Pytanie dotyczy pracy ze sterownikiem SKN v3.
Posiadam kolumnę z kegiem 50l fi54mm.
Cały proces jest ustawiony na 3 zalewania które odbywają się wzorowo stabilizacje oraz odbiór z mocą 2300kw przedgony kropelkowo 2 procesy po 30 minut.I teraz tak usunąłem korekcje temp dni po jakimś tam czasie nie wiem czy dobrze.Reszta ustawiona jest tak że pogony mają się włączyć jeżeli temp w kegu będzie 96,3 oraz jeżeli motozawór będzie zamknięty prze 9 minut.Początkowe otwarcie VM mam ustawione na 40.Wczoraj po przedgonach temp dnia była 76,23 ogólnie mam ustawione żeby zawór zamknął się jeżeli temp zmieni się o ponad 0,15 stopnia.Po odbiorze około 3,5 litów serca temp skoczyła zawór zamknął się.Temp w kegu była 94,63 zawór zmienił otwarcie na 35 (zrobiłem skok o 5 w ustawieniach). Temp dnia była ustawiona pomiędzy 76,23 a 76,38 po zamknięciu zaworu temp w dole kolumny zmalała do 76,31 natomiast zawór nie otworzył się i przez 9 minut był zamknięty po czym sterownik przy temp w kegu 94,63 przeszedł do odbioru pogonu.Ogólnie zrobił wszystko jak ustawiłem zawór zamknięty przez 9 minut odbieramy pogony.Moje pytanie brzmi jak ustawić wartości żeby zawór sam się włączył po skoku temperatury i zmniejszeniu otwarcia.
Ogólnie wczoraj poradziłem sobie w taki sposób że ręcznie zmieniłem temp dnia żeby zawór się otworzył(potem ustawiłem ponownie taka jak była początkowa) gdzie zawór się otworzył i jeszcze nakapało jakieś 2 litry serca.I teraz nie wiem czy może różnica 0,15 stopnia to za dużo i po zamknięciu zaworu temp nie spadnie ponownie do temp dnia żeby zawór ponownie się otworzył czy należało by coś innego pozmieniać żeby odbiór odbywał się automatycznie do końca bez doglądania a może usunąć w ustawieniach przejdź do pogonów jeżeli zawór zamknięty jest przez ponad 9 minut?
A i jeszcze jedno zauważyłem we wczorajszym procesie że jak zmieniłem temp żeby zawór ponownie się otworzył to dopiero po drugim otworzeniu zaworu z ustawieniem 35 temp dnia z 76,31 podczas odbioru zaczęła maleć do prawie początkowej 76,25 przy zamkniętym zaworze stanęła na 76,31 i pomimo widełek temperatury zawór był zamknięty.
Proszę o jakieś informacje w kwestii ustawień bo może coś źle ja mam poustawiane i czy jeżeli wyłączę przejście do pogonów jeżeli zawór będzie zamknięty przez x czasu to czy temperatura po skoku osiągnie temp dnia i przy zmianie otwarcia zawór ponownie sam się włączy.
Praca na sterowniku SKN v3
Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...
Wróć do „Problemy destylacyjne”
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik