Co można używać do budowy aparatury, a czego unikać.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Porty termometru

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 5 kwie 2020, 13:33

Co prawda nie do mnie było pytanie, ale ja bym to zrobił z takich elementów :
https://allegro.pl/oferta/mufa-1-4-dn8-mosiezna-8726961324?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
https://allegro.pl/oferta/korek-mosiezny-1-4-7283540870?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Mufę przecinasz na pół i lutujesz do kolumny, w korku wiercisz otwór fi 6 (zależne od fi sondy). W korek wlutowujesz zaślepioną rurkę Cu fi 8 i gotowe (post171562.html#p171562). Jeśli nie chcesz się bawić z zaślepianiem rurki sondę w korku uszczelniasz odpowiedniej średnicy wężykiem silikonowym. Można też bezpośrednio w kolumnę wlutować zaślepioną jednostronnie rurkę :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 kwie 2020, 13:42 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6798
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Porty termometru

Postautor: radius » niedziela, 5 kwie 2020, 14:46

SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Porty termometru

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 5 kwie 2020, 15:29

radius pisze:Ja robię to prościej ;)
Kurna rzeczywiście dużo prostrze rozwiązanie :ok: :respect:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

spawaczTIG
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 20 kwie 2020, 10:46
Krótko o sobie: nie mogę, noga mnie boli !!!
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Porty termometru

Postautor: spawaczTIG » poniedziałek, 27 kwie 2020, 14:33

Jescze prostsze i tańsze jest wykorzystanie śruby i nakrętki kołpakowej w środek oring.
Obrazek
W nakrętce tez wiercimy otwór i gotowe chcesz zaślepić port dajesz nakrętkę bez otworu
Obrazek

wykonanie jakie sobie kto życzy 304/316 mosiądz rozmiar śruby i nakrętki dobieramy do średnicy termometru a otwór wiercimy o 0,5mm większy


Szlumf
2000
Posty: 2112
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Porty termometru

Postautor: Szlumf » poniedziałek, 27 kwie 2020, 18:26

Gdzie można kupić takie dziurawe śruby?


jpiwek
200
Posty: 239
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Porty termometru

Postautor: jpiwek » poniedziałek, 27 kwie 2020, 18:33

Nawet na allegro, "śruba drążona".

Awatar użytkownika

spawaczTIG
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 20 kwie 2020, 10:46
Krótko o sobie: nie mogę, noga mnie boli !!!
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Porty termometru

Postautor: spawaczTIG » poniedziałek, 27 kwie 2020, 20:39

Szlumf pisze:Gdzie można kupić takie dziurawe śruby?
Wiertarka i lecisz, nawet w nierdzewce, bez problemu to zrobisz ręczną wiertarką. Tylko smarować wiertło trzeba z mosiądzem będzie łatwiej.
Ps śruba nie musi być długa tyle co nakrętkę zakręcić gwint a reszta najlepiej bez z 10 mm na wspawanie walcowego max ja bym dał 4 mm i cieniutki spawik dla estetyki a właściwy od strony produktu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 kwie 2020, 20:54 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


lulekp
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 8 gru 2016, 14:00
Załączniki
Re: Porty termometru

Postautor: lulekp » wtorek, 28 kwie 2020, 06:51

Witam.
A najprościej to chyba stosując nitonakrętkę ;)

przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=-wmpASZYat8

lulekp

Kolejny post gdzie będzie więcej wyrazów z błędami niż bez błędów poleci - MANOWAR
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 kwie 2020, 08:46 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

spawaczTIG
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 20 kwie 2020, 10:46
Krótko o sobie: nie mogę, noga mnie boli !!!
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Porty termometru

Postautor: spawaczTIG » wtorek, 28 kwie 2020, 09:09

Jednak zapomniał kolega o tym, że od strony produktu nie może być karbów, braków spoin, zakamarków, tam się zbiera brud i wszelakie życie biologiczne. Inaczej na sprawę patrząc od strony produktu - zawsze spoina, jeżeli produkt jest z dwóch stron spoina dwustronna. I tak ja np zamiast spawać pachwiny robię wywijkę i spoina doczołowa powstaje a gdzie się nie da, trudno albo spawane w tandemie albo gazowanie i podspawka. Pewne standardy w branży spożywczej obowiązują.

Na zdjęciu masz clamp przed trawieniem od strony produktu jest bielusieńki, wszytko powinno być gładkie i płynne wtedy jest dobrze
Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 kwie 2020, 20:23 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Materiały”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości