Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: niedziela, 2 paź 2016, 17:14
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Robię znajomym bimberek na wesele. Mają już 5 litrów sztandarowego mojego produktu - przepalanka karmel + goździki. Teraz ubzdurali sobie jeszcze 5 litrów czystego białego. Tyle tylko, że niczym nie zaprawiony smakuje prawie jak gorzała. Czym można to delikatnie zmącić, żeby nie nadawać koloru ani nie dawać jakiegoś mocnego smaku, a jedynie lekko go doprawić tak, aby nie było czuc smaku gorzały? Przychodzą mi do głowy zaprawki ale nie chciałbym żeby były jakieś mocne ordynarne.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Na czystą nie podpowiem, ale mam sprawdzony kolorowy weselny trunek:
Za chwile będą listki czarnej porzeczki- robiłem już a’la kuranta na dwa wesela w tym jedno moje- powiem szczerze, ze to był hit. Tylko listki zerwane, zamrożone i na 1,5 tyg przed weselem duża ilość do alko, kolor zachował się zielony a smaku i aromatu przeszło na tyle dużo, ze nawet świeże było super.
Za chwile będą listki czarnej porzeczki- robiłem już a’la kuranta na dwa wesela w tym jedno moje- powiem szczerze, ze to był hit. Tylko listki zerwane, zamrożone i na 1,5 tyg przed weselem duża ilość do alko, kolor zachował się zielony a smaku i aromatu przeszło na tyle dużo, ze nawet świeże było super.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 176
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 402
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 28 razy
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Na leżakowanie i prawdziwą listkówkę to poszukaj przepisu u cieslaka lub w necie, jak na szybkie spożycie przez powiedzmy nie-koneserów zaprawionych już trochę w alko to spokojnie dwie porządne chłopskie garście na 5l. Gotowego trunku. Listki najlepiej zrywać wczesna wiosną jak są małe, ja zarywałem gdy były z dwa razy większe od paznokcia:) na wesele nie trzeba jakoś specjalnie mocno z suwmiarką chodzić.
Za to listkówka jest składnikiem królowej nalewek- smorodiny, kiedyś zrobiłem zgodnie z przepisami dodając litkowki do nalewki z cz.porzeczki- faktycznie jest kapitalna...
Za to listkówka jest składnikiem królowej nalewek- smorodiny, kiedyś zrobiłem zgodnie z przepisami dodając litkowki do nalewki z cz.porzeczki- faktycznie jest kapitalna...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: niedziela, 2 paź 2016, 17:14
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 402
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 28 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Taki czysty zrób im mocniejszy, tak na 70%, ich wesele ich wybór jeżeli się zgodziłeś zrobić
Ja miałem na swoim cytrynówkę, szwagier kupił aabratka, super czysty spirt miał to i cytrynówka wyszła super, poszło jej więcej niż bimbru i wódki sklepowej
Sam ostatnio robiłem cytrynówkę wg. przepisu Bodzia z białego forum i wyszła kozacka, ze na październik mam zamówienie na wesela dla kuzyna.
Ja miałem na swoim cytrynówkę, szwagier kupił aabratka, super czysty spirt miał to i cytrynówka wyszła super, poszło jej więcej niż bimbru i wódki sklepowej
Sam ostatnio robiłem cytrynówkę wg. przepisu Bodzia z białego forum i wyszła kozacka, ze na październik mam zamówienie na wesela dla kuzyna.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 22:40
-
- Posty: 402
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 28 razy
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: niedziela, 2 paź 2016, 17:14
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Proponowałem że może taki może jeszcze inny, ale uparli się na czysty. A jaka to przyjemność pić czystą "gorzałę" ???
Ale to ich problem. Wydaje mi się, że najlepiej by im smakował jakbym tam z pół kostki drożdży wpieprzył ot, tacy właśnie znawcy i koneserzy...
Ja również jestem za smakowym. Najlepiej idzie przepalanka z goździkami, każdy zachwycony, cytrynoweczke też robiłem i wyszła super.george1255 pisze: ich wesele ich wybór [...]
Ja miałem na swoim cytrynówkę.
Proponowałem że może taki może jeszcze inny, ale uparli się na czysty. A jaka to przyjemność pić czystą "gorzałę" ???
Ale to ich problem. Wydaje mi się, że najlepiej by im smakował jakbym tam z pół kostki drożdży wpieprzył ot, tacy właśnie znawcy i koneserzy...
-
- Posty: 402
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 28 razy
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: niedziela, 2 paź 2016, 17:14
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Jeszcze przegadam temat, ale z tą siwuchą to fajna myśl. Sam na sobie przetestuję
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 15:04 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Kup sobie w sklepie z ziołami kartonik "ziele bukwicy-herbatka ekologiczna" to jest suszone i kosztuje ok 8 zeta. Zrób szybką próbę-dodaj do pół litra bimberku łyżeczkę tego zioła i odstaw na miesiąc. Możesz spróbować po dwóch tygodniach. Ja trzymałem miesiąc. Smak nie nachalny a nada trunkowi charakteru. Według mnie zarąbiste. Oczywiście na koniec przelać przez siro. Pozdro.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Ale ludzie mają wymagania.
