścią wykonawczą a grzałką złącze 16A żeby łatwo wynieść keg do mycia i nie zalać elektroniki. Przewód zastosowałem 4x2,5mm2.

Obrazek


djseba3
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 19 maja 2020, 15:46
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: djseba3 » środa, 24 cze 2020, 17:02

Mam zestaw od aabratka (OVM 60L, SKNv3, bufor). Brakuje mi automatycznego wznowienia pracy gdy dojdzie do zagrzania wody.
1. Raz na jakiś czas spada ciśnienie wody i czasami lubi wyświetlić komunikat i wstrzymać pracę. Przydało by się aby sterownik odczekał 2-3 minuty i wznowił proces jeśli temperatura wody spadnie.
2. Zaobserwuję na dniach ale po zakończeniu procesu sterownik nie zamykał wody


aakk
750
Posty: 777
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: aakk » środa, 14 paź 2020, 05:37

Podrzuci ktoś jakiś pomysł jak sensownie zamocować obudowę części wykonawczej? Do zbiornika przyspawać jakąś ramkę do której będzie przykręcana obudowa, twk aby otwór celował w grzałkę?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam


Moskit81
100
Posty: 117
Rejestracja: sobota, 25 maja 2019, 01:06
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: Moskit81 » środa, 14 paź 2020, 06:33

Ja mam przyspawane do zbiornika nakrętki i przykręcone do nich, ramka powinna być ok.
Teraz bede montował na ścianie a do zbiornika tylko kabel.Obrazek


aakk
750
Posty: 777
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: aakk » niedziela, 18 paź 2020, 11:22

Zastanawia mnie jeszcze kwestia zasilania. Nim dam to jakiemuś elektrykowi do weryfikacji chciałbym sam spróbować zrozumieć sposób łączenia. W przypadku siły możemy wprowadzić przewód fazowy do L. W przypadku zwykłego gniazdka nie ma pewności gdzie będzie faza w gniazdku czy z lewej czy z prawej. Więc może się stać tak że faza będzie podana na N. No i analogicznie do rysunku po prawo, łączenie grzałek pod 230V. Przez grzałkę leci N a faza na przekaźnik. Czy to tylko schemat a czy będzie tak czy odwrotnie to bez znaczenia w przypadku 230V?

No dobrze jeśli to bez znaczenia to co z zaworem wody chłodzącej? Łączymy do W i drugi do N. I zależnie od połączenia w gniazdku dostanie W + fazę albo W+ neutralny? Obrazek
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam


Moskit81
100
Posty: 117
Rejestracja: sobota, 25 maja 2019, 01:06
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: Moskit81 » niedziela, 18 paź 2020, 13:52

Nie jestem elektrykiem ale podłączyłem jak na schemacie i działa. Wydaje mi się że nie możesz zamienić fazowego z neutralnym, nawet w instrukcji napisali żeby faza była na L, to co zakreśliłeś. Ja mam na stałe podłączone gniazdem siłowym, nie ma możliwości pomylenia fazy z neutralnym.
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 paź 2020, 13:52 przez Moskit81, łącznie zmieniany 2 razy.


aakk
750
Posty: 777
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: aakk » niedziela, 18 paź 2020, 14:54

No właśnie a jak elektryk w gniazdku zrobił odwrotnie N i L bo przecież to nie jest powiedziane że faza ma być z lewej / prawej. Mówię tu o sytuacji gdy łączymy wszystko pod 230V a nie siłę. To na L będzie podany neutralny a faza pójdzie na N na płytce czyli niezgodnie z zaleceniami w instrukcji. Tu nie mogę załapać..
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 paź 2020, 14:54 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam


rastro
1200
Posty: 1239
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: rastro » niedziela, 18 paź 2020, 16:19

W przypadku gniazdka 230V powinno być wszystko jedno czy tam wchodzi L czy N (z technicznego punktu widzenia) urządzenie będzie(powinno) działać. Tutaj raczej trzeba by było konsultować z producentem czy taka konfiguracja nie jest podyktowana względami bezpieczeństwa.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

robert4you
850
Posty: 862
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: robert4you » niedziela, 18 paź 2020, 18:29

@aakk To jest powiedziane że faza ma być z lewej i jest na to przepis.

W przypadku urządzeń jednofazowych konstruuje się je tak, aby było im wszystko jedno.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 paź 2020, 18:29 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


rastro
1200
Posty: 1239
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: rastro » niedziela, 18 paź 2020, 18:53

Hmm... Robercie.. a podzielisz się tym przepisem? Bo jakoś nie bardzo udało mi się takowego znaleźć... ale też nie jestem w tej kwestii jakoś szczególnie biegły, ale chętnie się dowiem coś więcej.

No i jak prawidłowo i zgodnie z tymi przepisami podłączyć takie gniazdo:
Gniazdo-PERLA-podwojne-Z-U.jpg
???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 paź 2020, 19:07 przez rastro, łącznie zmieniany 2 razy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Sterownik SKN Bolecki

Postautor: prolog1975 » niedziela, 18 paź 2020, 19:27

Nie ma przepisu są wytyczne w ksiazkach z tego co kiedyś sep zdawałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Osprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości