Czy to jest liść klonu cukrowego?
https://drive.google.com/file/d/13XoVJClxE2Bt09NRw8sIKW34MxH00yZT/view?usp=drivesdk
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2019, 19:55
- Załączniki
Czy to jest liść klonu cukrowego?
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 13:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 148
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Załączniki
Re: Czy to jest liść klonu cukrowego?
Po samym liściu ciężko powiedzieć, klon zwyczajny ma bardzo podobne liście. Może po innych cechach ci się uda? https://www.mapleleavesforever.ca/know-your-trees-sugar-maple-vs-norway-maple/ (ten "Norway maple" to nasz klon zwyczajny).
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie
-
- Posty: 2247
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
-
- Posty: 119
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
-
- Posty: 264
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Czy to jest liść klonu cukrowego?
Po samym liściu ciężko, ale jeśli to u nas, to raczej pospolity. Jeśli pytasz w kontekście soku, to dwie wiadomości: zła i dobra.
Zła to taka, że czas na sok z klonu już się kończy, ale... jeszcze kapie brzoza.
Dobra - nasz pospolity zawartością cukrów nie ustępuje cukrowemu. Mogli byśmy być istotnym graczem w tej gałęzi gospodarki, gdyby ktoś miał odwagę w to zainwestować. Popularny w naszej szerokości geograficznej sok z brzozy ma dwa razy mniej cukrów od klonu pospolitego. Żeby uzyskać słoiczek po chrzanie syropu brzozowego musiałem odparować ponad 30 litrów soku...
Zła to taka, że czas na sok z klonu już się kończy, ale... jeszcze kapie brzoza.
Dobra - nasz pospolity zawartością cukrów nie ustępuje cukrowemu. Mogli byśmy być istotnym graczem w tej gałęzi gospodarki, gdyby ktoś miał odwagę w to zainwestować. Popularny w naszej szerokości geograficznej sok z brzozy ma dwa razy mniej cukrów od klonu pospolitego. Żeby uzyskać słoiczek po chrzanie syropu brzozowego musiałem odparować ponad 30 litrów soku...
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 16:45 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 148
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Załączniki
Re: Czy to jest liść klonu cukrowego?
Z linka podanego przez henika - "Klon cukrowy (Acer saccharum) – Liść bardzo podobny do klona pospolitego. Bardzo ważną cechą tego gatunku jest omszenie spodniej części liścia. Klon pospolity posiada wyłącznie kępki w kątach nerwów. Liście są również nieco grubsze i skórzaste od klonu pospolitego. Każda klapa zaopatrzona jest dodatkowo w 1-2 dodatkowe zęby, ustawione symetrycznie względem siebie – pierwsza para zębów słabo zaznaczona druga znacznie wyraźniejsza." Jak masz dalej ten liść to mu się przyjrzyj dokładnie od spodu.
@Kòpôcz - o, a to ciekawe. Masz jakiś link do badań porównujących zawartość cukrów w klonie pospolitym i cukrowym? Chętnie bym poczytał. A jakby jeszcze jakieś do tego dane porównawcze dla brzozy, to już całkiem super
Czy taki sok z klonu pospolitego nie ma jakichś dziwnych posmaków? Bo wygląda, że próbowałeś.
@Kòpôcz - o, a to ciekawe. Masz jakiś link do badań porównujących zawartość cukrów w klonie pospolitym i cukrowym? Chętnie bym poczytał. A jakby jeszcze jakieś do tego dane porównawcze dla brzozy, to już całkiem super

Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie
-
- Posty: 264
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
- Załączniki
Re: Czy to jest liść klonu cukrowego?
We wpisie jest link do pełnego opracowania z badań: http://lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko-o-spuszczaniu-sokow-drzew/
Roboczo raczej warto przyjąć 3% dla klona i 1.5% dla brzozy. Albo inaczej - to moje założenie, choć podstaw naukowych nie mam
Sok z klonu w smaku wyraźnie słodszy, może dlatego, że z cukrów tam głównie sacharoza. Piłem też sok z buka - dla mnie taki bezpłciowy, lekko cierpkawy, ale piłem tylko raz, więc nie mam ogólnego oglądu. Sok z brzozy to uwielbiany przez moją córkę napój. Tak, jak z piciem wody ma problem (woli rozcieńczane soki), tak brzozę "łyka jak pelikan". Ten rok fatalny dla soków - raz, że pandemia i słynne #zostańwdomu, dwa, to nie było zimy, a tym samym wyraźnej granicy pomiędzy porami roku. W zeszłym było lepiej - choć zima była krótka i niezbyt mroźna, to jednak skończyła się nagle i wiosna miała temperatury niemal letnie. Z jednej brzozy w szczytowym momencie miałem 5 litrów urobku na dobę!
Zbieram z prywatnych terenów stajni za zgodą właścicieli. Z tego, co kojarzę, to z państwowych lasów nie wolno.
Roboczo raczej warto przyjąć 3% dla klona i 1.5% dla brzozy. Albo inaczej - to moje założenie, choć podstaw naukowych nie mam

Sok z klonu w smaku wyraźnie słodszy, może dlatego, że z cukrów tam głównie sacharoza. Piłem też sok z buka - dla mnie taki bezpłciowy, lekko cierpkawy, ale piłem tylko raz, więc nie mam ogólnego oglądu. Sok z brzozy to uwielbiany przez moją córkę napój. Tak, jak z piciem wody ma problem (woli rozcieńczane soki), tak brzozę "łyka jak pelikan". Ten rok fatalny dla soków - raz, że pandemia i słynne #zostańwdomu, dwa, to nie było zimy, a tym samym wyraźnej granicy pomiędzy porami roku. W zeszłym było lepiej - choć zima była krótka i niezbyt mroźna, to jednak skończyła się nagle i wiosna miała temperatury niemal letnie. Z jednej brzozy w szczytowym momencie miałem 5 litrów urobku na dobę!
Zbieram z prywatnych terenów stajni za zgodą właścicieli. Z tego, co kojarzę, to z państwowych lasów nie wolno.
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2019, 19:55
- Załączniki
Re: Czy to jest liść klonu cukrowego?
Dziękuję za każdą pomoc ale moim celem jest zrobienie węgla nieaktywnego i przelanie surówki na burbon przed wlaniem do beczki. Może jakieś porady sugestie odnośnie planu?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości