Potrzebna drożdżowa porada...

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
ollo
200
Posty: 249
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy

Post autor: ollo »

Robiłem parę razy spirytus na drożdżach Gozdawa 1410 i bimberek na tychże - z tego samego nastawu 6kg cukru zalane wodą do 25ciu litrów.
Bimberek cacy a spirytus rozrobiony wodą do 40% po tygodniu dalej ostry w smaku. Spirytusik robię na miedzi od Zygmunta. Gotuję tylko raz i odbieram według wyliczonego RR. Czy Koledzy mogliby podpowiedzieć jakich drożdży użyć by przy jednokrotnym gotowaniu i nie robieniu zbyt mocnego nastawu ,powiedzmy 6 kg cukru zalane do 25ciu litrów , otrzymać w miarę łagodny w smaku produkt ? Dzięki z góry za ew.podpowiedz. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Potrzebna drożdżowa porada...

Post autor: Doody »

Nie zrobisz dobrego spirytusu przy jednokrotnej rektyfikacji, i to niezależnie od zastosowanych drożdży.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Potrzebna drożdżowa porada...

Post autor: .Gacek »

Ale nie znamy też smaku oraz gustu autora tematu. Może spróbować zrobić dobry nastaw na drożdżach firmy Alcotec lub Black Label...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Potrzebna drożdżowa porada...

Post autor: Erazer »

Nastaw na cukrze i jedno gotowanie? No way
Tutaj koniecznie metoda 2,5 - przynajmniej jeśli chodzi o mnie.
Cukier to kiepski surowiec do jednej rektyfikacji, ale kto co lubi
Możesz ewentualnie spróbować z mniejszym blg i dać mniej cukru dostaw tych 25l

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Potrzebna drożdżowa porada...

Post autor: patrzal »

Może inwertowanie cukru też pomoże złagodzić: https://alkohole-domowe.com/forum/cukie ... 11705.html

Autor tematu
ollo
200
Posty: 249
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Potrzebna drożdżowa porada...

Post autor: ollo »

Dzięki za podpowiedzi - obecnie grzyby przerabiają glukozę pszenną i ziemniaczaną i nie mam jak sprawdzić cukru inwertowanego ale przy najbliższej okazji zabierzemy się za to. Sklep Diamant sprzedaje coś takiego - syrop cukru inwertowanego i kosztuje to 40 zł. podobno za 15 kg. we wiaderku. Nego Invertix 72 - się to nazywa. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Potrzebna drożdżowa porada...

Post autor: Erazer »

Ciekawe: https://www.sklep.diamant.pl/produkty-d ... -15kg.html
Taki cukier inwertowany i to już z dodatkiem ścianek komórkowych drożdży - zawsze jakaś pożywka, cena też dobra, chyba trzeba będzie wypróbować ;)

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Potrzebna drożdżowa porada...

Post autor: patrzal »

@ollo - w temacie, do którego link podałem wyżej masz opisane, jak można inwertować cukier samemu; przekalkuluj, co ci się bardziej opłaci. Trzymam kciuki!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”