Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 54
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: donald1209 » sobota, 30 maja 2020, 08:18

Ja do nastawów owocowych stosuję zawsze bajanusy. Pewne, tanie, pracują do 17 procent. Nie są szybkie ale to raczej zaleta. Dłuższa fermentacja to lepszy materiał do destylacji.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2159
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: Kamal » sobota, 30 maja 2020, 19:40

Bayanusy, też powinny ruszyć. :)
Ja dla odmiany spróbuję 100% aronii bez cukru. Sporo się co roku marnowało, choć ptaki były zadowolone.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

fo11rest
150
Posty: 152
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: fo11rest » środa, 1 lip 2020, 20:18

Też się podpinam pod temat (chociaż już kiedyś zakładałem)
Zrobię tak:
Aronię zamrożę na kilka dni w celu pozbycia się goryczki.
Po odmrożeniu i nabraniu temp. pokojowej dodam cukru 1/10 i dam drożdże Estelle
Po przerobieniu cukru puszczę to pot-still i zobaczymy co wyjdzie.

No i koniecznie trzeba zdać relację dla innych.

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 54
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: donald1209 » niedziela, 5 lip 2020, 16:19

Mrożenie ma sens w przypadku wina. Jak docelowo destylujesz, to szkoda zachodu i pieniędzy. Cierpkość charakterystyczna dla aronii nie przechodzi do destylatu. Sprawdzone.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości