Przechowywanie miodówki a w pływ na bęczkę dębową

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy

Post autor: Wojtek5 »

Cześć,
Nie bardzo wiem jak w dwóch słowach opisać temat, ale mam pytanie: czy ktoś leżakował miodówkę w beczce dębowej i jaki miało to wpływ na beczkę i kolejne leżakowanie innych alkoholi?
Dokładnie chodzi o najprostszy przepis miodówki 3/3 czyi 1 część miodu, 1 wody, 1 spirytusu. Po sklarowaniu tego zostaje zawiesina z miodu, którą po części wchłonie beczka. Czy po przechowaniu takiego maceratu beczka będzie nadawała się do zalania np. spirytusem/wódką czy już tylko na renowację / śmietnik?
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

użytkownik usunięty
Re: Przechowywanie miodówki a w pływ na bęczkę dębową

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie leżakowalem miodówki w beczce ale sądzę, że następny destylat miodem przejdzie. Nie tak intensywnie ale coś napewno. Beczce nic nie będzie i ponownie zalać ją będziesz mógł a kto wie może ciekawy posmaczek z tego wyjdzie? Gorzej jeśli chciałbyś później czymś zbożowym beczkę wypełnić. Ale kto wie...
Zaczekałbym na opinię reszty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”