Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
hubson123
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2020, 23:13
Załączniki
cukrówka pytanko

Postautor: hubson123 » piątek, 10 kwie 2020, 15:06

witam wszystkich,
mam pytanie zrobiłem cukrówkę na drożdżach piekarskich, ok 12l, 2kg cukru i 10dag drożdży. Stała ponad 2 tyg do momentu kiedy cukromierz pokazał 0blg, dodałem klaroiwin. Po częściowym wyklarowaniu została przedestylowana. do przepuszczenia tego nastawu nie użyłem odstojników, tylko szklana chłodnica. z tego nastawu wyszło mi 2,2l 50% po 1 przepuszczeniu.
Mam pytanie odnośnie jakości, bo trochę śmierdzi xd więc jak sobie z tym poradzić, przepuścić jeszcze raz czy próbować przefiltrować węglem aktywnym ?

Pozdrawiam :help:

Mod.
Pisz staranniej.
Ostatnio zmieniony piątek, 10 kwie 2020, 16:57 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

TUTEK
100
Posty: 114
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: TUTEK » piątek, 10 kwie 2020, 19:08

Cześć. Pewnie brzydko pachnie bo robiłeś to tylko jeden raz i to pewnie bez miedzi. Mam rację? Opisz swój sprzęt. Jak wygląda, co jest w środku, jak szybko wydmuchałeś te 2,2 litra? No i jeszcze po trzecie primo ultimo- czy wygotowałeś wszystko do zera i pijesz to?


mocho
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: mocho » wtorek, 14 kwie 2020, 08:58

Najlepiej przepuścić to co masz przez węgiel (rozcieńczone i zmrożone) i później druga destylacja. Gotuj powoli, zbieraj do butelek 100- 200 ml, nie zakręcaj. Na drugi dzień sprawdź buteleczki i będziesz wiedział co chcesz pić a czego nie


Autor tematu
hubson123
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2020, 23:13
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: hubson123 » sobota, 25 kwie 2020, 14:20

Przepraszam za nieaktywność,

Ogólnie moja aparatura składa się z dwóch odstojników jeden jest wypełniony szklanymi rurkami, drugi jest pusty w środku i do tego szklana chłodnica, ale przy tym destylacie nie stosowałem odstojników prosto z baniaka do chłodnicy. Nie gotowałem wszystkiego zostawiłem na dnie osad i może 400ml nastawu, wszystko gotowałem chyba 4-5h.

Po upływie kilku dni przpusciłem przez węgiel, zapachu juz nie było ale został drożdżowy posmak

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1763
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: .Gacek » sobota, 25 kwie 2020, 18:56

hubson123 pisze:Ogólnie moja aparatura składa się z dwóch odstojników jeden jest wypełniony szklanymi rurkami, drugi jest pusty w środku i do tego szklana chłodnica, ale przy tym destylacie nie stosowałem odstojników prosto z baniaka do chłodnicy.


Kolego jeszcze dużo nauki przed Tobą. Poczytaj o takim urządzeniu jak deflegmator i poszukaj tematu "trzy gracje i każda piękna"...
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Erazer
100
Posty: 149
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: Erazer » sobota, 25 kwie 2020, 19:18

Niewyklarowany nastaw, nie dofermentowany i puszczony na szybkowarze z chłodnicą, cudów nie ma...


TUTEK
100
Posty: 114
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: TUTEK » sobota, 25 kwie 2020, 21:37

Spokojnie, bez przesady. Bardzo dobrze, że odstojniki nie wzięły udziału w grze. Wsadź do deflegmatora miedź w postaci linki. Spróbuj ją rozszarpać żeby wyszła ci taka siatka. Włóż ją delikatnie w deflegmator i dostosuj moc grzania w okolicach 100W na cm^2 powierzchni przekroju deflegmatora. Przedestyluj jeszcze raz i daj znać. Pamietaj, odrzuć pierwsze 100 ml i odbieraj do 40%

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1000
Posty: 1048
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: Góral bagienny » sobota, 25 kwie 2020, 21:51

