Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

krukis0
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 29 lut 2020, 23:02
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: krukis0 » niedziela, 1 mar 2020, 16:31

OK, dzięki za radę, spróbuję, na wszelki wypadek potraktuję nalew piro i dopiero drożdże.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

krukis0
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 29 lut 2020, 23:02
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: krukis0 » piątek, 6 mar 2020, 19:27

Więc jak pisałem zasiarkowałem - 4 g. na 28 l. soku, a wcześniej w trakcie wlewania soku miałem już dodane drożdże - szczep Saccharomyces cerevisiae i byłem pewien, że drożdże także padną. Zdziwiłem się bo fermentacja powoli ruszyła i na razie wszystko w porządku, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: MASaKrA_Domingo » poniedziałek, 11 maja 2020, 22:34

Yarod pisze:Witam,

nastawiłem na cydr sok tłoczony (po 5l w opakowaniu) z Auchan. Do gąsiora 15l nalałem około 11-12l soku, dodałem pożywkę i drożdże CIDERINI SWEET (jak w załączniku, tylko takie były w sklepie). Oczywiście drożdże wcześniej wymieszałem w 100ml wody o temp. pokojowej i odstawiłem na 20 minut. Wszystko stoi w piwnicy w temp. około 21-22 st. Minęły ponad 72h i nie widać żeby zaczęło pracować. Sprawdziłem cukromierzem i jest 12 blg. Jest mętny, a w smaku jest jak świeży sok, nie czuć drożdży. Co może być nie tak? Czy jeszcze czekać?


Robiłem na tych samych drożdżach ( i dziś nawet zapodałem kolejny cydr jabłkowo-porzeczkowy ) i drożdże pracują bez problemu. Ruszają po ok 12h, a po 24h ładnie już pracują. Dodaję zwykle mniejszą ilość, niż zalecana, a i tak w 4-5dni przerabiają już cały cukier.
Cydr robię półwytrawny, dosładzam lekko stewią, łyżeczka płaska białego cukru na butelkę, a butelkuję ~2dni po ustaniu bąbelkowania.

Podsumowując - coś zrobiłeś nie tak albo miałeś pecha i drożdże były wadliwe.
Aabratek, OLM, bufor, 50l keg, katalizator, sprężynki wszędzie

Awatar użytkownika

Kòpôcz
50
Posty: 74
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Kòpôcz » wtorek, 12 maja 2020, 00:07

@krukis0 - jeśli sok zmętniał, to coś się dzieje. Brak bąbelków nie oznacza braku pracy drożdży. Soki z kartoników jakie przerabiałem miały 13-13,5 blg, więc może 1 blg już Ci zjadły. Pożywki dodałeś?
Sweet są spoko, dry nawet mnie wykręcają migdałki. W składzie sweet jest składnik redukujący kwas jabłkowy, ale nie zwiedź się nazwą - słodki pi fermentacji nie będzie, ani nawet półsłodki, co najwyżej półwytrawny.


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości