Lemoniada cytrynowa a'la cydr

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: artur.sukiennik »

Pisałem już o tym w poście o cytrynówce ale wyszło moim zdaniem tak dobrze, ze trunek zasługuje na osobny temat :D A więc dziś przychodzę do was z przepisem na gazowaną, alkoholową i cytrynową lemoniadę, która smakuje doskonale po ciężkim dniu w pracy :)
Składniki:
16 cytryn
2l 70% spirytusu
1l przegotowanej i ostudzonej wody
25l wody
Erytrol\ksylitol\słodzik
Cukier
Drożdze do cydru
Pożywka

Na początku należy przygotować cytrynówkę bodzia 1974. Przepis łatwo dostępny na białym forum po wpisaniu danej frazy;) Jedyną zmianą jest to, że zamiast zwykłego cukru musimy użyć cukru niefermentowalnego (ksylitol,erytrol lub słodzik syntetyczny). Ja do tego celu używam słodzika na bazie cyklaminianu sodu. Dodatkowo zamiast wyrzucać łupiny po wyciśniętych cytrynach zalewamy je wodą, którą docelowo użyjemy do rozcieńczenia naszej cytrynówki. Z przepisu bodzia wychodzi zazwyczaj 4l 35% trunku, także należy przygotować około 25l wody bo celujemy w 5%. Oba płyny łączymy przelwając przez drobne sitko aby wyłapać wszystkie "farfocle" z cytryny. Do tak przygotowanego trunku dodajemy 4g cukru na każde 0,5l. Następnie dodajemy drożdze oraz pożywkę i butelkujemy. Po dwóch tygodniach lemoniada jest nagazowana i gotowa do picia. To moja kolejna alternatywa dla osób którym znudziło się piwo lub tradycyjne cydry. Polecam :punk: :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 gru 2019, 22:05 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Lemoniada cytrynowa a'la cydr

Post autor: artur.sukiennik »

Lekkie odświeżenie przepisu;-) ;-) Część wody nachmieliłem w ilości 2g na litr całego nastawu;-) ;-) ;-)efekt przerósł moje oczekiwania;-)18 lipca rząd kochany pozwolił zrobić wesele, będzie gorąco to myśle, że chmieloniada i piwo pójdą jak świerze bułeczki;-) ;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Lemoniada cytrynowa a'la cydr

Post autor: artur.sukiennik »

Jednak 3g na litr. Wychodzi lepsza. 1g chmielu na goryczke i 2g albo nawet więcej na aromat;-) ;-)

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Lemoniada cytrynowa a'la cydr

Post autor: Zbyszek T »

Kurcze, zainspirowałeś mnie :D

Świetny pomysł.

A na teraz mam resztkę słodzonej cytrynówki... Spróbuję coś namieszać.
Tak się zastawnawiam...
Jakbym odmierzył po 75 ml cyrynówki, do butelek nalał.
Schłodzić w okolicę 0*C wodę mineralną mocno gazowaną
Podolewać wodę do butelek, zakapslować :D
I gotowe :D
Sam smak mnie ciekawi...
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Lemoniada cytrynowa a'la cydr

Post autor: orzeszek87 »

Według mnie nie będzie wystarczająco nagazowane.
https://www.alkoholeforum.pl

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Lemoniada cytrynowa a'la cydr

Post autor: Zbyszek T »

Zrobiłem własnie taką "lemoniadę z prądem".
Wyszła całkiem dobra! Szczególnie na lato by była super.

Do każdej butelki 0,5 l wlałem:
cytrynówka 80 ml
roztwór woda + cukier + szczypta kwasku cytrynowego + chmiel - 70 ml
Woda "żywiec mocno gazowana" - do pełna
I kapslowanie

Składnik wlewane wszystkie bardzo schłodzone koło 5*C - uwaga pieni się.
Cukier obliczyłem na gotowo 50 g/litr
Chmiel 2 g na litr gotowego napoju, pogotowany chwilę, odcedzony.
Kwasku dołożyłem 2 g na litr na gotowy napój.
Z 1 butelki wody (1,75l z Biedry) - zrobiłem 5 butelek "lemoniady z prądem"

Nagazowanie całkiem dobre! Smak też fajny, kwaskowy i orzeźwiający!!!

PS. Tylko to na pewno nie może leżeć dłużej, bo albo zafermentuje i wybuchnia albo się zepsuje. Jak ma koło 6% alko to jest nietrwały alkohol. Ale pewnie ze 2 tygodnie może poleżeć!
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Lemoniada cytrynowa a'la cydr

Post autor: artur.sukiennik »

No ciekawe propozycja pójścia na skróty;-) Jakich chmieli używałeś?;-) Jeśli chodzi o stabilność to ta moja przefermentowana wersja stoi sobie spokojnie i granaty się nie tworzą;-)

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Lemoniada cytrynowa a'la cydr

Post autor: Zbyszek T »

Chmiel miałem chyba jakiś Perle...

A co do stabilności - moja próba to była tak "na próbę" - ciekawił mnie smak...
Jest całkiem dobry.

Jedynie wizja parzenia, wyciskania cytryn - to jest coś czego nie lubię.... ;-(

Ale zastanawaiam się, jak by wyszła taka "lemoniada" z kupnego soku - na alledrogo za 45 pln można zakupić 3 l sok z cytryn 100%... To tak na oko odpowiednik 6-9 kg cytryn...?
Pewnie by mozna wyciągnąć z tego ze 20 litrów chmielowej lemoniady... z prądem ;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Lemoniada cytrynowa a'la cydr

Post autor: artur.sukiennik »

Za charakterystyczny smak cytrynówki bodzia która jest fundamentem tego przepisu odpowiada macerowanie skórek w spirytusie i przelewanie wodą pozostałosci po wyciskaniu cytryn. Sam sok da raczej marny i mdły efekt;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”