Robiłem parę razy spirytus na drożdżach Gozdawa 1410 i bimberek na tychże - z tego samego nastawu 6kg cukru zalane wodą do 25ciu litrów.
Bimberek cacy a spirytus rozrobiony wodą do 40% po tygodniu dalej ostry w smaku. Spirytusik robię na miedzi od Zygmunta. Gotuję tylko raz i odbieram według wyliczonego RR. Czy Koledzy mogliby podpowiedzieć jakich drożdży użyć by przy jednokrotnym gotowaniu i nie robieniu zbyt mocnego nastawu ,powiedzmy 6 kg cukru zalane do 25ciu litrów , otrzymać w miarę łagodny w smaku produkt ? Dzięki z góry za ew.podpowiedz. Pozdrawiam serdecznie.
Potrzebna drożdżowa porada...
-
Autor tematu - Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
-
Autor tematu - Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Potrzebna drożdżowa porada...
Dzięki za podpowiedzi - obecnie grzyby przerabiają glukozę pszenną i ziemniaczaną i nie mam jak sprawdzić cukru inwertowanego ale przy najbliższej okazji zabierzemy się za to. Sklep Diamant sprzedaje coś takiego - syrop cukru inwertowanego i kosztuje to 40 zł. podobno za 15 kg. we wiaderku. Nego Invertix 72 - się to nazywa. Pozdrawiam.
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Potrzebna drożdżowa porada...
Ciekawe: https://www.sklep.diamant.pl/produkty-d ... -15kg.html
Taki cukier inwertowany i to już z dodatkiem ścianek komórkowych drożdży - zawsze jakaś pożywka, cena też dobra, chyba trzeba będzie wypróbować
Taki cukier inwertowany i to już z dodatkiem ścianek komórkowych drożdży - zawsze jakaś pożywka, cena też dobra, chyba trzeba będzie wypróbować