Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Wojtek5
200
Posty: 215
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Przechowywanie miodówki a w pływ na bęczkę dębową

Postautor: Wojtek5 » poniedziałek, 8 cze 2020, 18:10

Cześć,
Nie bardzo wiem jak w dwóch słowach opisać temat, ale mam pytanie: czy ktoś leżakował miodówkę w beczce dębowej i jaki miało to wpływ na beczkę i kolejne leżakowanie innych alkoholi?
Dokładnie chodzi o najprostszy przepis miodówki 3/3 czyi 1 część miodu, 1 wody, 1 spirytusu. Po sklarowaniu tego zostaje zawiesina z miodu, którą po części wchłonie beczka. Czy po przechowaniu takiego maceratu beczka będzie nadawała się do zalania np. spirytusem/wódką czy już tylko na renowację / śmietnik?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 925
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Przechowywanie miodówki a w pływ na bęczkę dębową

Postautor: defacto » poniedziałek, 8 cze 2020, 18:36

Nie leżakowalem miodówki w beczce ale sądzę, że następny destylat miodem przejdzie. Nie tak intensywnie ale coś napewno. Beczce nic nie będzie i ponownie zalać ją będziesz mógł a kto wie może ciekawy posmaczek z tego wyjdzie? Gorzej jeśli chciałbyś później czymś zbożowym beczkę wypełnić. Ale kto wie...
Zaczekałbym na opinię reszty.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości