Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Hati
30
Posty: 30
Rejestracja: sobota, 23 cze 2018, 12:12
Krótko o sobie: Jestem tym kim jestem...
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowiecki Rejon Grójecki
Załączniki
pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Postautor: Hati » czwartek, 22 sie 2019, 19:29

Witam to mój pierwszy post odnośnie win, słowem wstępu. Mam wino czerwone po pierwszym klarowaniu. Od klarowania minęły dobre 3 miesiące. Stwierdziłem że czas je zlać do butelek ... . Niestety moja żona nie lubi win wytrawnych lecz słodkie lub półsłodkie. I teraz moje pytanie:
Jak duża jest szansa że po dosłodzeniu mi wino wystartuje z wtórną fermentacją ?. :scratch:
W przypadku dodania pirosiarczanu potasu i późniejszym dosłodzeniu powinno wstrzymać fermentację i czy najpierw piro a potem cukier czy odwrotnie :scratch: ?
Hati - Adam

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 161
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Postautor: orzeszek87 » czwartek, 22 sie 2019, 23:15

W skrócie odpowiem Ci kolego. To chyba jest loteria tak naprawdę. Używałem drożdży które mają niską tolerancję alkoholową. Celowałem w wino 12 procent. Dodawałem piro siarczyn. Mimo to po dosłodzeniu i zasiarkowaniu. Wina (różne) czasami schodziły dalej na wytrawne. Chyba nikt Ci nie zagwarantuje że nic się nie wydarzy. Ja osobiście trzymam wina po 4 i więcej lat, bodajże najstarsze 8 lat. Niestety niektóre zarzucają barwnik, osad przez kilka lat. Także nie śpiesz się z butelkowaniem. Czas, czas czas...
PS. Najlepiej dać piro i cukier na raz
https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika

donald1209
30
Posty: 47
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Postautor: donald1209 » czwartek, 30 kwie 2020, 15:41

Nie prawda. Trzeba dać piro w ilości 1.2 do 2 g / 10 litrów i po ok. 2 - 3 miesiącach zrobić obciąg, bo na dnie będą martwe drożdże i potem dopiero dodać cukru i po sprawdzeniu czy nic nie rusza do butelek odkażonych piro ( 10 g / 2 l wody).
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


Jaraw
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Załączniki
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Postautor: Jaraw » sobota, 2 maja 2020, 19:50

Co powiecie na takie rozwiązanie. Z piro jest rożnie ale dodanie nie zaszkodzi a może pomoc. Jeżeli jest to winio wytrawne 0blg to piro dla zabezpieczenia przed utlenianiem i dosłodzenie ksylitolem. Kolejnym rozwiązaniem najbardziej zalecanym jest dodanie cukru do momentu az drożdze same padną gdy osiągną swoj max + zadowalający stopień dosłodzenia po tym piro dla zabezpieczenia i butelkowanie.


rozrywek
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Postautor: rozrywek » sobota, 2 maja 2020, 20:05

Podziel na pół. Dosyp żonie cukru niech ma. A sobie zostaw wytrawne.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 216
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Postautor: artur.sukiennik » sobota, 2 maja 2020, 20:50

Użyj np ksylitolu albo erytrolu którego drożdze nie ruszą;-)


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 0 gości