Witajcie, nastawiłem ostatnio(w piątek) eksperymentalne wino z zielonej herbaty(z rodzynkami i suszonymi morelami).
Jako że jestem początkujący oczywiście o czymś zapomniałem - chodzi mi o dodanie kwasku cytrynowego, który to powinienem dodać na początku. Na 20l gotowego wina wg. przepisu powinienem dodać 50g kwasku cytrynowego. Moje pytanie jednak jest następujące - skoro zapomniałem dodać kwasek na poczatku, to dodać go teraz w całości do nastawu i zamieszać?
Dodanie kwasku cytrynowego do wina
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 31 paź 2018, 12:27
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Dodanie kwasku cytrynowego do wina
Jak wiadomo wino nie lubi tlenu i otwieranie pojemnika fermentacyjnego w czasie burzliwej fermentacji może mieć niepożądane skutki. Jak wino dobrze pracuje to bym zostawił tak jak jest. W najgorszym razie wyjdzie trochę słabsze bo drożdże nie będą miały idealnego środowiska do życia i wcześniej umrą śmiercią naturalną.
-
- Posty: 71
- Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
- Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Zielona Wyspa
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dodanie kwasku cytrynowego do wina
Jeżeli grzybki ruszyły pęłną parą to dodanie kwasku po kilku dniach mija sie z celem ( jezeli fermentacja ruszyła), otwarcie fermentatora w trakcie burzliwej fermentacji raczej mu nie zaszkodzi, poduszka z CO2 nie dopuści zbyt wiele powietrza do nastawu.
Slainte!
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Dodanie kwasku cytrynowego do wina
Racja jeżeli chodzi o otwarcie pojemnika. Przy burzliwej fermentacji jest tyle CO2 , że nie ma obawy o zakażenie.
Ale w winach kwasku nie daje się po to żeby drożdże miały lepsze warunki jak przy nastawach do destylacji, ale ze względów smakowych przede wszystkim. Więc śmiało można dodać kwasku.
Tylko, że autor tematu pytał o to 2 lata temu więc nasze aktualne porady tylko dla następców.
Ale w winach kwasku nie daje się po to żeby drożdże miały lepsze warunki jak przy nastawach do destylacji, ale ze względów smakowych przede wszystkim. Więc śmiało można dodać kwasku.
Tylko, że autor tematu pytał o to 2 lata temu więc nasze aktualne porady tylko dla następców.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 10:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )