Nalewka z truskawek
Witam, dostałem 4 dni temu truskawki mrożone a że lubię nalewki i miałem w domu spirytus wiec wpadłem na niezbyt mądry pomysł żeby zrobić z nich nalewkę. Niestety truskawki rozmarzły gdy mi się po nocnej zmianie przysnęło także wrzuciłem je do słoja z przepisu 1l spirytusu i 250ml wody lecz nie wlałem do słoja wody która została po rozmrożeniu truskawek sam nie wiem dlaczego chyba z obawy ze będzie za dużo wody. Moje pytanie brzmi czy da się jeszcze ja uratować czy będzie mało aromatyczna czy kompletnie do kitu ?. Przyznam że obawiałem się wlać ten wodo-sok jeśli tak to mogę nazwać gdyż z 1,6kg truskawek waga ich się zmniejszyła do 1kg . Może ktoś tu będzie w stanie mi doradzić , szkoda troszkę spirytusu w przepisie jeszcze jest opisane żeby dodać cukier z 250ml wody.
Ostatnio zmieniony sobota, 16 maja 2020, 10:43 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Nalewka z truskawek
To kolego na maksa lecisz jak na pierwszy raz Następnym razem proponuje ilości pomniejszać, bo jak coś nie wyjdzie to mniej się traci.
Co do wody - to musisz dodać, bo musisz rozcieńczyć spirytus przynajmniej do tych 60-70% by wyciągał smak, a w tej chwili to po prostu zakonserwują ci się te truskawki, a nalewki jak nie miałeś tak miał nie będziesz. Tzn. coś tam ci wyjdzie, ale jak to będzie smakowało to ?????
Wg. przepisu co podałeś dolewając 250 ml wody do 1l litra spirytusu (nie podałeś jakiego więc zakładam 95%) wyjdzie Ci alkohol o mocy 76%, nie wiem ile soku puszczą truskawki jeszcze bo nigdy nie robiłem z tego owocu, ale przyjmijmy że w przedziale połowy do 3/4 wagi czyli 500-750 ml, więc na oko to będzie mocna nalewka coś ok 45-55%
Co do wody - to musisz dodać, bo musisz rozcieńczyć spirytus przynajmniej do tych 60-70% by wyciągał smak, a w tej chwili to po prostu zakonserwują ci się te truskawki, a nalewki jak nie miałeś tak miał nie będziesz. Tzn. coś tam ci wyjdzie, ale jak to będzie smakowało to ?????
Wg. przepisu co podałeś dolewając 250 ml wody do 1l litra spirytusu (nie podałeś jakiego więc zakładam 95%) wyjdzie Ci alkohol o mocy 76%, nie wiem ile soku puszczą truskawki jeszcze bo nigdy nie robiłem z tego owocu, ale przyjmijmy że w przedziale połowy do 3/4 wagi czyli 500-750 ml, więc na oko to będzie mocna nalewka coś ok 45-55%
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Re: Nalewka z truskawek
Korzystałem z przepisu gdzie spirytus 1l 95% był rozmieszany z 250ml wody i odstawiony na dobę i były nim zalane truskawki, po miesiącu i częstym mieszaniu słojem truskawki miały być odsączone i wyciśnięte przez gazę i następnie miał bym dodany rozpuszczony cukier z kolejnym 250ml wody i odstawiony na 2 miesiące do sklarowania. Myślicie że ta nalewka będzie aż tak mocna jak pisałeś wyżej? Czy może przez moja gafę będzie nieco mniej aromatyczna?
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 maja 2020, 15:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nalewka z truskawek
Przepis miałem z książki Nalewki i likiery ,,Danuta Bartosz-Czuba'' kiedyś kupiłem. Jedyne co zrobiłem to użyłem mrożonych truskawek i zmniejszyłem proporcje z przepisu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 maja 2020, 22:09 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.