Miedz do cukrówki :scratch: i jechać do 40% :o od 50% odbieraj w małe buteleczki 100mll i może z 2 będą dobre ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


TUTEK
100
Posty: 114
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: TUTEK » sobota, 25 kwie 2020, 22:03

Tak. Miedź do cukrowki. A konkretnie do deflegmatora. Co Cię dziwi? I do 40% spokojnie. Wyższy % na wyższym levelu pracy. Góralu, daj szansę początkującemu. On na ps-ie nie oddzieli frakcji prawidłowo, a zbierając do 40% nie zniechęci się. W 2014 roku sam tak robiłem przez x00 litrów nastawu i byłem przeszczęsliwy z efektów. Chyba nawet bardziej niż dzisiaj

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1000
Posty: 1048
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: Góral bagienny » sobota, 25 kwie 2020, 22:13

@TUTEK Jak będzie odbierał do 40% to na pewno się zniechęci ;). Chyba że lubi posmak drożdży :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


TUTEK
100
Posty: 114
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: TUTEK » sobota, 25 kwie 2020, 22:19

No bez jaj. Tak do 40% jest ok. Jeśli mowa jest o klasycznym PSie . Nie widzę sensu kombinowania do 50 a potem buteleczki. Jeśli kiedyś miałeś taki sprzęt, to pewnie wiesz, że był to początek przygody i nic ci nie zaszkodziło. Limit można zwiększać, np ja powiem że do 55% odbioru. Tylko po co. Niech pomysłodawca przejdzie min. Na LM to wtedy pogadamy.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1000
Posty: 1048
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: Góral bagienny » sobota, 25 kwie 2020, 22:31

Cały czas mam ps i na nim pracuję i wiem jedno, cukrówka poniżej 50% capi jak z murzyńskiej chaty ;). Mam 80cm deflegmator wypełniony sprężynkami. Jeżeli chcę destylat na nalewki to destyluję 3 razy.
Lubię posmak bimberku ale cukrówka ponizej 50% to już berbelucha nie bimberek ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


TUTEK
100
Posty: 114
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: TUTEK » sobota, 25 kwie 2020, 22:46

Nosz... Gość hubson nie destyluje 2,3 razy. Jak robi raz to niech odbierze do 40% i finito. Też mam ps-a. I wiesz co? Lubię go najbardziej. Jak brałem ślub to na weselu było w uj alkoholu po 2 destylacja na kolegi ps-ie. I zostało mi tyle co kot naplakal. A sklepowej 3 kartony. Nie będę pisał ile hl przepedzilem

Awatar użytkownika

nemeto
150
Posty: 192
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: nemeto » sobota, 25 kwie 2020, 23:24

Wydaję mi się, że wszystko zależy od mocy grzania. Ja kiedyś operując na szybkowarze gotowałem 10l wsadu 9-10h i kończyłem na 55-60%. Niżej śmierdziało i coraz wolniej kapało. Miałem 2 szklane deflegmatory połączone szeregowo wypchane własnoręcznie kręconymi sprężynkami z CU.

Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 907
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: cukrówka pytanko

Postautor: defacto » poniedziałek, 4 maja 2020, 18:05

hubson123 pisze:witam wszystkich,
mam pytanie zrobiłem cukrówkę na drożdżach piekarskich

Również używam takich drożdży.
0.5kg mąki żytniej, tyle samo orkiszowej, garść słonecznika, garść płatków owsianych, po łyżce cukru i soli, pół litra ciepłej wody i odpowiednią ilość drożdży piekarskich. Po wymieszaniu składników, zaledwie po 20minutach ciasto pięknie wyrosło. Do wytłuszczonych foremek na kolejne 20 minut pod przykryciem. Piekarnik w międzyczasie na 230st. Gdy osiągnął temperaturę, wyrośnięte ciasto włożyłem do rozgrzanego piekarnika na 55minut. Po tym czasie mamy smaczny i zdrowy chlebek.
Daruj sobie drożdże piekarnicze do nastawu.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości