Ciężko było wyłuskać z tego tekstu jak to robisz,no ale ok.
Po miesiącu maceracji trawy z 40% smak mi odpowiada,lekka słodycz,cos pysznego. Mam pytanko,można zostawic po jednym źdźble z tego co już się macerowało,albo może dodać świeże źdźbło? Chodzi mi o dekorację,ale boję się,że smak się zmieni
-
-
-
- Posty: 67
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 lut 2020, 19:19 przez Major07, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 67
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Kolejne pytanie, kto mógłby podesłać sadzonki trawy? Proszę o wiadomość na priv 

-
- Posty: 28
- Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:),ciągle początkującym w temacie i nieustannie zachłannym nowej wiedzy
- Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
- Kontakt:
- Załączniki
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Dzięki temu tematowi przypomniałem sobie o suszu, który dostałem w ubiegłym roku (pewnie przeleżałby aż do utraty aromatu). Wczoraj zalałem spirytusem (94%) na zaprawkę, jak wyczytałem u kolegi japitole, a dzisiaj już złapało kolor i lekki aromat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 14:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 838
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Susz z trawy (hierochloe odorata lub turówka wonna) na żubrówkę tak szybko nie traci aromatu. Lata temu będąc w Białowieży kupiłem dwa opakowania trawki niezbyt szczelnie zapakowane. Po powrocie do domu wrzuciłem je do barku i nic więcej z tym zielskiem nie zrobiłem. Za to przy okazji każdego otwarcia barku aromat aż zapierał dech. Dopiero gdzieś po 10 latach "zaszła potrzeba" zrobienia żubrówki z własnego destylatu i nie mając pod ręką niczego świeżego użyłem tej posiadanej. Był i kolor i aromat. Zadziwiające. Jednak świeża, ścięta i ususzona własnoręcznie na letnim słońcu, bez wątpienia jest lepsza.STAN999 pisze:......pewnie przeleżałby aż do utraty aromatu......
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell
George Orwell
-
- Posty: 1204
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Załączniki
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Chyba nie wolno suszyć na słońcu, ja bynajmniej tak robię. Suszę rozłożoną w nienasłonecznionym miejscu.psotamt pisze:... Zadziwiające. Jednak świeża, ścięta i ususzona własnoręcznie na letnim słońcu, bez wątpienia jest lepsza.
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 17:41 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
Moja jest w trzech workach strunowych i pomimo tego po otwarciu szafki w której się znajduje, zapach roznosi się po całym pomieszczeniu
psotamt pisze: Za to przy okazji każdego otwarcia barku aromat aż zapierał dech. Dopiero gdzieś po 10 latach "zaszła potrzeba" zrobienia żubrówki z własnego destylatu i nie mając pod ręką niczego świeżego użyłem tej posiadanej. Był i kolor i aromat. Zadziwiające.
Moja jest w trzech workach strunowych i pomimo tego po otwarciu szafki w której się znajduje, zapach roznosi się po całym pomieszczeniu

-
- Posty: 28
- Rejestracja: poniedziałek, 23 gru 2013, 23:21
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:),ciągle początkującym w temacie i nieustannie zachłannym nowej wiedzy
- Ulubiony Alkohol: KRUPNIK
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: płn.-wsch.Polska,gród nad Białą
- Kontakt:
- Załączniki
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
A ja po poszukiwaniach znalazłem stronęhttps://trawazubrowka.pl/ gdzie piszą o produkcji ekstraktu z trawy i jest kilka przepisów na potrawy z trawą(może będą pasować do napoju z trawą
) https://trawazubrowka.pl/pieprz-z-trawy-zubrowej---drozd-2.html.Okazuje się, że mam dwa kroki a dopiero teraz o tym sie dowiedziałem(kiedys mieszkałem w tej wsi na stancji ale wtedy jeszcze nie było tej firmy i tej strony z naszym hobby).

-
- Posty: 23
- Rejestracja: niedziela, 17 mar 2019, 18:57
- Załączniki
Re: WÓDKA ŻUBRÓWKA - przepisy
A ja dokonałem następującej obserwacji, butelka po lewej stała na słoneczku w dniu dzisiejszym, butelka po prawej w piwnicy. Obydwie butelki z tej samej maceracji. Ślepe testy smakowe przeprowadzę wieczorem.

Komisja w składzie ja i ja jednoznacznie podczas ślepego testu dowiodła różnicę pomiędzy jednym a drugim trunkiem. Moim skromnym zdaniem ten po słoneczku (słomkowy) jest bardziej intensywny w smaku, po prostu lepszy.

Komisja w składzie ja i ja jednoznacznie podczas ślepego testu dowiodła różnicę pomiędzy jednym a drugim trunkiem. Moim skromnym zdaniem ten po słoneczku (słomkowy) jest bardziej intensywny w smaku, po prostu lepszy.
Ostatnio zmieniony środa, 6 maja 2020, 21:15 przez Baryla, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości