Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy

Post autor: Wojtek5 »

Cześć,
Czy ktoś próbował wsypać płatki dębowe do beczki dębowej w celu zmiany smaku wódki/destylatu?
dokładnie mam na myśli:
Zwykła dębowa beczka, zalanie wódką lub destylatem i wsypanie do niej płatków dębowych np. po bourbonie, Whisky Teenesee, Rumie czy innych w celu zwielokrotnienia lub zmiany walorów smakowych.

Jeśli tak to porsiłbym o podzielenie się swoimi doświadczeniami jak wyszło
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Post autor: Doody »

Zwykle już z beczki dostaje się w nadmiarze "dobroci beczkowej", więc trzeba uważać żeby nie przedębić trunku. Płatki raczej dodaję się do dedtylatów leżakowanych w szkle lub nierdzewce.
Pozdrawiam
Darek

mody170
10
Posty: 14
Rejestracja: piątek, 28 lut 2020, 20:28
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Post autor: mody170 »

Odkopię temat bo mam dylemat. Jakiś czas temu stałem się posiadaczem 10l dębowej beczki średnio wypalonej I to co z niej wychodzi to istny balsam. Szkło może sie schować I to dość głęboko. Naszła mnie ostatnio taka refleksja. Jeśli beczka przestanie juz oddawać swoje smaki, zamiast ją rozbierać, zdzierać wierzchnią warstwe I wypalać ponownie (boje się ze nie złożę jej z powrotem lub ją zniszcze) czy po wrzuceniu do beczki własnych szczap dębowych uzyska się taki sam efekt jeśli chodzi o nuty zapachowe takie jakby starej piwnicy, suszonej śliwki jak to mają sklepowe whisky I koniaki ? Czy jest to efekt utleniania I dostępu powietrza do beczki czy raczej drewna I juz wlasnej roboty szczapki tego czegoś nie oddadzą? Może ktoś już próbowal czegoś takiego?

przemekr
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 12 wrz 2017, 19:04
Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Post autor: przemekr »

Ja zalałem czerwonym wytrawnym z biedry.
Po 4 miesiącach zlałem wino /smakuje rewelacyjnie/, i wlałem bimberek z owoców.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Post autor: Kamal »

Szczapki oddadzą trochę tanin, aromatu drzewa,(celowo pisze drzewa, bo można dodać różnych) do destylatu. Efekt doli dla Angel, będzie dalej :).
Czyli alkohol powinien się bez problemu układać.
K.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 maja 2020, 00:52 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Dębowa beczka + płatki dębowe po bourbonie

Post autor: Wojtek5 »

przemekr pisze:Ja zalałem czerwonym wytrawnym z biedry.
Po 4 miesiącach zlałem wino /smakuje rewelacyjnie/, i wlałem bimberek z owoców.
też robiłem podobny eksperyment opisany w tym wątku:
https://alkohole-domowe.com/forum/topic20809.html
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie destylatu”