Sprzęt do produkcji ginu
Dzień dobry,
Jako doświadczony piwowar chciałem przejść na poziom mocniejszych trunków i że gin to mój ulubiony alkohol to chciałbym spróbować swoich sił w tym temacie. Po przeczytaniu większości wątków dla początkujących na forum dalej nie mogę dojść do odpowiedzi w poniższych kwestiach:
1. Jaki będzie najlepszy sprzęt do produkcji ginu czy destylator pot-still czy może miedziany alembik?
2. Chciałbym przygotowywać gin ze wcześniej wyprodukowanego alkoholu. Zatem jaki nastaw powinien być do tego najlepszy i jaki sprzęt ?
Z góry dzięki za odp.
Jako doświadczony piwowar chciałem przejść na poziom mocniejszych trunków i że gin to mój ulubiony alkohol to chciałbym spróbować swoich sił w tym temacie. Po przeczytaniu większości wątków dla początkujących na forum dalej nie mogę dojść do odpowiedzi w poniższych kwestiach:
1. Jaki będzie najlepszy sprzęt do produkcji ginu czy destylator pot-still czy może miedziany alembik?
2. Chciałbym przygotowywać gin ze wcześniej wyprodukowanego alkoholu. Zatem jaki nastaw powinien być do tego najlepszy i jaki sprzęt ?
Z góry dzięki za odp.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Sprzęt do produkcji ginu
Kolego Kromka, jak zapewne już wiesz gin uzyskujemy w dwojaki sposób.
1. Destylując macerat z botaników, wystarczy jakikolwiek sprzęt (pot still, głowica od kolumny, alembik) służący do odparowania alkoholu z maceratu.
2 . Umieszczenie botaników w specjalnej przystawce aromatyzującej zwanej aromatyzerem, przez którą przepływają pary alkoholu np. https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p184736 lub https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p200633
W obu metodach potrzebny jest dobry jakościowo alkohol czytaj spirytus, a takowy uzyskasz jedynie (choć niektórzy z nas używają do tego celu odpowiednio skonfigurowanych kolumn półkowych) na kolumnie rektyfikacyjnej. Najprostrzy nastaw to typowa cukrówka, woda cukier i drożdże.
1. Destylując macerat z botaników, wystarczy jakikolwiek sprzęt (pot still, głowica od kolumny, alembik) służący do odparowania alkoholu z maceratu.
2 . Umieszczenie botaników w specjalnej przystawce aromatyzującej zwanej aromatyzerem, przez którą przepływają pary alkoholu np. https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p184736 lub https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p200633
W obu metodach potrzebny jest dobry jakościowo alkohol czytaj spirytus, a takowy uzyskasz jedynie (choć niektórzy z nas używają do tego celu odpowiednio skonfigurowanych kolumn półkowych) na kolumnie rektyfikacyjnej. Najprostrzy nastaw to typowa cukrówka, woda cukier i drożdże.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: Sprzęt do produkcji ginu
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Sprzęt do produkcji ginu
Jest jeszcze 3 sposób - czyli maceracja botaników bez destylacji. Jest on najprostszy, najłatwiej dokonywać korekty zestawu surowców by trafić w swój gust, łatwo eksperymentować a efekty są zupełnie zadowalające.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Sprzęt do produkcji ginu
W naszej hobbystycznej nomenklaturze żubrówka (ta swojska) to zdecydowanie macerat/nalewka, w przemyśle nazewnictwo bywa z goła odmienne.Kòpôcz pisze:A Żubrówka? Wódka, a jednak mecerat...
Ostatnio zmieniony sobota, 16 maja 2020, 06:17 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: Sprzęt do produkcji ginu
Fajna dyskusja chłopaki, ale pozwolę sobie powtórzyć moje pytanie.