Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
kamilz_2005
10
Posty: 16
Rejestracja: niedziela, 2 paź 2016, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: kamilz_2005 »

Robię znajomym bimberek na wesele. Mają już 5 litrów sztandarowego mojego produktu - przepalanka karmel + goździki. Teraz ubzdurali sobie jeszcze 5 litrów czystego białego. Tyle tylko, że niczym nie zaprawiony smakuje prawie jak gorzała. Czym można to delikatnie zmącić, żeby nie nadawać koloru ani nie dawać jakiegoś mocnego smaku, a jedynie lekko go doprawić tak, aby nie było czuc smaku gorzały? Przychodzą mi do głowy zaprawki ale nie chciałbym żeby były jakieś mocne ordynarne.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: artur.sukiennik »

A kiedy wesele? :lol: jak masz dużo czasu to możesz zatrzeć np pszenice i nie barwić destylatu. Taka czysta wódeczka jest super

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: chprzemo »

Na czystą nie podpowiem, ale mam sprawdzony kolorowy weselny trunek:

Za chwile będą listki czarnej porzeczki- robiłem już a’la kuranta na dwa wesela w tym jedno moje- powiem szczerze, ze to był hit. Tylko listki zerwane, zamrożone i na 1,5 tyg przed weselem duża ilość do alko, kolor zachował się zielony a smaku i aromatu przeszło na tyle dużo, ze nawet świeże było super.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: LuarvikLuarvik »

Spróbuj z ziarnami kawy, daje fajny posmak. Ewentualnie zest z cytrusów, ale tu już wyraźniej zabarwi.
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 402
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 28 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: george1255 »

Przemo, jakieś proporcje? :-) Ile tych listków na ile alkoholu
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: chprzemo »

Na leżakowanie i prawdziwą listkówkę to poszukaj przepisu u cieslaka lub w necie, jak na szybkie spożycie przez powiedzmy nie-koneserów zaprawionych już trochę w alko to spokojnie dwie porządne chłopskie garście na 5l. Gotowego trunku. Listki najlepiej zrywać wczesna wiosną jak są małe, ja zarywałem gdy były z dwa razy większe od paznokcia:) na wesele nie trzeba jakoś specjalnie mocno z suwmiarką chodzić.


Za to listkówka jest składnikiem królowej nalewek- smorodiny, kiedyś zrobiłem zgodnie z przepisami dodając litkowki do nalewki z cz.porzeczki- faktycznie jest kapitalna...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Autor tematu
kamilz_2005
10
Posty: 16
Rejestracja: niedziela, 2 paź 2016, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: kamilz_2005 »

Wesele jakoś lipiec sierpień nie pamiętam już tam dokładnie. Myślałem żeby może trochę płatków dębowych czy wiśniowych podrzucić. Ale dosłownie tak odrobinę żeby koloru nie zmienić.
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 402
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 28 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: george1255 »

Taki czysty zrób im mocniejszy, tak na 70%, ich wesele ich wybór jeżeli się zgodziłeś zrobić :)
Ja miałem na swoim cytrynówkę, szwagier kupił aabratka, super czysty spirt miał to i cytrynówka wyszła super, poszło jej więcej niż bimbru i wódki sklepowej :)
Sam ostatnio robiłem cytrynówkę wg. przepisu Bodzia z białego forum i wyszła kozacka, ze na październik mam zamówienie na wesela dla kuzyna.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

Dominikkuchniak
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 22:40
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: Dominikkuchniak »

Zrób dla bajeru trunek takiego "białego" koloru, jak np w samych swoich 3 film, lub innych filmach gdzie ruscy piją bimber
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 402
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 28 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: george1255 »

u mnie w regionie mówią na to "siwucha" :P
wystarczy z mocno zmineralizowaną wodą rozrobić.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

Autor tematu
kamilz_2005
10
Posty: 16
Rejestracja: niedziela, 2 paź 2016, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: kamilz_2005 »

george1255 pisze: ich wesele ich wybór [...]
Ja miałem na swoim cytrynówkę.
Ja również jestem za smakowym. Najlepiej idzie przepalanka z goździkami, każdy zachwycony, cytrynoweczke też robiłem i wyszła super.
Proponowałem że może taki może jeszcze inny, ale uparli się na czysty. A jaka to przyjemność pić czystą "gorzałę" ??? :scratch:
Ale to ich problem. Wydaje mi się, że najlepiej by im smakował jakbym tam z pół kostki drożdży wpieprzył :womit: ot, tacy właśnie znawcy i koneserzy...

aakk
1150
Posty: 1163
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: aakk »

Czysty nie oznacza że ma walić drożdżami.. Wiadomo że taka cytrynowka czy inna smakowa schodzi na weselu najlepiej.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 402
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 28 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: george1255 »

