Wódki cytrusowe.
-
Autor tematu - Posty: 406
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Wódki cytrusowe.
Szukając na forum, pod hasłem "wisielec" znajdziesz przepisy na wódkę pomarańczową. Choćby ten temat:
https://alkohole-domowe.com/forum/nalew ... t7531.html
https://alkohole-domowe.com/forum/nalew ... t7531.html
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
Autor tematu - Posty: 406
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
-
- Posty: 57
- Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wódki cytrusowe.
Ja właśnie zrobiłem bananówkę z cytrusami, i jest mega. Poddawałem ją obróbce termicznej, 58°C przez dwie godziny, ale da się to obejść.
Cztery dojrzałe banany, skórka z cytryny i dwóch pomarańczy. Zagotować 800ml wody, zalać banany i cytrusy. Zakręcić słój, i odstawić do wystygnięcia. Na koniec zalać litrem spirytusu, do spożycia po 24h
Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Cztery dojrzałe banany, skórka z cytryny i dwóch pomarańczy. Zagotować 800ml wody, zalać banany i cytrusy. Zakręcić słój, i odstawić do wystygnięcia. Na koniec zalać litrem spirytusu, do spożycia po 24h
Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
-
Autor tematu - Posty: 406
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: RE: Re: Wódki cytrusowe.
Podaj dokładne proporcje bo mam ochotę popełnić Twój przepis
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Możesz doprecyzować przepis? Ile alko, jaki % itdmarcingrzesik pisze:Ja właśnie zrobiłem bananówkę z cytrusami, i jest mega. Poddawałem ją obróbce termicznej, 58°C przez dwie godziny, ale da się to obejść.
Cztery dojrzałe banany, skórka z cytryny i dwóch pomarańczy. Zagotować 800ml wody, zalać banany i cytrusy. Zakręcić słój, i odstawić do wystygnięcia. Na koniec zalać litrem spirytusu, do spożycia po 24h
Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Podaj dokładne proporcje bo mam ochotę popełnić Twój przepis
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 176
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Wódki cytrusowe.
Witam koneserów mocniejszych trunków.
Ja bardzo często robię tak zwane infuzję. Czyli za pomocą procesu maceracji nadaje wódce lub innym alkoholom smaku. Takim moim ulubionym była kompozycja na wódce razem ze skórkami z cytryny i pomarańczy (pół na pół), jedna pałka trawy cytrynowej oraz pół laski wanilii. Po około tygodniu trzymania tych składników w dosyć ciepłym miejscu. Mamy przepyszną wódkę smakową. Jest ona na naturalnych składnikach, nie słodka.
W sam raz do drinków takich jak wódką sour (wódka, sok z cytryny, syrop cukrowy, angostura, białko z jajka), czy typu tom collins (gin/wódka, sok z cytryny, odrobina cukru, lód i woda gazowana)
Jeśli ktoś chce dokładnie opisane wyżej wymienione składniki, to można zajrzeć na mój kanał na YT Maska Barmana, link w stopce
Ja bardzo często robię tak zwane infuzję. Czyli za pomocą procesu maceracji nadaje wódce lub innym alkoholom smaku. Takim moim ulubionym była kompozycja na wódce razem ze skórkami z cytryny i pomarańczy (pół na pół), jedna pałka trawy cytrynowej oraz pół laski wanilii. Po około tygodniu trzymania tych składników w dosyć ciepłym miejscu. Mamy przepyszną wódkę smakową. Jest ona na naturalnych składnikach, nie słodka.
W sam raz do drinków takich jak wódką sour (wódka, sok z cytryny, syrop cukrowy, angostura, białko z jajka), czy typu tom collins (gin/wódka, sok z cytryny, odrobina cukru, lód i woda gazowana)
Jeśli ktoś chce dokładnie opisane wyżej wymienione składniki, to można zajrzeć na mój kanał na YT Maska Barmana, link w stopce
Jestem wieloletnim barmanem i tworzę swój kanał na YT. Pokazuje przepisy na nalewki, syropy cukrowe, koktajle.
Zobacz i subskrybuj: https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT3UZ7p4fJKjbytgq0Q
Zobacz i subskrybuj: https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT3UZ7p4fJKjbytgq0Q
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wódki cytrusowe.
Jeśli chcesz zrobić szybki trunek dla żony, spróbuj ogarnąć cytrynówkę, ale dodaj do nalewu parę ziarenek kawy i 300g mandarynek na każdy 1kg cytryny. Mandarynki mają słaby aromat w porównaniu do cytryny, ale wyłagadzają alkohol. Natomiast nasze dziewczyny lubią kawę, co tu dużo mówić.
Sugeruję do 5 ziarenek na każdy 1l gotowego trunku. UWAGA! Kawa bardzo mocno dodaje swój aromat i trzeba codziennie kontrolować smak, a pamiętając też, że cytryna z wiekiem będzie słabnąć, a kawa z kolei wybijać się na pierwsze miejsce. Dlatego jeśli chcesz trunek do starzenia, wcześniej wyciągnij kawę z nastawu, niż miałoby to wynikać z opodobań. Ja kawę mam w różnego rodzaju nalewkach maks 3-4 dni.
Sugeruję do 5 ziarenek na każdy 1l gotowego trunku. UWAGA! Kawa bardzo mocno dodaje swój aromat i trzeba codziennie kontrolować smak, a pamiętając też, że cytryna z wiekiem będzie słabnąć, a kawa z kolei wybijać się na pierwsze miejsce. Dlatego jeśli chcesz trunek do starzenia, wcześniej wyciągnij kawę z nastawu, niż miałoby to wynikać z opodobań. Ja kawę mam w różnego rodzaju nalewkach maks 3-4 dni.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!