Mój pierwszy sprzęt.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 27 maja 2020, 21:04
- Podziękował: 2 razy
Witam wszystkich.
Chciał bym wam pokazać mój sprzecik z racji teraz dużego zużycia środków do dezynfekcji postanowiłem produkować je sam. Myślałem o kupnie jakiegoś sprzeciku, ale jednak po przeczytaniu paru tematów zainspirowaniu się kolegami z forum stwierdziłem że i ja dam radę coś poskładać. I wyszło mi cos takiego proszę o wasze oceny i ewentualnie sugestię co poprawić przyjmuje wszystko na klatę.
Pozdrawiam.
Chciał bym wam pokazać mój sprzecik z racji teraz dużego zużycia środków do dezynfekcji postanowiłem produkować je sam. Myślałem o kupnie jakiegoś sprzeciku, ale jednak po przeczytaniu paru tematów zainspirowaniu się kolegami z forum stwierdziłem że i ja dam radę coś poskładać. I wyszło mi cos takiego proszę o wasze oceny i ewentualnie sugestię co poprawić przyjmuje wszystko na klatę.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Mój pierwszy sprzęt.
Kolego zmyślony, zainstaluj sobie choćby najprostrzy zaworek do regulacji przepływy wody przez płaszcz w deflegmatorze (refluks), będziesz miał pole manewru. Port termometru raczej zbędny, za to koniecznie dorób sobie papugę. Brawo Ty
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 27 maja 2020, 21:04
- Podziękował: 2 razy
Re: Mój pierwszy sprzęt.
Czyli koledzy twierdzą że coś z tego będzie i to mnie cieszy. Co do wypełnienia, to pod powiedzcie mi czy zamiast sprężynek moga być druciaki i ile ich dbać i czy mocno upchnąć i do jakiej wysokości całość ma 115cm . I czy stosować wypełnienie podczas owocówek bo na nich chce się głównie skupić. O cukrówce wysłałem o puszczeniu na pierwszy raz żeby przeczyscić instrument.
Zaworek do refluksu planuje dac od powietrza sprężonego . Tak i planuje jeszcze jakaś papuge poskładać bo z tego co czytam to jest bardzo pomocna.
Sory za głupie pytania ale to początek mojej przygody .
Zaworek do refluksu planuje dac od powietrza sprężonego . Tak i planuje jeszcze jakaś papuge poskładać bo z tego co czytam to jest bardzo pomocna.
Sory za głupie pytania ale to początek mojej przygody .
-
online
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 27 maja 2020, 21:04
- Podziękował: 2 razy
-
online
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 27 maja 2020, 21:04
- Podziękował: 2 razy
Re: Mój pierwszy sprzęt.
Zainwestuj w wysokiej klasy wypełnienie pryzmatyczne, przygotuj je do pracy, zasyp nim rurkę a wynik mile Cię zaskoczy. Nastaw cukrowy do max 22blg i 23st*C. Ciąć frakcje, tłoczyć minimum 3x.
No i dobrze Waść zrobisz.Wyimaginowany pisze:A jak bym chciał jakaś cukrowke przepuścić.
Zainwestuj w wysokiej klasy wypełnienie pryzmatyczne, przygotuj je do pracy, zasyp nim rurkę a wynik mile Cię zaskoczy. Nastaw cukrowy do max 22blg i 23st*C. Ciąć frakcje, tłoczyć minimum 3x.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 27 maja 2020, 21:04
- Podziękował: 2 razy
Re: Mój pierwszy sprzęt.
Moim zdaniem im większy przepływ wody chlodzącej ten reflux tym większa moc urobku ale niższa wydajność psotmaszyny.
Czyli jeśli chciałbyś zachować maximum smaku urobku z np. owocowego nastawu, wtedy minimum wody, nawet wcale i z max 3 zmywaki w rurze, z niską mocą grzania. Jeśli chcesz uzyskać możliwie najczystszy i mocny urobek na tym sprzęcie, rura zasypana sprężynkami, woda na reflux.
To prosteWyimaginowany pisze:Dzięki Panowie za cenne rady. Pod powiedzcie mi jeszcze coś o sterowaniu refluksem.
Moim zdaniem im większy przepływ wody chlodzącej ten reflux tym większa moc urobku ale niższa wydajność psotmaszyny.
Czyli jeśli chciałbyś zachować maximum smaku urobku z np. owocowego nastawu, wtedy minimum wody, nawet wcale i z max 3 zmywaki w rurze, z niską mocą grzania. Jeśli chcesz uzyskać możliwie najczystszy i mocny urobek na tym sprzęcie, rura zasypana sprężynkami, woda na reflux.
-
online
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Mój pierwszy sprzęt.
Dalej:
Sterowanie refluksem to ustawienie wody na odpowiednim poziomie aby była stała i lekko ciepła. Oczywiście w stosunku do mocy grzania i tempa odbioru.
Tempo odbioru bedze małe przy tym fi. Dlatego od razu uczulam, nie dowalaj grzania bo 42 to mało i może wywalać.
To fajna prosta rurka do mniejszych wsadów. I łagodnym operatorstwie można ciekawe trunki tworzyć. Bez jazdy na ostro.
Odnośnie refluxu to nie odpowiem precyzyjnie ponieważ nie wiem co będziesz destylował. Czy cukier czy coś smakowego czy zboże.
A do dezynfekcji potrzeba alko min 60%. Rąk.
A do dezynfekcji gardziołka 45 volt.
Daj więcej danych to precyzyjniej odpowiemy.
Ps: trawa bardzo nisko skoszona. Good work
Aby coś napisać to trzeba danych. Co tam siedzi w środku. Jak ciasno. Z czego skręcone. Cxy dotyka ścianek rury czy nie..Wyimaginowany pisze:Dzięki Panowie za cenne rady. Pod powiedzcie mi jeszcze coś o sterowaniu refluksem.
Dalej:
Sterowanie refluksem to ustawienie wody na odpowiednim poziomie aby była stała i lekko ciepła. Oczywiście w stosunku do mocy grzania i tempa odbioru.
Tempo odbioru bedze małe przy tym fi. Dlatego od razu uczulam, nie dowalaj grzania bo 42 to mało i może wywalać.
To fajna prosta rurka do mniejszych wsadów. I łagodnym operatorstwie można ciekawe trunki tworzyć. Bez jazdy na ostro.
Odnośnie refluxu to nie odpowiem precyzyjnie ponieważ nie wiem co będziesz destylował. Czy cukier czy coś smakowego czy zboże.
A do dezynfekcji potrzeba alko min 60%. Rąk.
A do dezynfekcji gardziołka 45 volt.
Daj więcej danych to precyzyjniej odpowiemy.
Ps: trawa bardzo nisko skoszona. Good work
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 27 maja 2020, 21:04
- Podziękował: 2 razy
Re: Mój pierwszy sprzęt.
Poczyniłem pierwsze kroki by zmajstrować coś podobnego. Wstrzymuje mnie połączenie do kega 30 litrów ( gwint 6/4 cala ). Kombinuję kształtkami mosiężnymi; śrubunek o takiej samej średnicy, redukcja z 6/4 gwint na 5/4 cala do lutu. Mam nadzieję że będzie OK. Mam jednak pytanie, jak swój sprzęt podłączyłeś do kega ( o ile to na nim postawiłeś kolumnę ) ? Jakaś ( jakieś ) podpowiedzi ? Pozdrawiam, Robert