Na wesele bimber 45% karmel, goździki. Ja dodaję jeszcze Rum Stroh 80. Niedużo, 2-3 nakrętki na 5L rozrobionego alko. Fajny posmak daje.
Co do ich upodobań i chęć jeszcze czystej to idealnym pomysłem jest jak doradza @george1255.
Walnąć im 65-70% trunek z naklejką Zemsta Sołtysa Uwaga wysokie napięcie
Ale jaja, tu tyle debat jak mieć czysty destylat, a tu będzie zagwozdka jakiej wody dolać aby było mętne.
Mają ludzie wymagania.
Na wesele bimber 45% karmel, goździki. Ja dodaję jeszcze Rum Stroh 80. Niedużo, 2-3 nakrętki na 5L rozrobionego alko. Fajny posmak daje.
Co do ich upodobań i chęć jeszcze czystej to idealnym pomysłem jest jak doradza @george1255.
Walnąć im 65-70% trunek z naklejką Zemsta Sołtysa Uwaga wysokie napięcie
Ale jaja, tu tyle debat jak mieć czysty destylat, a tu będzie zagwozdka jakiej wody dolać aby było mętne.
Mają ludzie wymagania.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Jedyną pewną i sprawdzoną zaprawką jest ta:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4029
Smakuje wszystkim bez wyjątku.
Ostrzegam - jest jedno ryzyko. Jak goście posmakują tej przepalanki to czystej nie wezmą do ust.
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4029
Smakuje wszystkim bez wyjątku.
Ostrzegam - jest jedno ryzyko. Jak goście posmakują tej przepalanki to czystej nie wezmą do ust.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
- Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
- Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Kiedyś popełniłem i opisywałem nalewkę na świeżych wiórkach ze śliwki węgierki.
Młode gałęzie które puściły już pąki, obrałem z kory zrąbałem na wiórki i zalałem spirytusem. Po tygodniu zlałem klarowne. Po rozcieńczeniu do 43% nie zmętniało lecz zaczęło opalizować, mienić się kolorami tęczy. W smaku bardzo łagodne w zapachu również, na drugi dzień nie odbijało się stolarnią.
Młode gałęzie które puściły już pąki, obrałem z kory zrąbałem na wiórki i zalałem spirytusem. Po tygodniu zlałem klarowne. Po rozcieńczeniu do 43% nie zmętniało lecz zaczęło opalizować, mienić się kolorami tęczy. W smaku bardzo łagodne w zapachu również, na drugi dzień nie odbijało się stolarnią.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Próbowałem zrobić tą przepalankę wg. Cieślaka ale problemem jest tłuszcz z suszonych śliwek i rodzynek, nalew zrobił się tłusty jak rosół Lesgo58 masz jakieś sprawdzone produkty, gdzie kupić czy może samemu suszyć śliwki ?lesgo58 pisze:Jedyną pewną i sprawdzoną zaprawką jest ta:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4029
-
- Posty: 1163
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Również robiłem tą przepalankę w ubiegłym roku i właściwie to bez szału mi wyszło albo po prostu ten smak nie zrobił na mnie wrażenia. Ile tego koncentratu dawać żeby otrzymać przysłowiową połóweczkę? Bo wyszło to bardzo intensywne. A jaki alkohol kupić aby zrobić te ulepszone wersje?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
śliwki mam swojej roboty. Co do rodzynek to mam je od przyjaciół Włochów. Oczywiście też swojskiej roboty.
Tak jak w przepisie. Litr zaprawki daje 10 litrów wódeczki a właściwie pseudo winiaku. Ogólnie wychodzi dosyć słodkie (jak na mój gust), ale z tym można sobie poradzić. W każdym bądź razie możliwości modyfikacji są duże. Przepis baza jest bardzo wdzięczny i niesie sobą duże możliwości modyfikacji. Po kilku próbach dość łatwo można już określić w którym kierunku iść. Ja np. daję więcej esencji/nalewu orzechowego. Mniej migdałów. Oraz więcej płatków limuzinowych. Zero cukru.aakk pisze:Ile tego koncentratu dawać żeby otrzymać przysłowiową połóweczkę?
Dobre składniki to rzeczywiście problem. Każdy musi już we własnym zakresie sobie poradzić.Imbir pisze:...problemem jest tłuszcz z suszonych śliwek i rodzynek, nalew zrobił się tłusty jak rosół...
śliwki mam swojej roboty. Co do rodzynek to mam je od przyjaciół Włochów. Oczywiście też swojskiej roboty.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 cze 2020, 18:08 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele
Nigdy nie zauważyłem takiego zjawiska, tyle że zawsze suszone owoce przed użyciem przelewam na sitku sporą ilością wrzątku.Imbir pisze:Próbowałem zrobić tą przepalankę wg. Cieślaka ale problemem jest tłuszcz z suszonych śliwek i rodzynek
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!