Cześć,
Nastawiłem zacier na Alcotec Vodka Star, blg startowe 22.2, końcowe -4 po 7 dniach. Przelałem z nad osadu , zamieszałem wiertarką (mocna piana) i przelałem do wąskiego KEG-a PET 20L po piwie. I mam takie pytanie. Czy przy klarowaniu lepsze jest wąskie (KEG PET), czy szerokie naczynie (fermentator). Czy ważny jest dostęp powietrza?
Emil
Klarowanie w niskiej temperaturze - warunki
Re: Klarowanie w niskiej temperaturze - warunki
Mówią, że jeżeli robisz jeden większy nastaw, warto go zlać do dwóch, trzech mniejszych zbiorników. Ponoć szybciej się klaruje. Natomiast jeśli zlałeś znad osadu do innego, podobnie wyglądającego zbiornika, moim zdaniem nie ma to większego znaczenia. Odgazowany, wypracowany nastaw, temperatura otoczenia - im niższa tym lepsza, pierwszoplanową rolę tu odgrywają. Swoje musisz odczekać. Zlany nastaw, przeznaczony do klarowania, nie musi być szczelnie zamknięty. Okryj go czym kolwiek czystym, zabezpiecz przed kurzem i muchami.