Witam to mój pierwszy post odnośnie win, słowem wstępu. Mam wino czerwone po pierwszym klarowaniu. Od klarowania minęły dobre 3 miesiące. Stwierdziłem że czas je zlać do butelek ... . Niestety moja żona nie lubi win wytrawnych lecz słodkie lub półsłodkie. I teraz moje pytanie:
Jak duża jest szansa że po dosłodzeniu mi wino wystartuje z wtórną fermentacją ?.
W przypadku dodania pirosiarczanu potasu i późniejszym dosłodzeniu powinno wstrzymać fermentację i czy najpierw piro a potem cukier czy odwrotnie ?
pirosiarczan potasu i dosładzanie wina
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina
W skrócie odpowiem Ci kolego. To chyba jest loteria tak naprawdę. Używałem drożdży które mają niską tolerancję alkoholową. Celowałem w wino 12 procent. Dodawałem piro siarczyn. Mimo to po dosłodzeniu i zasiarkowaniu. Wina (różne) czasami schodziły dalej na wytrawne. Chyba nikt Ci nie zagwarantuje że nic się nie wydarzy. Ja osobiście trzymam wina po 4 i więcej lat, bodajże najstarsze 8 lat. Niestety niektóre zarzucają barwnik, osad przez kilka lat. Także nie śpiesz się z butelkowaniem. Czas, czas czas...
PS. Najlepiej dać piro i cukier na raz
PS. Najlepiej dać piro i cukier na raz
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina
Nie prawda. Trzeba dać piro w ilości 1.2 do 2 g / 10 litrów i po ok. 2 - 3 miesiącach zrobić obciąg, bo na dnie będą martwe drożdże i potem dopiero dodać cukru i po sprawdzeniu czy nic nie rusza do butelek odkażonych piro ( 10 g / 2 l wody).
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina
Co powiecie na takie rozwiązanie. Z piro jest rożnie ale dodanie nie zaszkodzi a może pomoc. Jeżeli jest to winio wytrawne 0blg to piro dla zabezpieczenia przed utlenianiem i dosłodzenie ksylitolem. Kolejnym rozwiązaniem najbardziej zalecanym jest dodanie cukru do momentu az drożdze same padną gdy osiągną swoj max + zadowalający stopień dosłodzenia po tym piro dla zabezpieczenia i butelkowanie.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy