Drożdże Whisky Yeast

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
joseph
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 11 sty 2010, 01:08

Post autor: joseph »

Witam!

Po wielu próbach z nastawami owocowymi, zaczynam swoją przygodę z zacierem. Kupiłem drożdże Whisky Yeast z enzymami i nie wiem czy do zacieru oprócz ziarna potrzebuje jeszcze słodu i enzymów w nim zawartych :?:
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Whisky Yeast

Post autor: Zygmunt »

Skoro kupiłeś oddzielnie enzymy to po co Ci jeszcze enzymy ze słodu? Zatrzyj wg. przepisu, zrób próbę jodową i dodaj drożdże.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Whisky Yeast

Post autor: mario_ »

Tak jak napisał Zygmunt - nie potrzebujesz. Najwyżej warto dodać enzym upłynniający. Poza tym jest już wątek o tych drożdżach, poczytaj. :-)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Autor tematu
joseph
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 11 sty 2010, 01:08
Re: Drożdże Whisky Yeast

Post autor: joseph »

Dzięki bardzo za odpowiedź !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”