Nalewka z truskawek

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
vince1500
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 26 lip 2019, 10:24

Post autor: vince1500 »

Witam,
w robieniu nalewek jestem początkujący, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Nalewka wyszła za mocna.
Przepis:
1 kg truskawek,
1 litry spirytusu,
0,25 kg cukru,
2 łyżki miodu.
Dzisiaj, po trzech tygodniach od zalania spirytusem, powinienem zlewać ten niewypał do butelek.
Co na tą chwilę mogę zrobić?
Miałem wczoraj jeszcze z ogródka 400 gram słodkich truskawek. Zasypałem je cukrem. Mogę osiągnięty z tego sok połączyć z właściwym płynem?
Dzięki za pomoc

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka z truskawek

Post autor: wawaldek11 »

Dolej wody. Rób próby na małych ilościach i jak się sprawdzi, to idź na całość :mrgreen:
Jeśli masz jeszcze owoce, to po zlaniu zasyp je cukrem - wyciągnie jeszcze trochę smaczków. Możesz dodać posiadany sok.
Owoców nie powinno zalewać się mocnym spirytusem - max 70% przy truskawkach. Przy mniej soczystych moc mniejsza np. 55, 60%.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nalewka z truskawek

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Wiem, że temat stary, ale może przyda się komuś w nadchodzącym sezonie.
Kilka razy robiłem nalewkę z truskawek i zawsze wychodziła najlepsza wtedy, gdy rano obrane i pokrojone w ćwiartki truskawki przesypywałem cukrem i wystawiałem na cały dzień na słońce (oczywiście przykryte czymś, nie na bezpośrednie słońce). Popołudniu zalewałem syrop tak, żeby wyszło mniej więcej 50% (lubię mocniejsze nalewki).

Wiele jest szkół odnośnie tego, czy najpierw cukier czy najpierw spiryt. Wg. mnie truskawkowa nalewka lepiej smakuje w tej kolejności.
Kolego, owoców miękkich nie zalewaj nigdy czystym spirytem. Ścinasz białka i alkohol nie wyciąga wszystkich smaków.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 kwie 2020, 17:43 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Robert09
100
Posty: 145
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka z truskawek

Post autor: Robert09 »

Sorry, ale nie ogarniam.
Rano zasypałeś cukrem, a po południu miałeś 50%?

dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nalewka z truskawek

Post autor: dzozef »

:D Nie mój temat ale ja to rozumiem tak, rano zasypuje truskawki cukrem. Po południu dolewa spirytusu o takiej mocy żeby po połączeniu moc była około 50%.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nalewka z truskawek

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Dokładnie tak. Niestety nie znam drożdży, co w pół dnia przerobia syrop z truskawkami do 50 procent bez destylacji.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”