Czystą gorzałę będą mieć ze sklepu :)
zrób im czysty ale rozrób z wodą która go zmętnieje, zrób testy z która wyjdzie najlepiej , i zaserwuj im siwuchę :)
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

Autor tematu
kamilz_2005
10
Posty: 16
Rejestracja: niedziela, 2 paź 2016, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: kamilz_2005 »

Jeszcze przegadam temat, ale z tą siwuchą to fajna myśl. Sam na sobie przetestuję :)
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 15:04 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

ollo
200
Posty: 249
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: ollo »

Kup sobie w sklepie z ziołami kartonik "ziele bukwicy-herbatka ekologiczna" to jest suszone i kosztuje ok 8 zeta. Zrób szybką próbę-dodaj do pół litra bimberku łyżeczkę tego zioła i odstaw na miesiąc. Możesz spróbować po dwóch tygodniach. Ja trzymałem miesiąc. Smak nie nachalny a nada trunkowi charakteru. Według mnie zarąbiste. Oczywiście na koniec przelać przez siro. Pozdro.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: rozrywek »

Ale ludzie mają wymagania.

Na wesele bimber 45% karmel, goździki. Ja dodaję jeszcze Rum Stroh 80. Niedużo, 2-3 nakrętki na 5L rozrobionego alko. Fajny posmak daje.

Co do ich upodobań i chęć jeszcze czystej to idealnym pomysłem jest jak doradza @george1255.
Walnąć im 65-70% trunek z naklejką Zemsta Sołtysa Uwaga wysokie napięcie

Ale jaja, tu tyle debat jak mieć czysty destylat, a tu będzie zagwozdka jakiej wody dolać aby było mętne.
Mają ludzie wymagania.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: lesgo58 »

Jedyną pewną i sprawdzoną zaprawką jest ta:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4029
Smakuje wszystkim bez wyjątku.
Ostrzegam - jest jedno ryzyko. Jak goście posmakują tej przepalanki to czystej nie wezmą do ust.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 113
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: dziad borowy »

Kiedyś popełniłem i opisywałem nalewkę na świeżych wiórkach ze śliwki węgierki.
Młode gałęzie które puściły już pąki, obrałem z kory zrąbałem na wiórki i zalałem spirytusem. Po tygodniu zlałem klarowne. Po rozcieńczeniu do 43% nie zmętniało lecz zaczęło opalizować, mienić się kolorami tęczy. W smaku bardzo łagodne w zapachu również, na drugi dzień nie odbijało się stolarnią.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: Imbir »

lesgo58 pisze:Jedyną pewną i sprawdzoną zaprawką jest ta:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4029
Próbowałem zrobić tą przepalankę wg. Cieślaka ale problemem jest tłuszcz z suszonych śliwek i rodzynek, nalew zrobił się tłusty jak rosół :scratch: Lesgo58 masz jakieś sprawdzone produkty, gdzie kupić czy może samemu suszyć śliwki ?

aakk
1150
Posty: 1163
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: aakk »

Również robiłem tą przepalankę w ubiegłym roku i właściwie to bez szału mi wyszło albo po prostu ten smak nie zrobił na mnie wrażenia. Ile tego koncentratu dawać żeby otrzymać przysłowiową połóweczkę? Bo wyszło to bardzo intensywne. A jaki alkohol kupić aby zrobić te ulepszone wersje?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: lesgo58 »

aakk pisze:Ile tego koncentratu dawać żeby otrzymać przysłowiową połóweczkę?
Tak jak w przepisie. Litr zaprawki daje 10 litrów wódeczki a właściwie pseudo winiaku. Ogólnie wychodzi dosyć słodkie (jak na mój gust), ale z tym można sobie poradzić. W każdym bądź razie możliwości modyfikacji są duże. Przepis baza jest bardzo wdzięczny i niesie sobą duże możliwości modyfikacji. Po kilku próbach dość łatwo można już określić w którym kierunku iść. Ja np. daję więcej esencji/nalewu orzechowego. Mniej migdałów. Oraz więcej płatków limuzinowych. Zero cukru.
Imbir pisze:...problemem jest tłuszcz z suszonych śliwek i rodzynek, nalew zrobił się tłusty jak rosół...
Dobre składniki to rzeczywiście problem. Każdy musi już we własnym zakresie sobie poradzić.
śliwki mam swojej roboty. Co do rodzynek to mam je od przyjaciół Włochów. Oczywiście też swojskiej roboty.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 cze 2020, 18:08 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Czym zaprawiać czysty destylat - wesele

Post autor: johnex »

Imbir pisze:Próbowałem zrobić tą przepalankę wg. Cieślaka ale problemem jest tłuszcz z suszonych śliwek i rodzynek
Nigdy nie zauważyłem takiego zjawiska, tyle że zawsze suszone owoce przed użyciem przelewam na sitku sporą ilością wrzątku.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”